Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.4672%
 • USD
  17.8563
  -0.1714%
 • RUB
  0.2450
  -0.1633%
 • RON
  4.3040
  -0.4856%
 • UAH
  0.6631
  -0.4826%

Sondaje After Poll. Cetățenii sunt îndemnați să participe activ

11 Iul. 2021, 07:48
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Cosoi
11 Iul. 2021, 07:48 // Societate //  Petru Cosoi

Alegătorii, care au participat deja la votare sunt îndemnați să participe și la sondajele After Poll, informează Realitatea.md cu referire la IPN. Astfel de sondaje sunt organizate de către companiile „CBS Research” și „CIVIS”, pe parcursul zilei de 11 iulie. Cercetarea este realizată la comanda Comunității „WatchDog.MD” și a Institutlui de Politici Publice. Rezultatele prealabile ale sondajului vor fi prezentate pe 11 iulie, la ora 21.00, iar cele finale – la ora 22.00.

Cetățenii sunt îndemnați să fie receptivi și sinceri în cazul în care vor fi apelați de operatorii sondajului. În cadrul interviului nu se vor cere date cu caracter personal. Numărul de telefon generat absolut la întâmplare de computer nu va fi fixat și nicicum legat de răspunsurile care vor fi acordate.

Sondajul After Poll 2021 nu este un exit poll clasic, deoarece este realizat la telefon, precizează WatchDog.MD și IPP. Numerele de telefon vor fi generate de un soft. Alegătorii vor fi întrebați dacă au mers deja la votare, iar celor care la momentul apelului deja au votat, le vor fi adresate câteva întrebări: când s-au decis cu cine să voteze, pentru cine au votat și câteva întrebări pentru a afla profilul alegătorului – ce vârstă și studii are, care este mediul lui de reședință.

Potrivit organizatorilor, sondajul After Poll este o metodă alternativă de a stabili preferințele de vot al cetățenilor. Totodată, este și un exercițiu mult mai puțin costisitor față de exit poll-ul clasic.

Sondajul telefonic a fost testat la alegerile prezidențiale din 2020, în condiții de pandemie COVID-19 și, potrivit organizatorilor sondajului, After Poll s-a dovedit a fi o experiență reușită. Nu a coincis întocmai cu rezultatul oficial al alegerilor, disponibilitatea votanților de a participa la sondaj fiind afectată inclusiv de apelurile directe ale unor politicieni de a refuza participarea. Dar studiul a indicat asupra învingătorilor în ambele tururi de scrutin. Iar în al doilea tur eroarea față de rezultatele finale a fost foarte mică.

Sondajul este realizat în cadrul Proiectului „Combaterea dezinformării și promovarea integrității electorale”, finanțat de către European Endowment for Democracy, fiind implementat de către Comunitatea „WatchDog.MD”, în parteneriat cu Institutul de Politici Publice.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 22:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
04 Aug. 2021, 22:10 // Politica //  Realitatea.md

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, ar fi pus la cale o schemă întreagă, prin care să o compromită pe Maia Sandu și PAS în ajun de alegeri parlamentare, informează Realitatea.md cu referire la Jurnal.md. Acestea, însă, au fost deconspirate de către ofițerii SIS, în urma unor percheziții.

Jurnaliștii au publicat un material video, din care reiese că trolli plătiți de Veaceslav Platon ar încerca de multe ori s-o lege pe Maia Sandu de Ilan Șor.

„Așadar, Maia Sandu urma să fie compromisă, fiind pusă alături de Ilan Șor. Iar în calculatorul care a ajuns la noi am găsit și felul în care Platon a planificat acest lucru. Este vorba despre niște imagini la care, la aceeași masă, ar apărea Ilan Șor și Maia Sandu și în care, în timpul unor discuții, Șor i-ar transmite un plic președintei.

În aceste imagini însă, unicele personaje reale sunt Ilan Șor și asistenta care se apropie de cele două persoane aflate la masă. Maia Sandu este creată cu ajutorul realității virtuale. La masă cu Șor stă, într-adevăr, o persoană. Doar că este altcineva, iar cu ajutorul tehnicilor de editare de video de ultimă generație, acesteia îi este atribuit chipul Maiei Sandu.

Falsul nu este însă atât de calitativ încât să fie imposibil de combătut, întrucât se vede că fizic este imposibil ca persoana din imagini să fie Maia Sandu. Este vorba despre dimensiunile persoanei prezentate ca Maia Sandu, care arată chiar mai înaltă decât Ilan Șor și aproape la fel de înaltă ca asistenta care se apropie de ei”, se menționează în materialul jurnalistic.

În calculatorul în posesia căruia au intrat junaliștii au fost găsite sute de fișiere cu linkuri la conturi false de Facebook și poze cu care acestea să fie completate pentru a părea cât mai reale.

În fiecare dimineață, trolii lui Platon veneau la muncă punându-li-se în față fișiere word cu comentarii pe care trebuiau să le lase la diferite postări, pentru a-l lăuda pe șeful lor și a o denigra pe Sandu.

Mai mult, aceștia primeau linkuri cu știri și emisiuni de pe Facebook, multe dintre ele de la Jurnal TV, în care trebuiau să plaseze atacuri la adresa moderatorilor sau invitaților care îl criticau pe Platon.

Câteva dintre imaginile generate de fabrica de trolli a lui Platon:

Veaceslav Platon a fost telefonat de jurnaliști pentru o reacție, dar telefonul acestuia era deconectat.

Nu este însă exclus, ca aceste imagini urmau să fie scoase de la naftalină și date în spațiul public mai târziu. Asta luând în considerare faptul că fracțiunea Partidului Șor l-a votat pe Igor Grosu la funcția de președinte al Legislativului și au anunțat că vor vota și Guvernul Gavrilița.

De cealaltă parte, Natalia Gavrilița a spus că respinge susținerea fracțiunii Șor, din motiv că numele liderului lor este legat de frauda bancară. Gavrilița a mai adăugat că votul pentru viitorul Guvern a celor din partidul Șor ar putea submina încrederea oamenilor în următorul Executiv.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată