Președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, a venit cu o reacție după ce joi dimineața, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a spus că autoritățile nu pot îndeplini revendicările înaintate de fermieri, scrie Bani.md.
„Din punctul meu de vedere nu există voință politică, se tem de nu știu ce. Noi am văzut marți cum câteva bănci au venit cu șantaj că „dacă voi faceți asta nu o să credităm sectorul”. Noi vorbim despre moratoriul țintit, cu care marți ministrul a fost de acord. Se depune dosarul, se examinează dosarul. Or, este efectul suspensiv la calcularea penalităților la faliment. Fiecare dosar se examinează în parte”, a menționat Slusari.
Ministrul Bolea a precizat joi, 30 noiembrie, în cadrul unui briefing de presă, că moratoriul pe datorii cerut de fermieri este ilegal.
„Așa numitul moratoriu nu poate fi aplicat sub nicio formă, nu există o formă legală în baza căruia ar fi posibilă o asemenea formă de susținere. Comisia Situații Excepționale nu are asemenea împuterniciri. Slavă Domnului că nu este o asemenea entitate care să intervină între două entități private bancă. În cazul de față vorbim de bancă și un agent economic”.
Vladimir Bolea a precizat că în ceea ce privește redistribuirea compensațiilor pentru producătorii de porumb și floarea soarelui, care au avut de suferit de pe urma secetei, Guvernul nu susține o asemenea propunere.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Anterior, Asociația Forța Fermierilor a cerut:
- Moratoriu imediat pentru 3 luni: Se propune oprirea calculării penalităților, executării silite și intentării proceselor de insolvență în raport cu agricultorii care au cel puțin 70% din culturile cerealiere și oleaginoase în structura terenurilor agricole.
- Comisie specială pe o perioadă de 2 luni: Se propune activarea unei comisii speciale cu reprezentanți ai autorităților și asociațiilor producătorilor agricoli pentru a examina dosarele fermierilor și a obliga Camera de Comerț și Industrie să elibereze avizele necesare restructurării datoriilor.
- Compensații din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii: Se propune acordarea a 50% din Fondul Național de Dezvoltare a agriculturii și mediului rural ca plăți directe pentru suprafețele de floare soarelui și porumb cultivate în anul 2023, cu scopul de a compensa pierderile fermierilor. Aceste plăți urmează să fie făcute exclusiv fermierilor micro, mici și mijlocii până la 1 martie 2024.
Fermierii au revenit astăzi, 30 noiembrie, revin în PMAN. Mai mult de atât, aceștia au declarat că au programate două marșuri cu tehnica agricolă prin Chișinău.