La Summitul Comunității Politice Europene (CPE) de la Bulboaca, prim-ministrul Regatului Unit, Rishi Sunak a anunțat că Marea Britanie intenționează să înceapă negocierea cu Republica Moldova asupra unui acord privind întoarcerea imigranților. Miercuri, 7 iunie curent, ambasadorul britanic la Chișinău, Steven Fisher, a făcut anumite precizări într-o scrisoare deschisă publicată pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei.
În primul rând, în scrisoare, sunt reiterate aprecierile pentru organizarea summitului.
„Prim-ministrul Rishi Sunak i-a scris doamnei președinte Maia Sandu, mulțumindu-i și felicitând-o pentru organizarea impecabilă a Summitului. Acesta a invitat-o la Summit-ul EPC, care se va desfășura în țara noastră în 2024. Prezența prim-ministrului și participarea sa activă în cadrul Summitului a demonstrat angajamentul Regatului Unit față de securitatea europeană (în calitate de cel mai mare susținător european al eforturilor Ucrainei de a respinge invazia Rusă) și față de Republica Moldova”.
După care se face precizarea cu privire la migranții care se află ilegal pe teritoriul Regatului Unit.
„Scopul unor astfel de acorduri, pe care le avem deja semnate cu mai multe țări, este de a facilita întoarcerea celor care se află în țara noastră 𝐈𝐋𝐄𝐆𝐀𝐋 și care nu au dreptul să rămână în Marea Britanie. Marea majoritate a rezidenților moldoveni în Marea Britanie se află acolo legal. Nicio persoană care se află legal în Regatul Unit – moldovean, sau de o altă naționalitate – nu trebuie să-i fie frică de un astfel de acord”, a îndemnat ambasadorul.
În scrisoare mai scrie următoarele: „suntem foarte mândri să găzduim zeci de mii de moldoveni în tot Regatul Unit. Marea majoritate a rezidenților sunt stabiliți oficial și aduc o contribuție semnificativă țării noastre”.
„După cum a spus Președinta Sandu, guvernul Republicii Moldova nu sprijină migrația ilegală. Nici guvernul Regatului Unit n-o sprijină, iar un astfel de acord va fi util atât pentru Regatul Unit, cât și pentru Republica Moldova. Migrația legală dezvoltă economia ambelor țări și noi susținem acest lucru”, astfel se încheie precizările ambasadorului.