Olesea Stamate precizează că explicațiile oferite de comisia pre-vetting, referitoare la activitatea lui Herman von Hebel în cadrul Curții Penale Internaționale, „prezintă suficient de detaliat toate circumstanțele”. Deputata precizează că declarațiile sale despre faptul că s-a aflat „prea târziu” despre presupusele probleme de integritate ale funcționarului a fost acordat post-factum.
Parlamentara consideră că dacă se adeveresc situații care ar pune la dubiu integritatea și buna reputație a vreunui membru al comisiei, ele trebuie discutate și soluționate transparent.
„În cazul în care s-ar adeveri anumite fapte reprobabile despre oricare dintre membrii comisiilor pre-vetting sau vetting, nu poate fi vorba de „e târziu, deja au fost selectați””, susține Olesea Stamate.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Fosta președintă a Comisiei juridice punctează că nu a făcut declarațiile înainte ca investigația publicată să apară, iar comentariul său a fost integrat în materialul publicat de anticoruptie.md ulterior.
„Unica reacție care am dat-o este cea ulterioară publicării investigației, unde m-am văzut citată, fără să fi oferit vreun comentariu. Adevărat, jurnaliștii au postat comentariul meu oferit post-factum, în textul investigației. Între timp însă, comentariul care mi-a fost atribuit eronat, fusese deja preluat de mai multe surse media.
Orice proces de reformă stârnește opinii pro și contra. Sunt întotdeauna mulțumiți dar și nemulțumiți de orice restructurare. La fel ca și în cazul reformei justiției din Republica Moldova, pe care mulți încearcă să o discrediteze, prin orice metode posibile”, punctează Stamate.
Stamate, despre scandalul cu von Hebel: Când au parvenit informații la Comisie, era deja târziu
Herman von Hebel, președintele Comisiei Pre-Vetting, a activat în perioada 8 martie 2013 – 16 aprilie 2018 în calitate de grefier la Curtea Internațională Penală de la Haga. Potrivit presei olandeze, în 2018 el ar fi cauzat prejudicii de cel puțin 760.000 de euro Curții Internaționale Penale.
Mai exact, mai multe decizii, considerate a fi ilegale s-au luat în legătură cu o reformă pusă la cale de Herman von Hebel la Curte, iar instanța a suportat cheltuieli de 7 milioane de euro pentru proces. Apoi, judecătorii instanței l-au acuzat pe von Hebel de intenții ascunse, potrivit unei investigații publicate de anticoruptie.md.