Un raport recent a scos la iveală prezența unor metale toxice, precum arsenicul, cadmiul, plumbul și mercurul, în orezul vândut în magazine din Statele Unite. Testele, realizate de organizația nonprofit „Healthy Babies Bright Futures”, au analizat 145 de mostre de orez din 20 de zone metropolitane și au arătat că fiecare probă conținea arsenic. Mai mult de un sfert din acestea depășeau pragul de siguranță stabilit pentru cerealele de orez destinate bebelușilor.
Aceste descoperiri ridică semne de întrebare importante, mai ales pentru părinți și viitoarele mame, deoarece orezul este o sursă principală de arsenic pentru copiii sub 2 ani și poate afecta dezvoltarea creierului în timpul sarcinii. Alte cereale, precum quinoa sau orzul, par să fie alternative mai sigure, având niveluri semnificativ mai mici de metale toxice, scrie Playtech.ro.
Pericol pe termen lung pentru sănătate
Deși nivelurile detectate de metale toxice nu sunt suficient de mari pentru a provoca îmbolnăviri acute, experții subliniază că expunerea îndelungată la cantități mici poate avea efecte grave asupra dezvoltării copiilor. În special arsenicul, care este natural prezent în sol și apă, pătrunde cu ușurință în orez, mai ales în culturile din SUA, unde nivelurile de metale grele sunt mai ridicate decât în alte regiuni.
Raportul atrage atenția asupra faptului că orezul cultivat în sud-estul SUA conține cele mai ridicate concentrații de metale toxice. În schimb, orezul cultivat în California, soiurile de orez basmati din India sau Pakistan și orezul jasmine din Thailanda au fost identificate ca fiind opțiuni mai sigure.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Ce pot face consumatorii pentru a reduce riscurile?
Pe lângă alegerea atentă a tipului de orez, consumatorii pot lua măsuri simple acasă pentru a reduce cantitatea de arsenic din acest aliment de bază. Experții recomandă gătirea orezului cu o cantitate mai mare de apă, care să fie ulterior scursă, similar metodei utilizate pentru paste. Această tehnică poate reduce nivelul de arsenic cu până la 60%.
Raportul solicită, de asemenea, autorităților din SUA să stabilească limite clare pentru arsenic și cadmiu în toate produsele pe bază de orez și să impună companiilor să testeze și să facă publice rezultatele. Deși astfel de reglementări nu există încă în România, consumatorii pot lua decizii mai informate atunci când aleg produse din orez sau alternative precum quinoa, orzul sau farro, care conțin, în medie, cu 69% mai puține metale toxice.