Curs valutar
 • EUR
  21.5122
  0.132%
 • USD
  17.8192
  -0.1162%
 • RUB
  0.2404
  0.5408%
 • RON
  4.3669
  0.1374%
 • UAH
  0.6420
  -0.1713%

Statele Unite: Rusia va suporta „consecințe” dacă Alexei Navalnîi va muri în închisoare

19 Apr. 2021, 10:24
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
19 Apr. 2021, 10:24 // În Lume //  Daniel Hacina

SUA au avertizat autoritățile din Rusia că vor exista „consecințe” dacă politicianul de opoziție, Alexei Navalnîi va muri în închisoare. Această declarație vine pe fondul deteriorării dramatice a condiției de sănătate a principalului rival al președintelui Putin, care se află în prezent într-o colonie de corecție din Vladimir unde nu îi sunt acordate îngrijirile necesare și este torturat prin deprivarea de somn.

Marea Britanie, Franța, Germania, dar și întregul bloc al Uniunii Europeane și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la necesitatea examinării imediate de către niște specialiști calificați.

Medicii lui Navalnîi spun că acesta ar putea „muri în următoarele zile” dacă nu i se va acorda asistența medicală urgentă pentru amorțeala de la nivelul membrelor și pentru durerile acute de spate.

Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie a declarat că Navalnîi urmărește doar captarea atenției și agitarea maselor de oameni, susținând că acesta „nu va fi lăsat să moară în închisoare”.

Criticul proeminent al regimului de la Kremlin, în vârstă de 44 de ani, a fost închis în luna februarie în baza unor acuzații vechi de delapidare de fonduri, motivate politic.

Navalnîi a intrat pe data de 31 martie în greva foamei într-un semn de protest pentru faptul că nu și-a putut vedea propria echipă medicală și pentru că nu îi este acordată o îngrijire adecvată. Medicii săi spun că rezultatele testelor de sânge efectuate recent, indică faptul că acesta ar putea suferi de insuficiență renală și ar putea intra în stop cardiac în orice moment.

Realitatea Live

Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 11 mai 2021
Ceremonia oficială consacrată Zilei Victoriei şi comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 7 mai 2021
Declarațiile președintelui Maia Sandu, după ce a primit vaccinul anti-COVID
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își administrează prima doză de vaccin „AstraZeneca”, împotriva COVID-19
„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
11 Mai 2021, 11:04
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
11 Mai 2021, 11:04 // Actualitate //  Realitatea.md

Un nou sondaj a fost publicat astăzi în Republica Moldova, unde sunt vizate „Percepții privind viitorul Moldovei: între status quo, riscuri geopoliticie, politici europene și unire”. Sondajul a fost realizat în perioada 12 -27 aprilie de către către compania IMAS pe un eșantion de 1103 respondenţi în 12 unităţi administrativ-teritoriale.

Conform sondajului, în varianta în care Uniunea Europeană nu va accepta noi membri, moldovenii își doresc independența în proporție de 61%, alte 33% optează pentru aderarea la Uniunea Europeană prin România, ceea ce ar însemna o eventuală unire cu țara de peste Prut.

Percepțiile ușor s-au schimbat atunci când conaționalii noștri au fost întrebați dacă ar vota pentru unire în cazul în care ar avea siguranța că salariile și pensiile din Republica Moldova vor deveni la fel precum cele din România. Astfel, pentru unire au optat 50%, împotriva unirii s-au expus 43%, iar altele 7% nu au avut un răspuns.

Care ar fi avantajele unirii cu România este un alt aspect abordat în acest sondaj. 49% din cei intervievați văd foarte mult avantaje și unele avantaje. 38% dintre respondenți sunt de părere că în urma unirii vor avea parte de unele dezavantaje și foarte multe dezavantaje.

În lista avantajelor pe care le indică moldovenii se regăsesc salarii și pensii mai mari, dreptul de a munci în țările UE, servicii medicale de calitate, educație mai bună, justiție, dezvoltare economică, cât și acces la finanțări europene și siguranță națională.

Referitor la un termen în care s-ar putea produce unirea, 23% nu au știu ce să răspundă sau au ales să nu răspundă. La fel 35% sunt de părerea că unirea nu se va produce niciodată. 5% cred că unirea se va înfăptui peste 20 de ani și mai mult. Alte 6% susțin că unirea se va produce în 11-20 de ani.

 
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile