Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Șocant în Nigeria! 30 de pasageri dintr-un autobuz, printre care și copii, au fost arși de vii de un grup de bandiți

08 Dec. 2021, 13:31
 // Categoria: În Lume // Autor:  Maria Timofti
08 Dec. 2021, 13:31 // În Lume //  Maria Timofti

Cel puțin 30 de pasageri dintr-un autobuz din statul Sokoto din Nigeria au fost arși de vii de un grup de oameni înarmați. Tragedia a fost semnalată atât de poliție, cât și de localnici și este încă o dovadă a stării de nesiguranță din cea mai populată țară din Africa, informează Reuters.

Oamenii înarmați, cunoscuți la nivel local drept bandiți, au desfășurat în ultimul timp, zeci de atacuri împotriva sătenilor, navetiști și a sutelor de copii răpiți de la școală și pe care îi eliberează doar după ce primesc bani de răscumpărare. 

Purtătorul de cuvânt al poliției din nord-vestul satului Sokoto, a declarat că autobuzul transporta 24 de pasageri în momentul în când a fost incendiat. Doar șapte persoane au scăpat rănite și au fost transportate la spital.

Potrivit surselor, doi localnici care erau în zonă au ajutat la recuperarea cadavrelor. Aceștia au menționat că autobuzul era supraîncărcat cu oameni, iar victimele au fost atât de arse încât nu pot fi recunoscute.

Oamenii au găsit cel puțin rămășițele a 30 de oameni, inclusiv femei și copii. Victimele au fost prinse în ambuscadă pe un drum care leagă zona administrației locale Sabon Birni și satul Gidan Bawa din statul Sokoto. 

Bandiții se deplasează pe motociclete este știut faptul că se ascund în păduri, unde țin victimele răpite în timp ce așteaptă plata răscumpărării.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală