Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, la mai bine de o săptămână după rebeliunea lui Evgheni Prigojin, fondatorul Wagner, a făcut prima sa declaraţie publică despre aceste ce s-a întâmplat, scrie presa rusă luni, 3 iulie curent, Prigojin a criticat instituția și ministrul timp de câteva luni.
Ce planuri avea şeful Wagner pentru Şoigu şi Gherasimov
Evenimentele din timpul tentativei de rebeliune a Wagner și a șefului său, Evgheni Prigojin, din 23-25 iunie, nu au afectat modul în care se desfășoară operațiunea militară specială în Ucraina. Aceasta a fost declarația ministrului rus Serghei Șoigu făcută la o conferință tematică.
„Aceste planuri au eșuat în primul rând, pentru că personalul forțelor armate a arătat loialitate față de jurământ și îndatorirea militară. Provocarea nu a afectat acțiunile grupărilor de trupe”, a spus el.
Ministrul rus a relatat despre succesele forțelor ruse în timpul ostilităților. Potrivit acestuia, din 4 iunie, când Ucraina a lansat o contraofensivă, Forțele Armate ale Ucrainei „au pierdut aproximativ două mii și jumătate de unități de diferite arme”, inclusiv 15 avioane, trei elicoptere, peste 900 de vehicule blindate (dintre care 16 Leopard), tancuri – „aproape 100 % din tancurile de acest tip sunt furnizate de Polonia și Portugalia”.
Între Prigojin și Ministerul rus al Apărării, apăruse un conflict de câteva luni, care a început cu acuzațiile șefului Wagner împotriva departamentului din cauza lipsei de muniții. În iunie, situația a escaladat când Șoigu a emis un ordin prin care toate formațiunile de voluntari să semneze contracte cu ministerul. Potrivit lui Prigojin, aceasta a fost o „precondiție” pentru rebeliune, deoarece exista o amenințare cu încetarea existenței companiilor militare private, cum este Wagner.
În seara zilei de 23 iunie, șeful Wagner a acuzat „conducerea militară” că bombardează taberele din spate ale companiei militare, Ministerul rus al Apărării a negat această afirmație. A fost deschis un dosar împotriva lui Prigojin în temeiul articolului privind rebeliunea armată (articolul 279 din Codul penal). Președintele rus, Vladimir Putin, în timpul unei adresări rușilor, a numit ceea ce se întâmplă „o trădare”.
A doua zi, Wagner a blocat instalațiile militare din Rostov-pe-Don și s-a deplasat spre Moscova. Seara, Prigojin a anunțat că convoiul este pe cale să se oprească la aproximativ 200 km de capitală și a decis să se întoarcă în taberele de câmp. Acest lucru s-a întâmplat după negocierile cu președintele Belarusului, Alexander Lukașenko. Potrivit Kremlinului, lui Prigojin i sa permis să plece în această republică, nu a fost urmărit penal, ca mercenarii Wagner. Dosarul penal privind rebeliunea armată a fost închis ulterior.
Șeful Wagner a menționat că, în cursul acțiunilor sale, compania a dorit să aducă în fața justiției „persoanele care, prin acțiunile lor neprofesioniste, au comis un număr imens de greșeli în timpul operațiunii militare speciale”. Nu a precizat la cine se referea. Cu toate acestea, Lukașenko, dezvăluind detaliile negocierilor cu el, i-a menționat pe Șoigu și pe șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, pe care, potrivit lui, nimeni nu i-ar fi dat lui Prigojin.