Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

Summit-ul de la Bulboaca: Ce reprezintă Comunitatea Politică Europeană și cum a apărut

01 Iun. 2023, 06:45
 // Categoria: Politica // Autor:  Victoria Laur
01 Iun. 2023, 06:45 // Politica //  Victoria Laur

Pe 1 iunie, circa 50 de lideri din Europa se întrunesc la Castel MIMI de la Bulboaca, unde va avea loc Summit-ul Comunității Politice Europene (CPE). În cadrul întrevederii, se vor discuta mai multe subiecte privind securitatea țărilor europene, cooperarea și problemele energetice.

Cum a apărut CPE?

După ce Rusia a invadat Ucraina, guvernările de la Kiev, Chișinău și Tbilisi au depus cereri pentru aderare la Uniunea Europeană. Între timp, UE are la rând statele balcanice, care așteaptă să devină membre, iar discuțiile despre eventuala extindere se intensifică.

Pe 9 mai 2022, președintele francez Emmanuel Macron a ținut un discurs în cadrul Parlamentului European. Liderul de la Paris a propus crearea Comunității Politice Europene (CPE). Oficial, propunerea a fost prezentată Consiliului UE la reuniunea de pe 23-24 iulie 2022. În opinia sa, state precum Ucraina au nevoie de decenii pentru a adera la UE, iar în cadrul comunității, acestea vor avea acces rapid și eficient la sprijin din partea Uniunii Europene.

„Comunitatea politică europeană nu este o alternativă la procesul de aderare, ci un cadru complementar. Ar permite structurarea în mod mai puternic a relațiilor politice, energetice, a investițiilor. Ideea este să creăm un nou cadru de cooperare, să adunăm națiuni democratice, cu aceleași valori, care speră să adere la UE”, a explicat Macron.

Ce este CPE?

CPE reprezintă o platformă pentru discuții politice și strategice despre viitorul Europei. Statele membre își propun să colaboreze politic, pentru a aborda probleme de interes comun, să își consolideze stabilitatea și securitatea. Liderii din statele membre s-au întâlnit pentru prima dată în octombrie 2022, la Praga.

Conform statutului, oficialii Comunității au două reuniuni anuale, una într-un stat membru al UE, iar alta – într-o țară care nu face parte din comunitate. Din CPE fac parte, pe lângă statele UE, Marea Britanie, Islanda, Ucraina, Moldova, Turcia, Azerbaidjan, Georgia și Armenia. După Summit-ul din toamna anului 2022, când se decidea unde va avea loc următorul, autoritățile de la Chișinău și Londra fiind cele care au propus să îl găzduiască, iar până la urmă s-a decis că evenimentul se va desfășura în țara noastră.

Relația Moldova – CPE

În mai 2022, Maia Sandu era primită de omologul francez Emmanuel Macron la Palatul Elysee. Acolo, Republicii Moldova i s-a propus să devină membră a Comunității Politice Europene.

„Această comunitate politică ar însemna pentru noi o oportunitate să participăm la discuțiile pe care le au țările-membre. Să ne prezentăm punctul nostru de vedere nu doar o dată la câțiva ani, când se adună țările Parteneriatului Estic. Dumnealui crede că prin acest mecanism putem să grăbim procesul de integrare europeană”, spunea Sandu după vizita la Paris.

În octombrie 2022, șefa statului a participat la Praga, la primul summit al CPE. În cadrul unei conferințe de presă susținute alături de Macron, președintele țării noastre a anunțat disponibilitatea Moldovei de a deveni gazda celui de-al doilea summit.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 22:43
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
27 Sept. 2023, 22:43 // În Lume //  Ursu Ana

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025. Declarația a fost făcută miercuri seară, la Digi 24.

„În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025, și intrarea ar trebui să se facă în cursul acestui an. Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi – e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”, a declarat Muraru.

Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat luni, la Oradea, că România va adera la programul Visa Waiver, program care le va permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză, cel mai devreme la începutul anului 2025.

„Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun,” a declarat ambasadoarea SUA.

Senatorii americani introduceau în luna martie a acestui an un proiect de lege care recomanda includerea României în programul Visa Waiver, într-un prim pas important.

Statele Unite au propus României acordarea de „sprijin tehnic” pentru respectarea condițiilor care permit includerea unei țări în programul Visa Waiver, a anunțat pe 15 martie, la București, Dereck Hogan, asistentul principal adjunct al secretarului de stat american Anthony Blinken, care a condus a opta rundă de dialog din cadrul parteneriatului strategic România-SUA.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală