Curs valutar
 • EUR
  21.4696
  -0.1602%
 • USD
  17.7120
  0.0875%
 • RUB
  0.2451
  -0.816%
 • RON
  4.3643
  -0.1581%
 • UAH
  0.6561
  0.1829%

Sinteza ANI: Câte conflicte de interese au fost inițiate de inspectori și cine sunt persoanele vizate

07 Iun. 2021, 12:42
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
07 Iun. 2021, 12:42 // Actualitate //  Valentina Buză

Noi controale de avere au fost inițiate de inspectorii Autoritatea Națională de Integritate. Astfel, în perioada 31 mai – 4 iunie 2021, directorul unei Rezervații Naturale, directorul de Întreprindere în Silvicultură, subordonată Agenției Moldsila, vicedirectorul unei instituții medico-sanitare și patru primari din raionele Criuleni, Soroca, Sîngerei și Fălești sunt investigați în procedurile de control pornite pe aspectul conflictelor de interese. 

Totodată, un primar din raionul Telenești și doi consilieri locali din rioanele Fălești și Cantemir, sunt verificați pentru posibila încălcare a regimului juridic al incompatibilităților.

Potrivit informațiilor, cinci conflicte de interese au fost depistate de inspectorii de integritate. Acestea au fost admise de către Administratorul unei întreprinderi de stat fondată de Agenția Proprietăți Publice, șeful unei filiale teritoriale a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, un primar din raionul Drochia, un consilier local din raionul Căușeni și un director de casă de cultură din raionul Rîșcani.

„Inspectorii de integritate au pornit două cauze contravenționale în privința unui notar și a unei asociații raionale de volei pentru faptul că au împiedicat activitatea ANI în procesul de acumulare a unor informații în procedurile de control. Un consilier din municipiul Bălțiriscă să fie amendat pentru nedepunerea sau depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale. Pe numele acestuia a fost inițiată o cauze contravențională. Inspectorii de integritate au aplicat sancțiuni în sumă totală de 7500 de lei pentru doi consilieri locali din raionul Glodeni pentru nedepunerea sau depunerea tardivă a declarațiilor de avere și interese personale”, se arată în comunicat.

Amintim că, săptămâna trecută, ANI a soluționat șase conflicte de interese, pe care le-au declarat cinci primari din raioanele Rîșcani, Șoldănești, Ungheni, Călărași și Cahul, dar și un consilier local din raionul Hîncești.

Realitatea Live

15 Iun. 2021, 21:19
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
15 Iun. 2021, 21:19 // Actualitate //  Cristina Vlah

Cazul „deschiderii secțiilor de votare peste hotarele țării” se va examina din nou la Curtea de Apel. Asta după ce Curtea Constituțională a respins marți, 15 iunie, sesizările depuse de mai multe partide, informează Realitatea.md.

Înalta Curtea menționează că a constatat că sesizările în cauză nu întrunesc condițiile de admisibilitate și nu pot fi acceptate pentru examinare în fond, acestea fiind declarate inadmisibile.

Excepțiile nu au vizat probleme de substanță referitoare la numărul efectiv de secții de votare. Ele au vizat exclusiv probleme procedurale, și anume neconstituționalitatea:

 1. Textului „fără respectarea procedurii prealabile” din articolul 72 alin. (3) din Codul electoral;
 2. Cuvântului „Contestațiile” și a textului „se examinează în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 73 alin. (7) din Codul electoral;
 3. Textului „Instanța de judecată adoptă şi pronunță hotărârea în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 74 alin. (1) din Codul electoral.

Pentru a declanșa controlul de constituționalitate, Curtea a trebuit să confirme aplicabilitatea prevederilor legale contestate în cauzele examinate în fața instanțelor de drept comun care au trimis sesizările.

Condiția „aplicabilității prevederilor legale contestate în cauza examinată în fața instanței de drept comun” presupune aplicabilitatea unor prevederi care îl prejudiciază pe autorul excepției de neconstituționalitate. Totuși, în cele două sesizări, Curtea nu a reținut prejudicierea autorului prin prevederile contestate. În mod logic, declararea neconstituționalității acestor prevederi ar fi făcut inutile acțiunile în justiție ale autorului sesizărilor.

„Cu referire la o pretinsă obligativitate a procedurii prealabile la contestarea hotărârilor Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare, Curtea a reținut următoarele. Articolul 162 din Codul administrativ stabilește că procedura prealabilă urmărește scopul de a verifica legalitatea actelor administrative individuale. Cererea prealabilă poate fi formulată în vederea: a) anulării în tot sau în parte a unui act administrativ individual ilegal sau nul; b) emiterii unui act administrativ individual. Astfel, Curtea a constatat că procedura prealabilă este obligatorie doar în cazul actelor administrative cu caracter individual”, se menționează în decizia Curții Constituționale.

Curtea a notat că hotărârile Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare nu sunt acte administrative cu caracter individual, ci sunt acte administrative cu caracter normativ. Ele sunt adoptate pentru punerea în aplicare a prevederilor pertinente din Codul electoral, vizează un număr nedeterminat de subiecte și au un caracter general. Prin urmare, în cazul contestării unor astfel de hotărâri în instanța de judecată nu este necesară parcurgerea procedurii prealabile.

Astfel, cazul urmează să fie din reluat la Curtea de Apel. Aceasta a amânat examinarea cauzei până la pronunțarea Curții Constituționale. Asta după ce ședința de judecată în acest sens a fost amânată de mai multe ori.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției