Curs valutar
 • EUR
  21.2186
  -0.3129%
 • USD
  17.9987
  -0.2834%
 • RUB
  0.2441
  0.2048%
 • RON
  4.3131
  -0.2736%
 • UAH
  0.6695
  0.1494%

Scurt istoric. Cum am ajuns la alegeri parlamentare anticipate și rolul Maiei Sandu în acest proces

11 Iul. 2021, 07:47
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Petru Beregoi
11 Iul. 2021, 07:47 // Alegeri //  Petru Beregoi

Republica Moldova desfășoară astăzi scrutinul parlamentar anticipat, în urma căruia urmează să se aleagă un nou Parlament, care să reprezinte interesele și viziunile cetățenilor pentru următorii patru ani. Cum s-a reușit obținerea alegerilor parlamentare anticipate într-o perioadă de puțin peste jumătate de an de la scrutinul prezidențial și care au fost factorii, care au dus la crearea premiselor pentru declanșarea procesului încercăm să îi relatăm mai jos.

După obținerea victoriei de la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, turul doi, în care lidera PAS, Maia Sandu, l-a învins pe socialistul Igor Dodon, a fost punctul de pornire a declanșării procedurilor de inițiere a unui nou scrutin parlamentare.

Mai exact, în campania electorală prezidențială din anul trecut, Maia Sandu l-ea promis cetățenilor că, odată cu venirea acesteia la conducerea de vârf a țării va iniția procesul de alegeri parlamentare anticipate, întrucât „actualul Parlament nu mai reprezintă interesele poporului, s-a discreditat din cauza cumpărării unor deputați transfugi”.

Totul a început cu demisia Guvernului Chicu, care a avut loc la data de 23 decembrie 2020. Astfel, premierul în frunte cu încă câțiva miniștri au anunțat că nu vor asigura interimatul funcției pe perioada până la alegerea unui nou Guvern.

Au urmat luni întregi de incertitudine în speranța majorității parlamentare, formată din PSRM-Pentru Moldova-Partidul Șor și așa numiții deputați neafiliați politic, doi la număr și unul independent.

Această majoritate parlamentară au venit cu propriul candidat la funcția de prim-ministru, Mariana Durleșteanu, care să creeze un „Guvern de tranziție” pe perioada procesului de organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate. Opoziția, formată din partide de dreapta, inclusiv președinta țării categoric erau împotriva unei astfel de propuneri, deoarece acest lucru ar fi dus la tărăgănarea procesului de organizare a unui nou scrutin.

Candidatura lui Durleșteanu nu a trecut, astfel, opoziția a propus de două ori două candidaturi pentru un nou Guvern – Guvernul Gavrilița și Guvernul Grosu, care deja nu a fost susținut de opoziție. Opoziția au venit către președinție cu un nou candidat deputatul socialist Vladimir Golovatiuc, în procesul de negocieri cu partidele parlamentare, din moment ce fosta candidată, Mariana Durleșteanu a anunțat că-și retrage candidatura.

Acest lucru a dus la consumarea celor trei tentative de a numi un nou Guvern, conform prevederilor constituționale, lucru ce-i permiteau președintei țării, Maia Sandu să inițieze procedura de dizolvare a Parlamentului actual.

Au urmat sesizări la Curtea Constituțională în privința întrunirii tuturor condițiilor pentru a putea fi demis actualul Parlament, precedat de instaurarea unei stări de urgență, în legătură cu creșterea numărului de cazuri noi și de deces de coronavirus, care a fost în mare parte argumentată mai mult politic.

Astfel, la 15 aprilie curent, Curtea Constituțională a declarat că premisele pentru declanșarea unui nou scrutin electoral și dizolvarea Parlamentului sunt întrunite. Maia Sandu a emis decretul de dizolvare a actualului Legislativ la 28 aprilie curent, după expirarea termenului impus de starea de urgență.

Ulterior a urmat stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate și inițierea procedurilor electorale.

Ziua de astăzi – zi de alegeri

Pentru astăzi, 11 iulie în întreaga țară sunt alegeri parlamentare. Cetățenii sunt așteptați la urnele de vot, secțiile de votare fiind deschise de la ora 7:00 și vor fi închise la ora 21:00.

În cursă au fost înregistrați 23 de concurenți electorali, dintre care 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. Este vorba de:

1.Partidul Acasă Construim Europa „PACE”
2. Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic
3. Blocul electoral „Renato Usatîi”
4. Partidul Politic Șor
5. Partidul Acțiune și Solidaritate;
6. Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor
7. Mișcarea Profesioniștilor „Speranța – Надежда”
8. Partidul Democrat din Moldova
9. Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr
10. Partidul Unității Naționale
11. Partidul Politic Democrația Acasă
12. Partidul Politic NOI;
13. Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei
14. Partidul Politic Alianța Pentru Unirea Românilor
15. Partidul Verde Ecologist
16. Partidul Legii și Dreptății
17. Partidul Politic Puterea Oamenilor;
18. Partidul Regiunilor din Moldova
19. Partidul Patrioții Moldovei
20. Partidul Politic Partidul Schimbării
21. Partidul Politic Noua Opțiune Istorică;
22. Partidul Oamenilor Muncii
23. Veaceslav Valico (candidat independent).

Comisia Electorală Centrală a tipărit peste 3,6 milioane de buletine de vot, care urmează să fie utilizate în aceste alegeri. Lungimea buletinului de vot este de 58 de cm.

Pe parcursul zilei de astăzi, atât CEC, Promo-LEX, cât și poliția vor prezenta date cu privire la mersul, încălcările și fraudele care s-au atestat pe parcursul procesului de vot.

Rlive.md, RLIVETV, bani.md și realitatea.md va transmite în regim alert și live evenimentele legate de procesul de vot de astăzi.

LIVE TEXT! ALEGERI PARLAMENTARE ANTICIPATE 2021 în direct pe Realitatea.md, RLIVE TV și RLIVE.MD

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 13:40
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
28 Iul. 2021, 13:40 // Politica //  Petru Beregoi

Consilierii PSRM, ai Platformei Da și PDM din Ștefan Vodă „dau cu piciorul” la o investiție de 10 mln de lei. Acuzațiile primarului

Primarul orașului Ștefan Vodă, Vladislav Cociu, acuză consilierii orășenești că blochează construcția unei piețe agricole noi, prin faptul că nu vor să voteze un proiect ce prevede investirea a 10 milioane de lei în obiectiv, bani care sunt alocați USAID prin programul „Comunitatea Mea”. Edilul afirmă că, majoritatea consilierilor din cadrul formațiunilor PSRM, Platformei DA și PDM s-ar răzbuna astfel pe acesta pentru faptul că la alegerile prezidențiale și parlamentare a susținut Partidul Acțiune și Solidaritate.

„În cadrul Consiliului orășenesc sunt 9 consilieri din partea PSRM, 7 din partea Platformei DA și unul din partea PDM. Ei spun că nu suntem transparenți și piața se face pentru primar. Noi însă am elaborat un sondaj și 96% dintre cei intervievați au votat ca să fie construită o piață nouă. Am elaborat și un studiu de fezabilitate, care ne-a costat 89 000 de lei, pentru a identifica  potențialul raionului, ce produse cresc în zona noastră, dar și ce oportunități vor apărea odată cu deschiderea noii piețe. În studiu este stipulat foarte clar care sunt avantajele acestei investiții. Inclusiv amplasarea acesteia este atractivă. Alături de zona economică liberă din localitate, nu departe de două blocuri locative care vor fi construite pentru 114 familii. Cu toate acestea, cei mai mulți consilieri orășenești nu sunt dispuși să voteze pentru ca această inițiativă să devină realitate”, spune primarul orașului.

Vladislav Cociu consideră că nu doar din cauza intereselor economice sunt puse „bețe în roate” în activitatea acestuia, care încearcă în prezent să modernizeze și să dezvolte orașul pe care-l conduce.

„Administrația locală din Ștefan Vodă a ales să o susțină pe Maia Sandu și echipa sa în ultimele campanii electorale. Socialiștii sunt disperați, iar fostul primar care reprezintă acum Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat a dat indicații consilierilor orășenești să nu voteze pentru acest proiect, ca nu cumva eu să facă mai multe decât a făcut dânsul. În oraș deja sunt foarte multe realizări pe care cetățenii le observă. Le-am spus că noi nu vrem să distrugem actuală piață, vrem însă să creăm un serviciu regional, pentru ca oamenii să poată deschide afaceri noi. Noua piață ar genera venituri noi, majorări de salarii, competitivitate, iar „acești bravi eroi”, fără a avea argumente plauzibile, nu vor să voteze  și vin cu atacuri la persoană atunci când îi întreb de ce se opun”, mai declară edilul.

Primarul menționează că, mâine, 29 iulie, în cadrul ședinței Consiliului orășenesc va fi propusă spre aprobare această inițiativă.

Proiectul în valoare de 10 milioane de lei prevede construcția unei peți agricole intercomunitare cu hale, corp administrativ, depozit cu camere de răcire și de păstrare a produselor, parcare pentru 112 autoturisme, două blocuri sanitare, apă, canalizare, o zonă verde și una de odihnă, un laborator de testare a produselor etc.

Autoritățile publice locale din orașul Ștefan Vodă au semnat un memorandum cu alte 15 primării vecine, obiectivul fiind crearea oportunităților pentru producătorii autohtoni din această zonă, pentru a-și comercializeze marfa. De asemenea, Primăria Ștefan Vodă vrea să susțină cei circa 3% din locuitori care în perioada pandemiei au revenit acasă și au deschis mici afaceri.

Cociu declară că, piața actuală este veche și neîncăpătoare, iar în ultimii 40 de ani nu s-a făcut nicio investiție, nu există infrastructură de drumuri, nici sistem de canalizare, apeduct etc. De asemenea, acesta afirmă că piața a fost monopolizată, micii producători nu prea au acces în ea, iar intermediarii sunt cei care stabilesc acolo „regulile”.

Edilul spune că mulți dintre consilierii orășenești au afaceri în cadrul actualei piețe și pentru a-și proteja interesele personale nu vor să fie construită o piață nouă în oraș.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid