Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Și primarul Capitalei și-a primit factura la gaz. Cât are de plătit pentru consumul din apartamentul său de 230 de m2

14 Ian. 2022, 16:43
 // Categoria: Slider // Autor:  Maria Timofti
14 Ian. 2022, 16:43 // Slider //  Maria Timofti

Primarul general al Capitalei a prezentat suma primită pentru gazul consumat de luna trecută. Prin urmare, potrivit datelor din factură, edilul va trebui să plătească, nici mai mult, nici mai puțin decât 4293,57 de lei. Potrivit informațiilor din declarația sa de avere din anul 2020, Ion Ceban trăiește într-un apartament de 230 de m2, dobândit în 2016, primit prin donație. Primarul spune că a făcut publică factura pentru că a fost întrebat de mai multe ori care este suma primită pentru consumul de gaz.

Într-o postare pe Facebook, Ion Ceban spune că prețul negociat la gaz este „un genocid împotriva propriului popor”.

„Minciuna are picioare scurte. Așa este și în cazul celor de la guvernare care se tot bocesc și spun minciuni oamenilor că pentru Republica Moldova au negociat un preț la gaz de două, trei ori mai mic decât în Europa sau în alte țări. În Republica Moldova prețul pentru o mie de metri cubi se achită de două ori mai mare decât în multe țări precum: Germania, Grecia, Ungaria, Finlanda, Serbia, etc. În toate aceste țări prețul este în jur de 300 de dolari pentru 1000 de metri cubi, iar la noi e 647”, a scris Ion Ceban.

În același timp, primarul spune că deține informații precum că unii cetățeni i-au credite de la bancă pentru a face față cheltuielilor majore. De asemenea, edilul a menționat că majorarea prețului la gaz se face resimțită și la întreținerea instituțiilor sociale și a primăriei. În acest sens, el spune că vor fi alocate cheltuieli suplimentare din bugetul municipal, care nu au fost preconizate.

„ Este o situație gravă și tristă pentru toți cetățeni. Ce fac oamenii care au un salariu de 5000 de lei, chiar și 8000 sau 10000 de lei și cum să trăiască în această perioadă rece a anului? Iată de ce am propus Guvernului să aplice metoda achitării eșalonate a facturilor pe parcursul celor 12 luni.

Am mai văzut propunerea prostească a celor care guvernează. Să facem economii în instituțiile de stat. Noi nu vom face economii pe sănătatea copiilor din școli, pacienților din spitale, a oamenilor care lucrează în instituții. În ultimii 2 ani am înțeles că sănătatea ne costă mult și nu mă refer la bani, dar la viețile oamenilor pierdute”, a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.

Realitatea.md amintește că din noiembrie 2021, tariful pentru un metru cub de gaz natural a fost majorat de la 4,29 lei – la 11,08 lei pentru un metru cub. Ulterior, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noul tarif la gazul natural, de la 1 ianuarie 2022. Astfel, un metru cub de gaz cu TVA inclus este cu 8 bani mai mic, constituind suma de 11 lei.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 17:00
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
17 Ian. 2022, 17:00 // Actualitate //  Maria Timofti

Radu Marian, deputatul PAS, a solicitat Consiliului Concurenței să facă investigații în sectoarele în care creșterea prețurilor depășește media. Într-o postare pe o rețea de socializare, el spune că investigația ar trebui făcută în special în industria alimentară, domeniul construcțiilor și al imobiliarelor.

„Am solicitat să fie identificați agenții economici care au majorat prețurile în mod neobișnuit (de ex. la care abaterea standard este mai mare de 4 puncte procentuale.) și să fie investigate acțiunile acestora prin prisma respectării legislației concurențiale.

Tendința de creștere a prețurilor este una globală, dar asta nu înseamnă că situația de pe piață nu trebuie monitorizată atent. Știu că autoritatea concurențială efectuează deja anumite investigații și sper că în scurt timp să vină și cu concluzii. Abuzurile nu pot fi tolerate.

În condițiile care majorarea prețurilor este o mare problemă pentru cetățeni, prioritatea numărul unu a autorităților va fi stimularea creșterii veniturilor populației”, a scris Radu Marian.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală