Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

SpaceX a trimis detergent de rufe în cosmos. Care este motivul

09 Ian. 2022, 21:02
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Realitatea.md
09 Ian. 2022, 21:02 // Cosmos //  Realitatea.md

SpaceX nu a uitat de astronauții săi, aflați departe de casă, de sărbători. Într-o misiune specială, gigantul a trimis în spațiu câteva „bunătăți”, de Crăciun, pentru aceștia.

Printre altele, astronauții SpaceX au primit cadouri, curcan prăjit, însă și detergent de rufe Tide. Cu toate că problema hainelor murdare, în spațiu, este una destul de gravă, nu acesta este motivul pentru care astronauții au primit detergent.

SpaceX vrea să facă experimente cu detergent, în spațiu

Chiar dacă, la o primă vedere, s-ar putea crede că detergentul trimis astronauților este pentru ca aceștia să-și spele hainele, în realitate, intenția este mult mai complexă: SpaceX vrea să facă o serie de experimente. Astronauții ce se află la bordul stației spațiale ISS vor folosi detergentul creat special pentru utilizarea în spațiu, pentru a observa dacă acesta se poate descurca, în aceste condiții, mai ales ținând cont de faptul că în cosmos avem gravitație 0, astfel că spălatul hainelor devine o provocare.

„Fără o soluție de a spăla rufele, 72 de kilograme de îmbrăcăminte nouă sunt expediate anual către ISS”, se arată în comunicatul de presă din luna iunie.

Proctor and Gamble a pus bazele unui nou tip de detergent care ar putea rezolva această problemă, a hainelor murdare ale astronauților. Rămâne de văzut dacă experimentul va funcționa și dacă, pe viitor, astronauții vor reuși să-și țină hainele curate și în spațiu.

„Odată ce începi să ai călătorii de durată în spațiu, spălarea rufelor este imperativă”, afirmă Mark Sivik, director la Proctor and Gamble.

În cazul în care experimentul întreprins de SpaceX și Proctor and Gamble se va dovedi a fi un succes, acest lucru ar putea să ajute inclusiv misiunile plănuite de compania lui Elon Musk, către Marte.

Spre exemplu, NASA a declarat că, fără spălarea rufelor, astronauții ar avea nevoie de 226 de kilograme de haine, pentru o misiune către Marte.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 18:09
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 18:09 // În Lume //  Mădălina Guștiuc

Ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a promis luni că Berlinul va face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei în faţa ambiţiilor Rusiei, informează AFP, citat de digi24.ro.

Această primă vizită a şefei diplomaţiei germane survine în plină criză geopolitică, Europa şi SUA suspectând Kremlinul că vrea să lanseze o ofensivă militară împotriva Ucrainei, un conflict care ar putea destabiliza continentul european.

„Vom face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei, vom face totul pentru a garanta securitatea Europei. Suntem pregătiţi să începem un dialog serios cu Rusia ”, a spus şefa diplomaţiei germane într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

La rândul său, Kuleba a spus că a abordat chestiunea sensibilă a livrărilor de arme către Ucraina, în contextul în care Kievul a acuzat în decembrie Berlinul că împiedică furnizarea de armamente defensive în cadrul cooperării cu NATO.

„Dialogul nostru cu Germania pe acest subiect va continua. Ştim de unde şi ce fel de arme putem obţine. Ştim foarte bine cum să le folosim pentru a ne apăra teritoriile. Lucrăm la asta în fiecare zi, iar rezultatele nu sunt rele”, a subliniat el.

Tensiunile s-au amplificat constant în ultimele săptămâni între Rusia şi Occident, care acuză Moscova că a desfăşurat zeci de mii de soldaţi în pregătirea unui posibil atac asupra Ucrainei.

Moscova neagă orice intenţie de a invada Ucraina şi denunţă în schimb consolidarea NATO la frontierele sale şi dorinţa Alianţei Nord-Atlantice de a integra ţări precum Ucraina şi Georgia, pe care Rusia le consideră parte a sferei sale de influenţă.

Rusia cere garanţii de securitate în vederea detensionării situaţiei, în special angajamentul NATO că nu se va extinde spre Est, o revendicare considerată inacceptabilă de rivalii săi.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală