Fumatul continuă să fie una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică la nivel global, însă unele state au adoptat strategii ambițioase pentru a reduce considerabil numărul fumătorilor și a proteja sănătatea cetățenilor. Marea Britanie, Suedia și Noua Zeelandă sunt exemple elocvente ale unor politici inovatoare care au dus la scăderi semnificative ale consumului de tutun. Un element-cheie al acestor strategii este conceptul de reducere a riscurilor asociate fumatului, care completează strategiile clasice de luptă împotriva fumatului, scrie locals.md.
Reducerea riscurilor asociate fumatului este o abordare care recunoaște că, deși cel mai bine ar fi ca fumătorii să renunțe complet la nicotină, un număr mare de persoane nu reușesc să facă acest pas. Prin urmare, statele care au adoptat această strategie oferă fumătorilor acces la informații și produse care conțin nicotină, dar nu ard.
Suedia este unul dintre cele mai de succes exemple în lupta cu fumatul, având cea mai scăzută rată a fumătorilor din Europa. În timp ce majoritatea țărilor europene se confruntă cu o rată a fumatului de aproximativ 24%, Suedia a reușit să coboare acest procent la doar 4,5% în rândul suedezilor nativi și 5,3% în rândul întregii populații adulte, inclusiv a imigranților. În loc să interzică toate produsele cu nicotină, Suedia a promovat utilizarea snus-ului (tutun oral tradițional scandinav), a pungilor cu nicotină și a țigărilor electronice ca alternative pentru țigările clasice. Prin promovarea acestor soluții alternative, țara a reușit să reducă drastic numărul fumătorilor, ceea ce a dus la scăderea numărului de îmbolnăviri și decese asociate fumatului. Potrivit datelor oficiale, Suedia are cel mai mic procent de boli asociate fumatului din Uniunea Europeană și o incidență a cancerului cu 41% mai mică decât media europeană.
Iar guvernul britanic a lansat inițiativa Smokefree 2030, care își propune ca până în 2030 să reducă rata fumătorilor la mai puțin de 5% din populație. Un aspect esențial al acestei strategii este distribuirea de kituri gratuite cu țigări electronice pentru un milion de fumători, în încercarea de a-i ajuta să renunțe la țigările tradiționale. Planul de distribuire gratuită a acestor kituri reprezintă un semnal pozitiv pentru fumătorii care, din cauza unor relatări alarmante din media, au fost reticenți în a încerca aceste alternative. În acest mod, guvernul britanic a recunoscut riscurile reduse ale țigărilor electronice, fapt ce va încuraja și profesioniștii din domeniul sănătății publice să recomande această metodă ca opțiune principală pentru renunțarea la fumatul tradițional.
Și Noua Zeelandă a adoptat una dintre cele mai ambițioase strategii anti-fumat – Smokefree Aotearoa 2025. Obiectivul principal este reducerea ratei fumatului la mai puțin de 5% din populație și eliminarea impactului nociv al fumatului. În această țară, fumatul cauzează anual aproximativ 4.500 – 5.000 de decese, ceea ce înseamnă între 12 și 13 persoane pe zi, fie din cauza fumatului activ, fie din cauza expunerii la fumul de tutun.
Planul de acțiune al guvernului neozeelandez include:
- Sprijinirea fumătorilor în procesul de renunțare prin programe specializate și asistență personalizată.
- Extinderea gamei de produse care ajută la renunțarea la fumat, inclusiv distribuirea de kituri de vapat, medicamente și terapii de substituție a nicotinei.
- Dezvoltarea serviciilor pentru renunțarea la fumat în zonele cu rate ridicate ale fumatului, adaptate nevoilor comunităților locale.
Un element esențial al strategiei este informarea fumătorilor privind alternativele la țigări, recunoscându-se faptul că acesta crește semnificativ șansele de succes în procesul de renunțare.
În Republica Moldova, rata fumatului este de peste 27%. Printre instrumentele de renunțare la fumat promovate de autorități se numără linia verde și consilierea medicului de familie. Totodată, medicamente pentru renunțare la fumat sunt limitate, după ce din țară s-au retras o mare parte din companiile farmaceutice care comercializau plasturi cu nicotină, spray-uri sau gume de mestecat.
În țara noastră, consumul de tutun și expunerea la fumul de tutun cauzează anual peste 5.000 de decese.