Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.4672%
 • USD
  17.8563
  -0.1714%
 • RUB
  0.2450
  -0.1633%
 • RON
  4.3040
  -0.4856%
 • UAH
  0.6631
  -0.4826%

„Spune NU corupției în transportul rutier!”. CNA și ANTA au lansat o campanie informativă anticorupție

16 Iun. 2021, 16:33
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
16 Iun. 2021, 16:33 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

O campanie de informare cu sloganul „Spune NU corupției în transportul rutier!” a fost lansată astăzi, cu suportul Centrului Național Anticorupție (CNA) și Agenţia Naţională Transport Auto (ANTA). Scopul campaniei este de a informa agenții publici ai ANTA, a transportatorilor auto, a asociaților de profil din domeniul transporturilor, dar și a cetățenilor, cu privire la riscurile și consecințele implicării în acte de corupție.

Potrivit directorului-adjunct al CNA, generalul Vadim Cojocaru, acțiunea comună relevă faptul că angajaţii ANTA, dar şi alţi reprezentanţi din domeniul transporturilor tind să promoveze standardele de integritate în domeniu.

 „Această activitate  bună, pe care o organizăm începând de azi, ne oferă posibilitatea de a discuta mai mult despre riscurile de corupţie, de a vorbi despre gravitatea acceptării sau dării de mită, de a reflecta asupra consecinţelor nedenunţării actelor de corupţie.  Prin această acţiune, vrem să ne consolidăm în jurul unui mesaj clar, prin care să recunoaştem că menţinerea şi acceptarea acestui fenomen grav poate genera consecinţe ireversibile pentru societatea noastră. De aceea este de datoria fiecăruia, oriunde s-ar afla, să pună în capul mesei comportamentul conform legii, să nu cadă pradă tentaţiilor de a se îmbogăţi uşor şi să informeze instituţiile competente despre cazurile de corupţie care le-au devenit cunoscute”, a menţionat Vadim Cojocaru. 

Prin urmare, angajaţii ANTA şi ai CNA au mers în mai multe locaţii din Capitală şi au distribuit materiale informative cetăţenilor. Potrivit informațiilor dintr-un comunicat emis de CNA, pe parcursul următoarelor zile, va continua comunicarea cu oamenii, care vor fi informaţi despre fenomenul corupției și consecințele care le are acesta asupra bunei funcționalități a entităților publice, dar și a societăţii, în general.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 22:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
04 Aug. 2021, 22:10 // Politica //  Realitatea.md

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, ar fi pus la cale o schemă întreagă, prin care să o compromită pe Maia Sandu și PAS în ajun de alegeri parlamentare, informează Realitatea.md cu referire la Jurnal.md. Acestea, însă, au fost deconspirate de către ofițerii SIS, în urma unor percheziții.

Jurnaliștii au publicat un material video, din care reiese că trolli plătiți de Veaceslav Platon ar încerca de multe ori s-o lege pe Maia Sandu de Ilan Șor.

„Așadar, Maia Sandu urma să fie compromisă, fiind pusă alături de Ilan Șor. Iar în calculatorul care a ajuns la noi am găsit și felul în care Platon a planificat acest lucru. Este vorba despre niște imagini la care, la aceeași masă, ar apărea Ilan Șor și Maia Sandu și în care, în timpul unor discuții, Șor i-ar transmite un plic președintei.

În aceste imagini însă, unicele personaje reale sunt Ilan Șor și asistenta care se apropie de cele două persoane aflate la masă. Maia Sandu este creată cu ajutorul realității virtuale. La masă cu Șor stă, într-adevăr, o persoană. Doar că este altcineva, iar cu ajutorul tehnicilor de editare de video de ultimă generație, acesteia îi este atribuit chipul Maiei Sandu.

Falsul nu este însă atât de calitativ încât să fie imposibil de combătut, întrucât se vede că fizic este imposibil ca persoana din imagini să fie Maia Sandu. Este vorba despre dimensiunile persoanei prezentate ca Maia Sandu, care arată chiar mai înaltă decât Ilan Șor și aproape la fel de înaltă ca asistenta care se apropie de ei”, se menționează în materialul jurnalistic.

În calculatorul în posesia căruia au intrat junaliștii au fost găsite sute de fișiere cu linkuri la conturi false de Facebook și poze cu care acestea să fie completate pentru a părea cât mai reale.

În fiecare dimineață, trolii lui Platon veneau la muncă punându-li-se în față fișiere word cu comentarii pe care trebuiau să le lase la diferite postări, pentru a-l lăuda pe șeful lor și a o denigra pe Sandu.

Mai mult, aceștia primeau linkuri cu știri și emisiuni de pe Facebook, multe dintre ele de la Jurnal TV, în care trebuiau să plaseze atacuri la adresa moderatorilor sau invitaților care îl criticau pe Platon.

Câteva dintre imaginile generate de fabrica de trolli a lui Platon:

Veaceslav Platon a fost telefonat de jurnaliști pentru o reacție, dar telefonul acestuia era deconectat.

Nu este însă exclus, ca aceste imagini urmau să fie scoase de la naftalină și date în spațiul public mai târziu. Asta luând în considerare faptul că fracțiunea Partidului Șor l-a votat pe Igor Grosu la funcția de președinte al Legislativului și au anunțat că vor vota și Guvernul Gavrilița.

De cealaltă parte, Natalia Gavrilița a spus că respinge susținerea fracțiunii Șor, din motiv că numele liderului lor este legat de frauda bancară. Gavrilița a mai adăugat că votul pentru viitorul Guvern a celor din partidul Șor ar putea submina încrederea oamenilor în următorul Executiv.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată