Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Squid Game în politica din Moldova. Renato Usatîi, cu aluzii că în turul II la Bălți poate reveni candidatul PAS

02 Dec. 2021, 04:20
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Cristina Vlah
02 Dec. 2021, 04:20 // Alegeri //  Cristina Vlah

Jocul, care a devenit foarte popular în rândul internauților, „Squid Game” se reflectă și în politica din Republica Moldova. Astfel a comentat în mod ironic fostul primar de Bălți, Renato Usatîi, decizia CEC de a cere excluderea din cursa electorală a Marinei Tauber.

„Joc de calamari (n.r. – traducere pentru englezescul Squid Game)! Jucătorul numărul 10 a ieșit din joc. Lupta continuă cu numărul 1 și 4”, scrie Renato Usatîi.

Imaginea, care însoțește această postare îl are pe Renato Usatîi în rol de Păpușă, adică figura principală a jocului Squid Game. În calitate de jucători sunt prezentați: jucătorul nr 1 – Boris Marcoci, candidat PAS; jucătorul nr 4 – Nicolai Grigorișin, precum și jucătorul nr 10 – Marina Tauber. De asemenea au mai fost incluși și alți candidați din turul I.

În mod subtil, fostul primar de Bălți a indicat faptul că pentru turul II al alegerilor din Bălți, guvernarea ar încerca să-i ofere o nouă șansă propriului candidat, Boris Marcoci, care ar putea fi inclus dacă se va decide eliminarea concurentei Marina Tauber.

Asta pentru că în urma turului I la alegerile pentru șefia municipiului Bălți, Marcoci s-a poziționat pe locul III, luând 14,08% din voturile alegătorilor, un procentaj asemănător cu cel al candidatului PSRM-PCRM, Nesterovschi Alexandr.

Diferența, însă, o fac două voturi. Boris Marcoci a acumulat 4679 de voturi, pe când Alexandr Nesterovschi – 4677 de voturi.

Realitatea.md menționează că duminică, 5 decembrie, urmează să se desfășoare turul II al alegerilor locale în municipiul Bălți. Ca urmare a rezultatului din primul tur, candidații care au acumulat cel mai mare punctaj sunt: Nicolai Grigorișin și Marina Tauber.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală