Curs valutar
 • EUR
  19.2940
  0%
 • USD
  17.7850
  0%
 • RUB
  0.2027
  0%
 • RON
  3.8782
  0%
 • UAH
  0.4351
  0%

Siguranța și eficacitatea vaccinării anti COVID-19 la copii. Medicul pediatru, Ninel Revenco explică

06 Ian. 2022, 10:21
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
06 Ian. 2022, 10:21 // Societate //  Realitatea.md

Peste 4730 de minori din Republica Moldova și-au administrat prima doză de vaccin împotriva COVID-19, iar 3600 au fost vaccinați cu schema completă. Imunizarea acestei categorii de populație, care a început pe 18 noiembrie, se realizează doar la solicitarea părintelui, tutorelui sau a reprezentantului legal, în baza unui acord informat.

Medicul pediatru, Ninel Revenco, coordonatoarea Programului național de imunizări și expertul Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, ne oferă mai multe detalii privind siguranța procesului de vaccinare la minori.

Siguranța și eficacitatea vaccinului, atât la copii, cât și la adulți, va continua să fie monitorizată îndeaproape prin sistemul de farmacovigilență al Uniunii Europene și prin studii suplimentare, efectuate de către companii și autorități europene. Studiile privind evaluarea eficienței, siguranței și imunogenității acestor vaccinuri au fost realizate în conformitate cu planul de investigație pediatrică al Comirnaty, aprobat de către Comitetul pediatric al Agenției Europene a Medicamentului. Efectele Comirnaty la copii au fost studiate în perioada octombrie 2020 – ianuarie 2021, pe un eșantion de 2.260 de copii din SUA, cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. Studiul a arătat că răspunsul imun la Comirnaty a fost comparabil cu răspunsul imun pentru grupul de vârstă 16-25 de ani (măsurat prin nivelul anticorpilor împotriva SARS-CoV-2). Eficacitatea Comirnaty a fost calculată pentru 2000 de copii, cu vârste de la 12 la 15 de ani, care nu au prezentat nici un semn de infecție anterioară. Aproximativ 1005 copii au fost vaccinați cu serul Comirnaty, iar altora 978 li s-a administrat placebo. După două săptămâni de la administrarea ultimei doze, niciunul din cei inoculați cu vaccin nu a dezvoltat COVID-19, comparativ cu 16 cazuri din grupul care a primit placebo. Cele mai frecvente efecte secundare ale Comirnaty la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 16 ani sunt similare cu cele la persoanele cu vârsta mai mare de 18 ani, explică Ninel Revenco.

Cercetătorii au estimat riscul de efecte secundare cunoscute, precum miocardita și pericardita, dar în pofida acestei incertitudini, profilul general de siguranță al Comirnaty, determinat la adulți, a fost confirmat în studiul la adolescenți. Prin urmare, beneficiile Comirnaty, la copii cu vârsta cuprinsă între 12-16 ani, sunt mai mari decât riscurile.

Potrivit unui alt studiu, realizat în SUA, pe un eșantion de aproximativ 9 mln de copii, cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani, 1 din 1000 copii a prezentat efecte secundare după vaccinare, 90% dintre acestea fiind de gravitate ușoară sau moderată. Aproximativ 9 din 100.000 de copii vaccinați au dezvoltat un efect secundar grav, adică un efect secundar care necesită o examinare medicală. Dintre efectele secundare grave au fost menționate miocardita și pericardita, dar în prezent, nu există niciun indiciu că aceste cazuri se datorează anume vaccinului. Agenția Europeană a Medicamentului monitorizează îndeaproape acest aspect.

Efectele adverse la minori

Ca și după administrarea oricărui alt produs farmaceutic, după administrarea vaccinului împotriva COVID-19, minorii pot avea unele efecte adverse, care reprezintă un semn că organismul își formează imunitate – produce acei anticorpi necesari în lupta cu virusul. Efectele adverse pot fi divizate în două grupuri: locale și generale. Cele locale se referă la reacțiile care apar în locul injectării și pot fi durere, roșeață și/sau edem. Din categoria evenimentelor adverse generale s-au remarcat oboseala, durerile de cap, durerile musculare, febra, frisoanele, greața etc. Aceste reacții pot afecta temporar activitatea zilnică a minorului și, de obicei, dispar în câteva zile. Unii copii pot să nu manifeste niciun eveniment advers asociat vaccinării.

Afecțiunile preexistente la copii în cazul în care este contraindicată imunizarea împotriva COVID-19

Minorii cu afecțiuni preexistente reprezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID-19 și prin urmare, trebuie să fie printre primii care se vaccinează împotriva COVID-19. Dar, ca și oricare alte medicamente existente, vaccinurile împotriva COVID-19 prezintă anumite contraindicații. Centrul pentru Control al Maladiilor consideră că reacția alergică severă (de exemplu, anafilaxia) și reacția alergică imediată, de orice severitate, declanșată după administrarea unei doze, sau alergie cunoscută (diagnosticată) la una din componentele vaccinului împotriva COVID-19, reprezintă contraindicații pentru vaccinarea COVID-19. Reacțiile alergice, care nu sunt asociate cu vaccinurile sau terapiile injectabile, precum cele declanșate de alimente, animale de companie, venin sau medicamente orale, inclusiv echivalenții orali de medicamente injectabile, nu reprezintă o contraindicație sau măsură de precauție pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Dopurile pentru flacoanele vaccinurilor COVID-19 nu sunt fabricate din latex de cauciuc natural și nu există nicio contraindicație sau precauție pentru persoanele cu alergie la latex. În plus, vaccinurile împotriva COVID-19 nu conțin ouă sau gelatină, persoanele alergice la aceste substanțe nu au nicio contraindicație.

Dacă minorul a avut deja COVID-19 și s-a vindecat, mai trebuie să se vaccineze?

Cu siguranță că DA, doar că poate amâna momentul vaccinării până la 90 zile de la suportarea COVID-19. Dacă sunteți programat pentru vaccinare, dar copilul nu se simte bine, nu se recomandă imunizarea în acea zi. Vaccinul se administrează doar după obținerea unui rezultat negativ la COVID-19.

Vaccinul împotriva COVID-19 va afecta cumva în viitor fertilitatea copilului?

NU există dovezi că vaccinurile împotriva COVID-19 pot afecta fertilitatea. Nu există nicio plauzibilitate biologică pentru acest lucru. Există dovezi că persoanele care și-au administrat vaccinul au putut concepe copii. Știm, de asemenea, din studiile anterioare, unde, un număr egal de femei, cărora li s-a administrat vaccinul și care au primit placebo, au rămas însărcinate.

Cum vorbim cu copiii despre vaccinare și despre reacțiile adverse ale vaccinului?

Știrile despre vaccinurile împotriva COVID-19 ne inundă viața de zi cu zi și este firesc ca adolescenții să aibă întrebări. Vă prezentăm câteva recomandări, care vă pot fi de folos în discuția despre imunizare cu copilul dvs.

 1. Fiți sincer. Copiii au dreptul să știe ce se întâmplă, dar ar trebui să li se explice într-un mod adecvat vârstei. Rețineți: copii preiau indicațiile emoționale ale adulților, așa că, dacă sunteți îngrijorat de faptul că ei ar putea trece printr-o perioadă mai puțin confortabilă după imunizare, încercați să nu vă împărtășiți temerile cu copiii.
 2. Explicați-i că un vaccin este ca un scut, care îl protejează de o boală. Spuneți-i că vaccinurile vor învață corpul să lupte împotriva COVID-19.
 3. Nu ezitați să vorbiți despre siguranța imunizării. Vaccinurile sunt foarte sigure! Milioane de copii (și adulți!) se vaccinează în fiecare an, pentru a se proteja de multe boli. Spuneți-i că după vaccinare, ar putea să aibă febră sau unele dureri, care nu vor dura mult, dar aceasta demonstrează că vaccinul funcționează.

De ce părinților nu ar trebui să le fie frică să-și vaccineze copii?

Vaccinarea împotriva COVID-19 poate împiedica îmbolnăvirea copilului dumneavoastră. Dacă copilul va contacta virusul, vaccinul îl va proteja de consecințele grave asupra sănătății. Vaccinarea împotriva COVID-19 îi va permite, de asemenea, copilului dumneavoastră să revină la activitățile la care a fost nevoit să renunțe din cauza pandemiei.

După ce copilul se vaccinează, mai trebuie să poarte mască de protecție?

Da, e nevoie de purtat masca, pentru că procedura de vaccinare nu înseamnă că ne putem întoarce la normalitate imediat. Este nevoie de timp și de forțe comune pentru a atinge imunitatea colectivă. Până când nu vom avea o acoperire vaccinală de 60-80%, va trebui să respectăm în continuare măsurile epidemiologice. Un alt motiv ar fi protejarea celor cu sistem imunitar compromis și a celor care nu pot fi vaccinați din cauza vârstei, cum ar fi copii mai mici de 12 ani. Nimeni nu este în siguranță până când cu toții nu vom fi în siguranță.

Realitatea Live

Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
13 Iul. 2024, 14:40
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
13 Iul. 2024, 14:40 // Economie //  Realitatea.md

Vinificatorii moldoveni vor beneficia de granturi în valoare de 8 milioane de lei pentru a-și extinde prezența pe piețele internaționale, conform programului de granturi WESA „Promovarea și exportul vinului moldovenesc”, lansat pe 12 iulie, transmite Bani.md. 

Inițiativa, finanțată de Ukraine-Moldova American Enterprise Foundation (UMAEF), va fi implementată de Asociația Națională de Turism Receptor din Moldova în parteneriat cu Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și Proiectul USAID pentru Competitivitate Rurală și Durabilitate.

Pe parcursul următoarelor 12 luni, programul de granturi WESA va susține 15 vinării din Moldova în efortul de a crește vânzările pe piețele internaționale, în special pe cele netradiționale: Polonia, Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Coreea de Sud, Japonia și Canada.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Prezent la eveniment, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a subliniat importanța acestor programe de sprijin pentru producătorii de vin, menționând că ele oferă oportunități esențiale pentru accesarea piețelor europene și mondiale.

„Este foarte important ca vinurile moldovenești să fie apreciate în întreaga lume. Producerea vinului este doar o parte a drumului spre succes. La fel de importantă este promovarea și prezența pe piețele internaționale, adesea o sarcină dificilă pentru mulți vinificatori, chiar și pentru cei care produc vinuri de înaltă calitate. În Moldova avem 68 de vinării mici, dar există potențial de creștere. Este vital să le oferim tot sprijinul necesar, inclusiv pentru promovarea exporturilor”, a declarat Vladimir Bolea la deschiderea programului.

Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală