Refuzul Parlamentului RM de a o numi pe magistrata Viorica Puica în calitate de judecătoare la Curtea Supremă de Justiție, a trezit un val de nemulțumire în rândul societății civile. Astfel, 15 organizații au adresat o declarație publică prin care susțin că respingerea unei asemenea candidate transmite un semnal alarmant judecătorilor onești din Republica Moldova și subminează încrederea în existența unei voințe politice de reformare a sistemului de justiție.
Pe 12 martie curent, majoritatea parlamentară a respins numirea doamnei Viorica Puica la funcția de judecătoare a CSJ. Respingerea a fost făcută fără ca doamna Puica să fie audiată de deputați și fără a se invoca vreun motiv anume. „Această respingere contravine legii și subminează eforturile de a edifica o justiție independentă și profesionistă în Republica Moldova”, este menționat în declarația publică.
De asemenea, organizațiile civile consideră că refuzul Parlamentului contravine legii, descurajează judecătorii onești și subminează din rădăcini eforturile de a edifica o justiție independentă și profesionistă în Republica Moldova.
În acest sens, organizațiile semnatare îndeamnă CSM să o propună repetat pe doamna Puica pentru funcția de judecătoare a CSJ. Totodată, îndeamnă Parlamentul să modifice Constituția prin excluderea Parlamentului din procesul de numire a judecătorilor pentru a spori independența acestora.