Curs valutar
 • EUR
  21.1277
  -0.1978%
 • USD
  17.8354
  -0.1172%
 • RUB
  0.2439
  -0.451%
 • RON
  4.2972
  -0.1582%
 • UAH
  0.6619
  -0.1813%

PNUD și OIM promovează oportunități egale pentru migranții moldoveni

16 Iun. 2021, 16:27
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
16 Iun. 2021, 16:27 // Societate //  Valentina Buză

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), promovează oportunități egale pentru migranții moldoveni și susțin redresarea economică prin implicarea diasporei.

În context, astăzi, 16 iunie, de Ziua Internațională a Remitențelor, au prezentat o foaie comună de parcurs care contribuie la oportunități egale pentru migranții moldoveni și familiile acestora în accesarea măsurilor de prevenire și protecție în contextul pandemiei de COVID-19. Foaia de parcurs vine să susțină redresarea economică, prin valorificarea contribuției diasporei și a comunităților locale.

Totodată, foaia de parcurs a fost lansată la un dialog de politici, la care au participat reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, autorităților publice, mediului academic, organizațiilor migranților moldoveni și sectorului privat.

„Viziunea noastră comună acoperă un spectru extins de domenii prioritare, de la abordarea cauzelor profunde ale emigrării, până la implicarea diasporei în dezvoltarea țării, inclusiv cea economică, îmbunătățirea migrației forței de muncă și asigurarea oportunităților de reintegrare. Credem că sprijinul nostru comun poate contribui în mod semnificativ la aceste procese prin parteneriate bine stabilite, metodologii consolidate, intervenții durabile și ghidare strategică”, a afirmat Dima Al-Khatib, reprezentantă PNUD în Republica Moldova.

Foaia de parcurs multianuală PNUD-OIM pentru cooperare în domeniul migrației și dezvoltării durabile în Moldova este structurată pe cinci piloni:

 • Datele statistice, cauzele migrației și implicarea regională
 • Consolidarea și informarea diasporei, implicarea civică și asigurarea drepturilor acesteia
 • Oportunități pentru facilitarea antreprenoriatului diasporei și atragerea investițiilor în economia națională
 • Mobilitatea forței de muncă și dezvoltarea abilităților profesionale, promovarea reîntoarcerii și reintegrării migranților
 • Migrația și reziliența la schimbările climatice

„Angajamentul diasporei, sau lipsa acestuia, vor fi în următorii ani printre trăsăturile definitorii pentru Republica Moldova. Dar, în acest caz, este nevoie de o strânsă colaborare, iar elaborarea acestei foi de parcurs a beneficiat de contribuții extinse din partea diferitelor autorități publice din Moldova, a exponenților din diasporă și a societății civile. Fiecare intervenție planificată se va baza pe un proces participativ riguros, luând în considerare perspectivele, considerațiile și preocupările tuturor părților interesate”, a menționat Lars Johan Lönnback, Șeful Misiunii OIM în Republica Moldova.

Potrivit documentului, Republica Moldova poate aborda și atenua cu succes consecințele sociale și economice negative imediate și pe termen mediu ale pandemiei COVID-19 și, de asemenea, poate diminua vulnerabilitățile generate de emigrare. Asta în condițiile în care, conform datelor Biroului Național de Statistică din 2020, principalul motiv al depopulării Moldovei îl reprezintă emigrarea (peste 1,7% pe an), iar mai mult de o treime din forța de muncă locuiește în străinătate.

Totodată, foaia de parcurs propune îndrumări de reglementare pentru sectorul bancar, cum ar fi opțiuni de remitențe digitale și platforme de creditare colectivă, dar și elaborarea un set de programe de educație financiară destinate migranților, precum și beneficiarilor de remitențe. Asta în condițiile în care pe parcursul anului 2020, prin intermediul băncilor licențiate în Republica Moldova au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 1,49 miliarde USD – cea mai mare sumă înregistrată în ultimii șase ani.

Proiectul foii de parcurs a fost elaborat, în cadrul inițiativei de cooperare globală PNUD-OIM, de o echipă de experți locali și internaționali de la Universitatea Columbia din New York, în strânsă colaborare cu PNUD și OIM Moldova. Documentul a beneficiat de consultări extinse la nivel național.

Realitatea Live

06 Aug. 2021, 05:35
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
06 Aug. 2021, 05:35 // Politica //  Cristina Vlah

Președinta țării, Maia Sandu, a anunțat că unul din domeniile vizate în ceea ce privește reforma justiției ține de modificarea Legii cu privire la Procuratură, informează Realitatea.md.

Potrivit șefei statului, în noua Lege urmează să fie incluse noi prevederi ce țin de evaluarea activității procurorului general. „Din câte știu, partidul PAS va veni cu un proiect de lege ca să modifice Legea cu privire la Procuratură și să includă acolo evaluarea activității procurorului general. Nu e posibil ca să așteptăm șapte ani și doar după asta să corectăm lucrurile în situația în care Procuratura nu funcționează așa cum ar trebui”, a menționat Sandu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul JurnalTV.

De asemenea, demnitara a specificat că pentru o reformă veritabilă este nevoie de a aduce oameni noi și onești în funcțiile de judecători sau procurori.

„Dacă vorbim de procuratură, de exemplu, aprecierea mea este că noi avem o mare problemă de capacitate și vedem dosare pe corupție mare, pe care lucrurile aproape că nu se mișcă. Aici, sigur s-ar putea să fie și piedici și de altă natură, dar și o probleme de capacitate.  Și va trebui să investim, să aducem oameni noi în sistem, să-i pregătim destul de repede…

Este adevărat, reforma justiției nu poate fi făcută în trei luni, este o reformă care o să dureze. Însă, semnalul care va fi dat prin legile pe care o să le aprobe Parlamentul ar trebui, într-un fel,  să-i încurajeze pe judecătorii și procurorii corecți să continue, să fie mai îndrăzneți, să lucreze la dosarele serioase și să-i demotiveze pe cei, care comit abuzuri” a mai declarat Maia Sandu.

Menționăm, că printre cele mai importante promisiuni făcute de către Maia Sandu în campania electorală pentru prezindențiale, dar și de către cei de la PAS, în campania electorală pentru parlamentare a fost Reforma justiției. Aceasta este una din cele mai anevoioase reforme, care tărăgănează de ani de zile, fapt pentru care țara noastră a fost lipsită de multe ori de fonduri europene, dar și a fost apostrofată de către autoritățile internaționale.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată