Blocul Comuniștilor și Socialiștilor din Parlamentul Republicii Moldova contestă la Curtea Constituțională instituirea stării de urgență, aprobată ieri cu voturile deputaților PAS. Opoziția parlamentară califică drept un abuz introducerea stării de urgență la nivel național pentru o perioadă de 60 de zile. Potrivit deputaților PSRM-PCRM, sub paravanul stării de urgență, guvernarea ar aplica cenzura în raport cu instituțiile media și ar împiedica organizarea protestelor.
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, spune că decizia privind instituirea stării de urgență este nejustificată în condițiile în care Moldovagaz deja a transferat plățile către Gazprom, epuizând astfel riscul sistării livrării gazelor naturale. Potrivit lui Batrîncea, oferirea tuturor competențelor instituționale către Comisia pentru Situații Excepționale este inexplicabilă, în condițiile în care PAS deține toată puterea în stat.
„Legal, instituțional, ei au la dispoziție toate pârghiile necesare. Au votat bugetul, politica bugetar-fiscală, au Guvern, ministere. Apropo, numărul ministerelor a fost majorat. Au Parlamentul, Președinția. Pentru ce este nevoie de situație excepțională? Juridic, introducerea acestei stări excepționale nu are nicio acoperire”, a spus Vlad Batrîncea.
Opoziția parlamentară spune că miza instituirii stării de urgență este de a bloca orice tentative de protest ale cetățenilor, în condițiile unei situații pandemice alarmante și a unor facturi majorate la gazele naturale.
„În proiectul instituirii stării de urgență găsim că pe o perioadă de 60 de zile, mass-media din Republica Moldova va fi cenzurată de SIS. În perioada excepțională vor fi măsuri restrictive, inclusiv, a protestelor. În perioada excepțională, cu derogare de la lege, vor putea aproba orice decizii, fără Parlamentul Republicii Moldova. În perioada excepțională pot face orice, orice abuz va fi acoperit de situația excepțională”, mai spune Batrîncea.
Deputații PSRM-PCRM contestă la Curtea Constituțională instituirea stării de urgență și organizarea ședinței extraordinare de astăzi a Parlamentului, însă se arată sceptici în privința imparțialității Înaltei Instanțe.
„Mergem la Curtea Constituțională ca să stabilim aceste încălcări ale legii și Constituției. Nu suntem prea optimiști în raport cu acel nucleu de partid, care astăzi este la Curtea Constituțională. Însă dacă trebuie să ajungă situația la absurd, să ajungă. Mergem la Curtea Constituțională și atacăm acele ilegalități pe care le-am urmărit cu toții la ședința de astăzi și de ieri”, a menționat Vlad Batrîncea.
Potrivit legii, pe perioada stării de urgență, are loc dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și a altor resurse energetice. De asemenea, are loc instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid, în caz de necesitate și alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale, în caz de necesitate. În plus, pe perioada stării de urgență are loc coordonarea activității instituțiilor media.