Șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, dar și polițistul de Frontieră, ambii suspendați și învinuiți pentru trădare de patrie și complot împotriva Moldovei, au fost trimiși în judecată, anunță Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
Ion Creangă, potrivit legii, riscă închisoarea de la 15 la 20 de ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. Angajatul suspendat al IGPF riscă închisoare pe un termen de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.
Procurorii susțin că cei doi funcționari suspendați au furnizat ilegal diverse informații unui angajat al ambasadei Rusiei la Chișinău, printre care: măsuri de consolidare a apărării militare a Moldovei; colaborarea Moldovei pe segmentul de securitate cu alte state, precum și activitatea instituțiilor naționale în acest domeniu; situația care vizează partea stângă a Nistrului; proiectul Strategiei de Apărare Națională a Moldoveu pentru 2024-2034; dezavantajele pentru Rusia ale modificărilor legislative care vizau referendumul privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană; totalizarea acțiunilor care vizează Parlamentul Moldovei în raport cu Raportul Comisiei Uniunii Europene, privind extinderea UE; intenția de modificare a articolului din Codul penal „Trădare de patrie,” de care acum el însuși este învinovățit de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
În același timp, PCCOCS anunță că și soția ofițerului superior de frontieră suspendat a fost complice.
„Soția acestuia este și ea trimisă pe banca acuzaților de procurorii PCCOCS, pentru contribuirea la comiterea infracțiunii de complot împotriva Moldovei de către angajatul suspendat al Poliției de Frontieră. În continuare, urmează ca Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) să stabilească ședința de judecată pentru examinarea dosarului penal, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, cei trei învinuiți beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, anunță PCCOCS.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Amintim că în luna iulie 2024, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au reținut doi funcționari, unul din Parlament și altul din Poliția de Frontieră. Aceștia sunt suspectați de trădare de Patrie și complot împotriva Republicii Moldova. Mai exact, ei au comunicat unui angajat al Ambasadei Rusiei la Chișinău diverse informații pentru a fi folosite în dauna intereselor statului nostru.
Referitor la angajatul Parlamentului s-a stabilit că este vorba de Ion Creangă, șeful Direcției juridice a Parlamentului, care, potrivit unui material publicat de Europa Liberă, timp de un an, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) i-a monitorizat activitatea, iar ultimele date care ar fi ajuns la de la el la Moscova s-ar referi la cooperare economică moldo-franceză.
În context, un angajat al Ambasadiei Ruse la Chișinău a fost declarat persona non grata de Chișinău. S-a scris că ar fi Dmitri Kelov, ofițer al Departamentului de Informații al Federației Ruse. El a fost acreditat la Chișinău în august 2021.