Curs valutar
 • EUR
  19.1520
  0.2496%
 • USD
  17.8481
  0.1093%
 • RUB
  0.2175
  -0.6437%
 • RON
  3.8652
  0.3622%
 • UAH
  0.4833
  0.1241%

Spînu acuză transportatorii că boicotează ședințele CEMT. Greșeala Ministerului care va declanșa un scandal

04 Apr. 2022, 17:12
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
04 Apr. 2022, 17:12 // Actualitate //  Valentina Buză

Vicepremierul Andrei Spînu acuză transportatorii că boicotează ședințele comisiei CEMT și acordă acestui fapt o atenție publică pe site-ul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Din comunicatul de presă publicat pe site-ul midr.gov.md.

„Comisia CEMT a aprobat repartizarea autorizațiilor multilaterale CEMT pentru operatorii de transport rutier internațional nedistribuite și neridicate

APRILIE 02, 2022 | #transport

La data de 1 aprilie a.c., a avut loc ședința Comisiei CEMT, în lipsa reprezentanților Uniunii Transportatorilor și Drumarilor și Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto, care au refuzat prezența în cadrul Comisie, încercând în mod nejustificat să  boicoteze a treia oară desfășurarea ședinței.”

Se întâmplă în timp ce Ministerul pe care îl conduce – MIDR, de facto,  nui a informat transportatorii despre locul unde va avea loc ședința Comisiei – o încălcare de procedură, care a făcut imposibilă participarea mediului de afaceri la procesul decizional. Nu este clar dacă s-a întâmplat (ne)intenționat. Cert este că transportatorii vor analiza dacă procedura a fost sau nu respectată din punct de vedere legal. Greșeala comisă urmează să declanșeze, cel puțin, o anchetă de serviciu sau să anuleze decizia luată pe data de 1 aprilie 2022.

Redacția Bani.md monitorizează subiectul din data de 25 martie, când trebuia să aibă loc o altă ședință a Comisiei CEMT (LINK). Atunci ședința a fost amânată din cauza lipsei unui reprezentant al Ministerului Transporturilor. Domnul Mircea Păscăluță, după spusele vicepremierului Spânu, nu s-a prezentat atunci din „motive obiective”.

Ședința a fost amânată pentru data de, 1 aprilie, Vineri, la distanță de o săptămână. Nu era clar unde: Locul desfășurării evenimentului nu a fost indicat în invitația primită de Asociații. Transportatorii au considerat că se va desfășura la ANTA. Acolo au și venit, fiind prezenți la ora 15:00.

După aproape o oră de așteptare, membrii asociațiilor menționate au aflat că ședința va avea loc la Ministerul de resort. Au decis să plece la Guvern pentru a-și găsi dreptatea.

Anatol Bulat, membru UTD

„Astăzi a doua oră repetat reprezentanții ministerului și cei de la ANTA nu s-au prezentat invocând că noi nu am mers la ședință la minister că ei ne așteaptă acolo. Biroul de lucru este la ANTA nu pe la ministere prin subsoluri. Noi vrem să fim auziți și nu umiliți și nu chemați pe nu știu unde și să ni se indice cu pumnul în masă cum trebuie să fie repartizate CEMT-urile așa cum se repartizau în epoca comunistă. Acele repartizări nu se făceau cu acordul transportatorilor. Cerem să fie restabilită repartizarea echitabilă indiferent că e mare sau mic după aceleași criterii, proporțional așa cum scrie în cod”.

Eugen Dațco, director executiv UTD

„Prima repartizare a CEMT a trecut cu probleme, însă repartizarea celor 80 care nu au fost ridicate se lasă cu probleme. la ședința de astăzi am venit să particip și eu să văd care este situația. O jumătate din comisie e într-un loc și altă jumătate e în alt loc. Autorizațiile CEMT trebuie repartizate cât mai urgent pentru că are un impact asupra economiei țării și transportatori”.

În așteptarea unui reprezentant al Executivului, s-a făcut văzut vicepremierul Andrei Spânu, unde am și aflat despre faptul că decizia privind repartizarea CEMT a fost luată în lipsa transportatorilor.

Declarațiile au fost aprinse:

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii

Poziția asta am auzit-o de la colegi când două ședințe la rând nu ați venit. Vineri trebuia să aibă loc ședința și s-a întâmplat o situație neplăcută cu un membru și am rugat amânarea pentru ziua de 1 aprilie și ați fost informați că trebuie să aibă loc la minister. Dumneavoastră reprezentanți transportatorii, dar la fel aceste CEMT se duc la transportatorilor mici. Pe parcursul ultimilor ani voi ați fost avantajați comparativ cu cei mai mici. Or, decizia noastră este să-i susținem și pe cei mai mici cărora să le dăm șansa să crească și ei. La fel cum dumneavoastră spuneți că creați locuri de muncă, la fel ei au familii, copii și au nevoie să practice această activitate economică. Eu în fiecare zi primesc mesaje de la transportatorii mai mici care ne spun ca să le dăm și lor o șansă”.

Comunicatul  Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a fost publicat a doua zi, pe data de 2 aprilie 2022. Pe lângă acuzațiile aduse transportatorilor, reprezentanții instituției au anunțat decizia luată:

„Inițierea procesului de alocare a autorizațiilor multilaterale CEMT nedistribuite, care conform Codului Transporturilor Rutiere și Regulamentului privind eliberarea și utilizarea autorizațiilor de transport rutier, acestea se alocă solicitărilor ulterioare depuse pe parcursul anului de valabilitate a autorizației CEMT.

S-a convenit, în urma discuțiilor și a votului pro unanim, alocarea autorizațiilor CEMT nedistribuite, conform Regulamentului privind eliberarea și utilizarea autorizațiilor nr. 257 din 2017. Astfel, operatorii de transportat eligibili pot depune solicitările de obținere a autorizațiilor în perioada 5-15 aprilie 2022.

Inițierea redistribuirii autorizațiilor multilaterale CEMT, repartizate și neridicate în termen de 1 lună de la aprobarea listei operatorilor de transport rutier, cărora le-au fost repartizate. În cazul dat, conform prevederilor Codului Transporturilor Rutiere, autorizațiile CEMT repartizate și neridicate în termen de 1 lună de la aprobarea listei operatorilor de transport rutier, vor fi redistribuite transportatorilor care nu au beneficiat de autorizații CEMT. (Potrivit prevederilor art. 3134, alin. (2) din Codul Transporturilor Rutiere și pct. 85 din Regulamentul privind eliberarea și utilizarea autorizațiilor de transport rutier ,,autorizațiile multilaterale CEMT repartizate şi neridicate în termen de 1 lună de la aprobarea listei operatorilor de transport rutier cărora le-au fost repartizate, sunt retrase și redistribuite operatorilor de transport rutier care nu au beneficiat de autorizaţii CEMT, în ordinea cronologică de înregistrare în sistemul informațional „e-Autorizaţie transport”)

Astfel, în urma discuțiilor purtate în cadrul Comisiei și a votului pro unanim s-a convenit repartizarea autorizațiilor CEMT neridicate, categoria EURO VI – 16 unități și categoria EURO V – 42 unități pentru operatorii de transport care nu au beneficiat de astfel de autorizații.

Procesul verbal al Comisie CEMT poate fi consultat aici: https://bit.ly/3NSJ0ci

Reprezentanții Ministerului menționează că autorizațiile multilaterale CEMT se atribuie Republicii Moldova anual, conform deciziei Secretariatului Forului Internațional de Transport, în vederea facilitării transporturilor auto internaționale de mărfuri şi posibilității utilizării mai eficiente a parcului de vehicule pe teritoriile celor 43 state membre.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

GO Smart, GO Fun, GO Dubai – o nouă promoție de la Moldindconbank pentru deținătorii cardurilor Mastercard GO
GO Smart, GO Fun, GO Dubai – o nouă promoție de la Moldindconbank pentru deținătorii cardurilor Mastercard GO
Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
09 Iun. 2023, 13:19
 // Categoria: Life // Autor:  Romaniuc Victoria
09 Iun. 2023, 13:19 // Life //  Romaniuc Victoria

Începem vara în nuanțe de roz, cu oameni frumoși și emoții unice! Sâmbătă, 10 iunie, la ora 12:00, Castel Mimi vă invită la a V-a ediție Rosé Day, unde vă așteaptă zone lounge pentru toate gusturile, bucate apetisante, pregătite în aer liber și, desigur, mult vin rosé. Dress code: alb sau roz.

Ce vă așteaptă la ROSÉ DAY, ediția V?

 • Vin Rosé Rară Neagră nelimitat cu pahar de sticlă cadou (de la + 18 Ani).
 • Acces in zona Playground, unde toată lumea se poate juca cu mingi mici, badminton sau Frisby.
 • Zona foto pentru momente memorabile.
 • Express Tur Castel Mimi la ore fixate.
 • Muzică și program de divertisment: Roman Zes Band și Catalina Cara

Deaorece copiii sunt prietenii Castel Mimi, organizatorii vă îndeamnă să-i luați cu voi. Pentru cei mici va fi organizat un program distractiv în zona Happy Kids, și, totodată, vor avea acces la gustări dulci și un meniu special, conceput pentru copii.

Toți șoferii care vor plăti prețul de intrare și vor fi lipsiți de posibilitatea de a degusta vin la eveniment, vor primi în dar o sticlă de vin Rosé Animaliens „To Go”.

Orarul curselor de tren pentru Rose Day este următorul:

 • Prima cursă – Din Chișinău 12.00 (Gara Feroviară, Strada Piața Gării 1, Chișinău). De la Castel Mimi – 19:00​ ​
 • A doua cursă – Din Chișinău 15:00 ​(Gara Feroviară, Strada Piața Gării 1, Chișinău). De la Castel Mimi -21:30​ ​ ​ ​

Notă: Tot consumul Food, non alcoolic și alcoolic altul decât vin Rosé Rară Neagră și accesul în Wine Tasting Zone, va fi contra cost!

Mai multe detalii despre bilete găsiți AICI.

Programul evenimentului:

 • 12:00 Deschidere eveniment
 • 12:00 Deschidere CASA de tichete pentru
 • Open air Kitchen, Soft drinks și snacks.
 • 12:00 Deschidere Free Wine Station
 • 12:00 Deschidere DIORAMA Snack Bar
 • 12:00 Deschidere Kids Food Court
 • 12:30 Program artistic copii (durată: 2 ore)
 • 12:30 Castel Mimi Express Tur in RO
 • 13:00 Deschidere Open Air Kitchen
 • 13:30 LIVE music – ROMAN ZES BAND
 • 14:00 Castel Mimi Express Tur in RUS
 • 14:45 LIVE music – ROMAN ZES BAND
 • 15:00 Elegant Wine Tasting in Românã
 • 16:30 Castel Mimi Express Tur- ENG.
 • 17:00 LIVE music – CATALINA CARA
 • 17:30 Elegant Wine Tasting in Rusä
 • 18:00 Castel Mimi Express Tur in RO.
 • 19:00 LIVE music – CATALINA CARA
 • 20:00 FOUNTAIN PARTY DJ sounds

Mai jos, puteți vedea cum a decurs a IV-a ediție Rosé Day, la Castel Mimi.

GO Smart, GO Fun, GO Dubai – o nouă promoție de la Moldindconbank pentru deținătorii cardurilor Mastercard GO
GO Smart, GO Fun, GO Dubai – o nouă promoție de la Moldindconbank pentru deținătorii cardurilor Mastercard GO
Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală