Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Ion Chicu cere intervenția ambasadorului UE, în cazul Marinei Tauber: Colegi, opriți-o pe Maia

02 Dec. 2021, 05:00
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Cristina Vlah
02 Dec. 2021, 05:00 // Alegeri //  Cristina Vlah

Fostul prim-ministru al țării, Ion Chicu, a venit cu o reacție dură după ce Comisia Electorală Centrală a adoptat Hotărârea de a cere judecătoriei Bălți să o excludă pe Marina Tauber din cursa electorală, informează Realitatea.md.

Ex-premierul consideră că astfel actuala guvernare s-ar răfui cu oponenții săi politici.

„Știu că în PAS sunt și oameni normali, buni în sensul normal al cuvântului.

Colegi, opriți-o pe Maia. Se îngroapă pe ea, vă îngroapă pe voi, ne îngroapă țara.

Condamnăm cu vehemență atacul dictaturii galbene asupra dreptului locuitorilor mun. Bălți de a-și alege Primarul liber și în mod democratic.

Solicităm  intervenția de urgență a Ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău și a întregului corp diplomatic pentru stoparea  dezmățului antidemocratic practicat de Maia Sandu și partidul său dictatorial.

Lipsa de reacție din partea Uniunii Europene  doar încurajează guvernarea antidemocratică să încalce Constituția și normele democratice fundamentale”, scrie Chicu.

Realitatea.md menționează că la 1 decembrie CEC a aprobat o Hotărâre, prin care a cerut judecătoriei Bălți să anuleze înregistrarea în cursa electorală a candidatei Marina Tauber. Motivul ține de un șir de nereguli în declararea cheltuielilor din perioada campaniei electorale pentru alegerile din municipiul Bălți.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală