Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Sistemul de sănătate din Moldova, motiv de discuții între sindicaliști și ministra de resort. La ce concluzie au ajuns

01 Oct. 2021, 09:52
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
01 Oct. 2021, 09:52 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Problemele din sistemul de sănătate, discutate de sindicaliști cu Ministerul Sănătății. Părțile au vorbit despre salarizarea lucrătorilor medicali, finanțarea sistemului de sănătate, problemele ce vizează resursele umane din sănătate, eficientizarea resurselor din fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală, precum și dezvoltarea dialogului social.

În cadrul ședinței, Aurel Popovici, președintele FSSM, a venit cu solicitarea de a relua activitatea Comisiei pentru consultări și negocieri colective la nivel de ramură în termeni cât mai restrânși.

„Sindicaliștii din sănătate au propus de a include în Planul de activitate al Comisiei respective, pentru trimestrul IV al anului 2021, trei subiecte importante: inițierea negocierilor cu privire la proiectul Convenției colective (nivel de ramură) pe anii 2022-2025; evaluarea sistemelor de salarizare a personalului medical și plata indemnizațiilor unice acordate acestora; evaluarea stării securității și sănătății la locul de muncă pentru lucrătorii din sectorul sanitar, în contextul pandemiei COVID-19. Ministra Ala Nemerenco, la rândul său, a informat despre acțiunile întreprinse de echipa ministerială și a menționat că, unul din primii pași va fi majorarea salariului personalului auxiliar angajat în sistemul asigurărilor medicale, accentuând că aceste categorii de personal sunt rămase semnificativ în urmă cu nivelul salarial”, anunță sindicatele.

În context, ministra a asigurat sindicaliștii că vor fi identificate soluții pentru a include în proiectul politicii bugetare și fiscale pentru anul 2022 o majorare salarială pentru angajații din sistem.

La finalul întrevederii, participanții au agreat univoc organizarea ședințelor de consultări în scopul edificării unui sistem de ocrotire a sănătății eficient și durabil.

Începând cu anul 2020, FSSM, prin multiple sesizări adresate autorităților, a solicitat insistent ca personalul non-medical să beneficieze de majorări salariale.

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 16:19
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 16:19 // Politica //  Realitatea.md

John Bolton, fostul consilier american pentru securitate națională, și-a reiterat opinia că NATO ar trebui să „lichideze regiunea transnistreană nerecunoscută” și „să facă presiuni asupra Rusiei” pentru reîntregirea Republicii Moldova. NM a scris despre asta cu referire la un articol publicat vineri, la 26 noiembrie curent, pe 19fortyfive.com, „NATO trebuie să înceapă să rezolve „conflictele înghețate” și să elimine alte combinații rusești de potențiali noi membri NATO”.

„Una dintre măsurile care ar trebui să devină prioritară este eliminarea regiunii transnistrene, formațiune artificială care este complet dependentă politic de Rusia. Făcând presiuni asupra Moscovei pentru a realiza reunificarea completă a Moldovei, îi vom abate atenția lui Putin de la Ucraina. O altă distragere a atenției ar putea fi atenția internațională sporită acordată provinciilor capturate Georgia, Abhazia și Osetia de Sud”, a declarat Bolton.

Amintim că, în luna mai, într-un alt articol publicat de nationalreview.com, John Bolton a exprimat o idee asemănătoare, potrivit căreia Washingtonul ar trebui să acționeze decisiv în ceea ce privește reîntregirea Republicii Moldova.

„Moldova, strânsă între Ucraina și România, este un conflict înghețat gata să fie dezghețat. Transnistria presupusă independentă, o invenție rusă, există în afară de Moldova doar datorită prezenței militare constante a Moscovei. Doar atragerea atenției internaționale asupra acestei anomalii post-Război Rece ar putea speria Kremlinul, iar un nou guvern hotărât de la Chișinău oferă acum Washingtonului ocazia de a face un pas înainte”, a explicat Bolton la acea vreme.

În 2019, președintele american de atunci Donald Trump l-a demis pe John Bolton din funcția de consilier prezidențial pentru securitate națională. Apoi a spus că administrația sa nu a fost de acord cu multe dintre propunerile politicianului. În același an, Bolton făcuse o vizită în Republica Moldova. Se întâlnise cu actuala președintă Maia Sandu, care era prim-ministru. În timpul discuției, ar fi anunțat-o că Statele Unite „nu au nicio aspirație în această regiune”. „Vrem să vedem Moldova independentă”.

AMENINȚĂTOR! Dacă NATO se va atinge de forțele de menținere a păcii în Transnistria, trupele ruse vor intra în Odessa

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală