Curs valutar
 • EUR
  19.9081
  0.1527%
 • USD
  17.6521
  -0.0346%
 • RUB
  0.2398
  1.0008%
 • RON
  4.0227
  0.1516%
 • UAH
  0.6492
  0.4621%

Spînu închide gura opoziției și susține că prețul de 250 de dolari pentru mia de metri cubi era ireal pentru Moldova

25 Nov. 2021, 16:52
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Cosoi
25 Nov. 2021, 16:52 // Economie //  Petru Cosoi

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu combate declarațiile populiste ale opoziției și declară că prețul de 290 de dolari SUA pentru mia de metri cubi este ireal. Spînu face trimitere la situația internațională care este mult mai gravă.

Nu este real. Am avut situația lunii octombrie când nu am avut o înțelege și am avut un preț de 790 de USD pe mia de metri cubi. Formula pe care o avem la calcularea prețului gazului se bazează inclusiv pe ce se întâmplă pe piața internațională. Dacă pe piața internațională prețul va scădea, atunci și prețul de achiziție a gazului pentru Republica Moldova va scădea. S-ar putea ca să ajungem într-o lună în care să avem preț de 260 sau chiar 300 de dolari dacă prețul pe piața internațională va merge în jos, a declarat Andrei Spînu pentru Radio Europa Liberă.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale precizează că în seara zilei de miercuri, 24 octombrie, pe piața internațională, prețul pentru o mie de metri cubi de gaz era de 1140 de dolari. Astfel, indiferent de modul cum va evolua prețul pe piața internațională, cetățenii Republicii Moldova beneficiază de un preț mult mai mic pentru gazul rusesc.

Realitatea.md amintește că opoziția parlamentară acuză guvernarea că poartă toată responsabilitatea pentru majorarea tarifului gazului. În opinia celor de la PSRM și PCRM, guvernarea trebuia să inițieze negocierile cu Gazprom din vara acestui an.

Realitatea Live

09 Dec. 2021, 04:02
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
09 Dec. 2021, 04:02 // În Lume //  Cristina Vlah

Șeful staffului de Apărare, soția acestuia, și încă 11 oameni au decedat în urma prăbușirii elicopterului în care se aflau, informează Realitatea.md cu referire la agenția de presă Aljazeera. Potrivit sursei, este vorba despre Generalul Bipin Rawat, care împreună cu soția sa și un grup de persoane se deplasau cu un elicopter militar. Accidentul s-a produs în apropierea orașului Coonoor, într-un stat sudic al Indiei.

Demnitarul și echipa lui se aflau într-un elicopter rusesc de tip Mi-17V5 și veneau de la o bază militară. Deocamdată nu se cunosc cauzele prăbușirii elicopterului, cazul fiind investigat de autorități. Una din motive ar putea ține de zona muntoasă și puternic împădurită, unde a avut loc accidentul.

O singură persoană a supraviețuit după accident, un căpitan pe nume Varun Singh, dar care se află în stare gravă, la spital. Potrivit martorilor ajunși la fața locului, se vedeau bucăți arzânde ale elicopterului, iar corpurile neînsuflețite au fost extrase din ruine.

Elicopterele rusești de tip Mi-17V5 sunt pe larg folosite în India de către cei din armată și de către demnitari, când sunt planificate vizite în diverse locații militare. Un caz similar a avut loc în 2017, când un elicopter de același tip s-a prăbușit în statul indian Arunachal Pradesh, provocând moartea a 7 oameni din personalul militar.

Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, a transmis condoleanțe celor îndurerați și și-a exprimat durerea pentru pierderea grea a unui „strateg exceptional și unui patriot adevărat”. Cu mesaje de condoleanțe a venit și ministrul Apărării, Rajnath Singh.

Bipin Rawat a fost primul șef al staffului de apărare, o funcție pe care Guvernul Indiei a instituit-o în 2019. Șeful staffului de apărare este persoana apropiată a prim-ministrului Modi și consilier al ministrului Apărării. Funcția include analiza militară, modernizarea și dezvoltarea coordonării între forțele armate, forțele aeriene și cele navale.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală