Miniştrii apărării din Germania, Franţa, Polonia, Italia şi Regatul Unit s-au întâlnit la Berlin pentru a discuta măsuri de consolidare a securităţii şi apărării în Europa.
Germania şi alte ţări din NATO intenţionează să stimuleze producţia de arme în interiorul Ucrainei ca răspuns la escaladarea acţiunilor Rusiei în război, a explicat după discuţii ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.
Dezvoltarea şi achiziţionarea de drone controlate de inteligenţa artificială este o prioritate, a spus el, precum şi o mai bună cooperare pentru a contribui la producţia de muniţie.
„Ucraina trebuie să poată acţiona de pe o poziţie de forţă”, a subliniat Pistorius.
Acesta a mai notat că invazia rusă din Ucraina „a dobândit o dimensiune internaţională”, referindu-se la cei 10.000 de soldaţi din Coreea de Nord pe care se estimează că i-a adus preşedintele rus Vladimir Putin în ţară pentru a se antrena şi a lupta în Ucraina.
Ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov a fost la rândul său conectat la reuniune timp de o jumătate de oră. Boris Pistorius a mai afirmat că folosirea de către Rusia în Ucraina a unei noi rachete cu rază medie, care are implicaţii de securitate pentru toată Europa, a jucat un rol în cadrul discuţiilor de la Berlin. Ministrul german al apărării a notat că acţiunile Rusiei în Ucraina îi afectează pe cei din Germania şi pe locuitorii din alte ţări NATO: „Ameninţările ruse sunt întotdeauna îndreptate şi în direcţia noastră”.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Germanul Boris Pistorius, francezul Sebastien Lecornu, britanicul John Healey, polonezul Władysław Marcin Kosiniak-Kamysz şi italianul Guido Crosetto s-au întâlnit, de asemenea, înaintea preluării, pe 20 ianuarie, a mandatului de preşedinte de către Donald Trump, cunoscut pentru atitudinea sa critică faţă de NATO. Donald Trump a cerut Europei să investească mult mai mulţi bani în propria sa securitate şi este de aşteptat să reducă ajutorul militar acordat Ucrainei.