Curs valutar
  • EUR
    19.0855
    -0.6811%
  • USD
    18.2165
    -0.0895%
  • RUB
    0.1836
    -0.5991%
  • RON
    3.8365
    -0.6751%
  • UAH
    0.4972
    0.7039%

Certificatul de vaccinare va fi valabil în UE doar 9 luni. Motivul din spatele modificării

25 Nov. 2021, 16:25
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
25 Nov. 2021, 16:25 // În Lume //  Realitatea.md

Uniunea Europeană urmează să recomande acest termen de valabilitate al certificatului de vaccinare pentru călătoriile în interiorul spațiului comunitar, semn că va fi nevoie de rapeluri după această perioadă, informează Bloomberg. În paralel, Franța a anunțat că, din 15 ianuarie, certificatul verde va fi valabil în țară doar pentru cei care au și a treia doză de vaccin anti-COVID.

Comisia Europeană va propune ca statele membre să continue să primească toți călătorii imunizați cu vaccinuri aprobate de UE, potrivit unui document consultat de Bloomberg. În plus, va cere țărilor Uniunii Europene să își redeschidă granițele începând cu 10 ianuarie pentru toți cei care au primit vaccinuri aprobate de Organizația Mondială a Sănătății.

Dar va apărea o modificare privind valabilitatea acestui certificat. Acesta va fi valabil doar 9 luni, nu un an, cât a fost anunțat inițial.

UE urmează să clarifice cum va fi prelungită valabilitatea certificatului, în cazul celor care își fac și a treia doză. În acest timp, Franța a anunțat deja că din 15 ianuarie, doar cei care au și a treia doză, dacă a trecut o anumită perioadă după a doua doză, vor avea un certificat verde valabil.

„Începând din 15 ianuarie, certificatul de vaccinare al francezilor între 18 și 65 de ani nu va mai fi valabil. Persoanele vizate au la dispoziție trei luni să facă a treia doză”, a anunțat, astăzi, ministrul francez al sănătății, Olivier Véran, potrivit televiziunii franceze BFMTV.

Iar în timp ce fiecare țară anunță propriile măsuri, guvernele țării UE fac presiuni către Bruxelles, potrivit Bloomberg, pentru o uniformizare a regulilor în țările membre, astfel încât călătoriile în interiorul blocului comunitar să nu mai fie afectate. Asta în contextul în care statele UE au avut abordări diferite în ceea ce privește durata de valabilitate a vaccinurilor și modul de gestionare a dozei a treia de rapel. Comisia oferă recomandări care ar putea fi implementate de către națiunile membre.

Reguli noi pentru cei care vin din afara UE

Pe măsură ce numărul cazurilor continuă să crească în toată Europa, Comisia Europeană intenționează să propună o restricționare a accesului călătorilor din afara spațiului european. Astfel, va fi permis în UE doar accesul celor care sunt vaccinați sau vindecați, indiferent de evoluția pandemiei în țara de origine.

Regulile revizuite ar permite, de asemenea, călătoria în UE a copiilor cu vârste între 6 și 17 ani care au făcut un test PCR negativ înainte de plecare, chiar dacă nu sunt vaccinați. Țările UE ar putea solicita teste suplimentare după sosire, carantină sau autoizolare. Propunerile vor ajunge la statele membre ale UE pentru aprobare.

Potrivit propunerilor UE, ca o garanție suplimentară, va fi necesară dovada unui test PCR negativ pentru toți călătorii care au fost vaccinați cu un vaccin aprobat de OMS, dar care nu este aprobat de autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa, precum și pentru călătorii recuperați.

Realitatea Live

03 Oct. 2023, 22:28
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
03 Oct. 2023, 22:28 // În Lume //  Ursu Ana

Parisul şi-a dat acordul pentru livrarea de echipament militar Armeniei, care doreşte să se protejeze de statul vecin Azerbaidjan a declarat șefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, aflată în vizită la Erevan, relatează AFP.

Ea nu a dat detalii privind echipamentul militar, dar a dat asigurări că Parisul va acţiona în acest domeniu cu spirit de responsabilitate de ambele părţi şi fără niciun spirit de escaladare.

„Franţa şi-a dat acordul pentru încheierea de viitoare contracte cu Armenia care vor permite livrarea de echipament militar Armeniei astfel încât să îşi poată asigura apărarea”, a declarat Catherine Colonna.

Şefa diplomaţiei franceze a subliniat, de asemenea, că Azerbaidjanul, cu veniturile sale din petrol şi sprijinul turc, „nu a încetat să se înarmeze pentru a trece la acţiuni”.

Săptămâna trecută, Parisul şi-a majorat ajutorul pentru Erevan în acest an la 12,5 milioane de euro.  După ofensiva fulgerătoare din septembrie a armatei azere în Nagorno-Karabah, aproape toată populaţia de etnie armeană a republicii autoproclamate pe acest teritoriu s-a refugiat în Armenia. Structura separatistă îşi va înceta oficial existenţa la 1 ianuarie 2024.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală