Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  0%
 • USD
  17.6521
  0%
 • RUB
  0.2435
  0%
 • RON
  4.1969
  0%
 • UAH
  0.6611
  0%

Societatea civilă cere deputaților înaintarea repetată a Vioricăi Puica în funcție de judecătoare a CSJ

18 Mart. 2021, 13:15
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
18 Mart. 2021, 13:15 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Refuzul Parlamentului RM de a o numi pe magistrata Viorica Puica în calitate de judecătoare la Curtea Supremă de Justiție, a trezit un val de nemulțumire în rândul societății civile. Astfel, 15 organizații au adresat o declarație publică prin care susțin că respingerea unei asemenea candidate transmite un semnal alarmant judecătorilor onești din Republica Moldova și subminează încrederea în existența unei voințe politice de reformare a sistemului de justiție.

Pe 12 martie curent, majoritatea parlamentară a respins numirea doamnei Viorica Puica la funcția de judecătoare a CSJ. Respingerea a fost făcută fără ca doamna Puica să fie audiată de deputați și fără a se invoca vreun motiv anume. „Această respingere contravine legii și subminează eforturile de a edifica o justiție independentă și profesionistă în Republica Moldova”, este menționat în declarația publică.

De asemenea, organizațiile civile consideră că refuzul Parlamentului contravine legii, descurajează judecătorii onești și subminează din rădăcini eforturile de a edifica o justiție independentă și profesionistă în Republica Moldova.

În acest sens, organizațiile semnatare îndeamnă CSM să o propună repetat pe doamna Puica pentru funcția de judecătoare a CSJ. Totodată, îndeamnă Parlamentul să modifice Constituția prin excluderea Parlamentului din procesul de numire a judecătorilor pentru a spori independența acestora.

Realitatea Live

18 Sept. 2021, 15:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
18 Sept. 2021, 15:44 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

Un accident rutier a avut loc astăzi, în localitatea Terebna, raionul Edineț. După ce a fost lovit de o mașină, un bărbat a decedat. Pasagera care se afla în automobil a fost internată în spital. Potrivit oamenilor legii, totul s-a produs din motiv că șoferul a pierdut controlul volanului. 

Mașina de marca Mercedes era condusă de un tânăr în vârstă de 21 de ani, din raionului Edineț. În automobil se mai afla și o tânără de 19 ani. Din motive necunoscute, tânărul a pierdut controlul asupra volanului, a derapat de pe drum și a tamponat un bărbat de 61 de ani, din satul Terebna, care se afla pe scaun lângă gardul organizației unde activa în calitate de paznic.

În urma accidentului rutier, bărbatul a decedat până la sosirea ambulanței, iar pasagera a avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind transportată la Spitalul Raional Edineț.

De asemenea, potrivit informațiilor, șoferul nu se afla în stare de ebrietate. Urmează ca băiatul să fie cercetat penal în libertate.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române