Cunoscutul medic urolog din Bălți Sergiu Cozub a fost încătușat acum o zi în sala de judecată, după ce instanța de apel l-a condamnat la 2 ani de închisoare cu executare. Procesul de judecată a durat 5 ani, bărbatul fiind acuzat de neglijență medicală care a dus la decesul fostului șef al Secției de Urmărire Penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Bălți, Vitalie Spatari. Soția sa, medic și ea, Daniela Cozub, a oferit declarații presei locale și a început să fie vocală pe TikTok privind situația în cauză.
Nemerenco ia apărarea medicului din Bălți, condamnat pentru malpraxis: Decizia e executorie, dar finală va fi cea a CSJ
Rectorul USMF, în contextul medicului condamnat: Este nevoie de o organizație care să apere drepturile doctorilor
„În anul 2019 soțul meu chirurg-urolog l-a operat pe domnul Spatari Vitalie cu infecție retroperitoneală. A fost făcută operație de drenare. Domnul nu avea febră, temperatura era normală, drenul curat, s-a cerut la Chișinău, la Institutul de Medicină Urgentă. S-a dus acolo, au avut loc 11 intervenții chirurgicale, cu abdomen deschis și așa mai departe, după care pacientul intră în comă și moare”, a declarat Daniela Cozub, soția medicului urolog.
Daniela Cozub spune că soțul ei și-a făcut datoria ca de fiecare dată și că, de fapt, starea pacientului Vitalie Spatari era deja gravă în urma traumatismului inițial. Acesta s-ar fi adresat după ajutor medical la câteva zile de la incident, când s-ar fi traumat la un meci de fotbal.
„Lui i s-a acordat ajutorul marți, i-a cusut buza soțul, i-a făcut tot, dar a început să se ridice febra, iar la ultrasonografie a fost găsit un chist mic în regiunea retroperitoneală. Timp de 24 de ore acesta a crescut tare, la un diamentru foarte mare. Când l-au luat la operație, l-au luat în chirurgie curată, este chirurgie cu infectare, răni, dar țin minte cum el a spus că era o putoare mare. Era o infecție, iar din cauza la lovitură, aceasta a început să se dezvolte. Operația a fost făcută vineri și deja duminică s-a cerut la Chișinău. Omul a plecat de aici pe picioarele lui, cu temperatura normală și cu drenul normal”, a adăugat Daniela Cozub.
Potrivit femeii, de-a lungul carierei sale medicale, Sergiu Cozub a efectuat peste 7 mii de operații.
„Încălcări au fost foarte grave, aici sunt implicați judecători care sunt cumătri, rude și prieteni, stau la masă și se susțin unul pe altul”, a spus Daniela Cozub, soția medicului urolog. Cineva pur și simplu se protejează pe el însuși. Aici zic despre medicii din Chișinău. Trebuie cineva găsit vinovat, da? Cineva vrea să facă bani pe asta, și bani mari, 500 de mii de lei nu-s bani puțini, dar eu banii ăștia nu-i am”.
Potrivit avocatului familiei Cozub, în cadrul cauzei penale, au existat două expertize medico-legale, care se bat cap în cap.
„Tocmai din aceste considerente, partea apărării a depus mai multe cereri prin care a solicitat de a fi făcută o expertiză repetată în Comisie, inclusiv una națională, care a fost respinsă fără a avea motive clare stabilite. Mai mult decât atât, partea apărării a solicitat de a face o nouă expertiză pe cont propriu, una internațională, în România, motivată de altfel, care la fel a fost respinsă neîntemeiat, nefondat, motivul respingerii l-am aflat abia astăzi, la data de 7 noiembrie, la orele 10 dimineața”, a declarat Gheorghe Sorici, avocatul lui Sergiu Cozub.
Gheorghe Sorici a mai declarat că medicul nu a avut parte de un proces echitabil, iar decizia Curții de Apel Bălți este ilegală și neîntemeiată. Prin urmare, decizia va fi atacată la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).
„Cererile ample ale părții apărării au fost tratate cu nonșalanță de către completul instanței de judecată, care au fost respinse fără o careva motivare. Motivarea respingerii cererii respective am primit-o astăzi dimineața, semnată cu semnătură electronică la data de 7 noiembrie 2024, în contextul în care Instanța de Judecată la data de 6 noiembrie 2024 deja s-a pronunțat cu decizie. Deci, instanța nu mai putea să emită careva acte după ce s-a pronunțat. Este un caz fără precedent în istoria R. Moldova când un medic este condamnat la detențiune cu privare de libertate, fără a fi supus suspendării la respectiva executare”.
Nordinfo.md a încercat să ia legătura cu soția victimei, dar aceasta a refuzat să discute.
Amintim că Vitalie Spatari a decedat în 2019, în urma unor complicații grave, inclusiv septicemie. Potrivit deciziei Curții de Apel Bălți, de către Sergiu Cozub au fost admise multiple încălcări ale protocoalelor care au cauzat decesul persoanei: diagnosticul tardiv și incorect al unui abces retroperitoneal și nerespectarea măsurilor adecvate pentru controlul infecției, ceea ce ar fi dus la agravarea stării pacientului și la complicații ireversibile, scrie deja Nordnews.md.
Hotărârea Curții de Apel Bălți poate fi contestată în termen de două luni la CSJ. În prezent, Sergiu Cozub se află în arest, fiind reținut în izolatorul Inspectoratului de Poliție Bălți, urmând să fie transferat într-un penitenciar.