Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

Spînu, întrebat dacă va candida sau nu la funcția de primar al capitalei. Ce răspuns a dat?

05 Mai 2023, 08:16
 // Categoria: Politica // Autor:  Redacția Realitatea
05 Mai 2023, 08:16 // Politica //  Redacția Realitatea

Secretarul general al Aparatului președintelui, Andrei Spânu, afirmă că nu intenționează să candideze la alegerile pentru funcția de primar al capitalei, dar a precizat că discuțiile cu privire la candidat în interiorul PAS sunt pe ultima sută de metri.

„Nu am planuri să candidez. PAS își va anunța candidatul atunci când va fi o decizie în acest sens. Discuțiile sunt avansate, suntem pe ultima sută de metri. Oricum ne apropiem de alegeri și probabil în perioada următoare partidul va anunța care va fi candidatul”, a declarat Andrei Spânu la Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.

El a adăugat că sunt discutate mai multe candidaturi și a precizat că numele său nu se regăsește printre ele.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a comentat și perchezițiile de la Primăria capitalei în legătură cu delapidarea bunurilor achiziționate de fonduri externe și bugetare, destinate refugiaților din Ucraina.

„Această situație arată cât de mic este Ion Ceban și echipa lui, cât de josnici sunt în acțiunile lor. Acțiunile de a se ascunde după trotuare nu ajută, or vedem că în spatele acestor acțiuni sunt astfel de scheme, cu mafia mobiliară, corupție probabil la toate nivelele în Primăria Chișinău. Situația care a ieșit astăzi la iveală arată nimicnicia administrației actuale a capitalei”, a spus Andrei Spânu.

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 19:45
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
28 Sept. 2023, 19:45 // Societate //  Elena Putregai

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a asigurat joi, 28 septembrie curent, în mesajul de condoleanțe privind moartea lui Ion Druță, stabilit la Moscova, că autoritățile sunt în contact permanent cu rudele îndoliate, iar în cazul în care familia va decide ca scriitorul să fie înhumat acasă, în Republica Moldova, i se va acorda tot sprijinul.

În testamentul său făcut public de Gheorghe Erizanu, editura Cartier, Ion Druță a menționat că vrea să fie înmormântat, la Soroca, lângă Lumânarea Recunoștinței, „monumentul, căruia i-am consacrat șaisprezece ani din viața mea”. „Rog să fiu înmormântat liniștit și modest, fără discursuri lungi și escale în diferite locuri care chipurile au colaborat cu răposatul și l-au respectat, poate cu excepția Teatrului Național, unde într-adevăr mai sunt auzite replicile eroilor mei”, a scris regretatul scriitor în testamentul său, alcătuit în august 2023, în limba rusă.

Textul a fost tradus ulterior de către Vsevolod Ciornei, unul dintre cei mai buni traducători din limba rusă.

De asemenea, a fost publicat și un testament audio, lăsat de redutabilul scriitor. Ion Druță spune că ar dori să fie plantată o livadă de nuci și cireși, din pomii descriși de el în nuvelele sale, care i-au plăcut, dar nu a reușit să-i sădească. „Sigur că s-ar putea de finanțat chestia ata, dar eu prefer s- sădească tinerii cititori. Așa cum va arăta livada, așa va arăta și literatura, și cititorii, și Moldova”, a spus Ion Druță.

DOC, AUDIO Vocea lui Ion Druță, încă în viață, care roagă să fie adus de la Moscova și înmormântat acasă

Marele scriitor basarabean, Ion Druță, s-a stins din viață joi, 28 septembrie 2023, la ora 10:00, la Moscova, Rusia, unde era stabilit de mai multă vreme.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală