Șoferii de camioane care așteaptă zile în șir pentru a trece controalele vamale vor putea beneficia de suport psihologic, anunță Ministerul de Interne. Consilierile vor fi efectuate de către centrele medicale de la Leușeni, dar și angajații SMURD și cei ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Conducătorii vehiculelor de mare tonaj pot beneficia de asistență medicală și psihologică din partea specialiștilor, în vederea evitării riscurilor de sănătate, susține Ministerul. Specialiștii îi vor ghida să fie atenți la riscuri, să consume apă pe timp de caniculă, să se protejeze de razele directe ale soarelui și să solicite asistență medicală la primele semnale a problemelor de sănătate.
„Misiunea comună a angajaților subdiviziunilor MAI vine în contextul prevenirilor situațiilor de risc, asigurării echilibrului emoțional în condiții de așteptare pentru trecerea frontierei și perfectării procedurilor vamale”, notează Ministerul.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Anterior, transportatorii din țara noastră au adresat o scrisoare președintei, prim-ministrei și ministrului Infrastructurii. Ei cer ca problema să fie discutată și soluționată la nivel înalt, de către conducerea Republicii Moldova și cea a României.
Mai grav, săptămâna trecută un șofer din Moldova, în vârstă de 62 de ani, a decedat în timp ce aștepta pe partea română să treacă verificările vamale. Acesta a petrecut câteva zile în mașină la Albița. Bărbatul s-a simțit rău pe 1 iunie, dar nu a solicitat ajutor medical. Ulterior, el a fost preluat de ambulanță, care urma să îl ducă la un spital din Huși, dar starea lui s-a înrăutățit. Așadar, ambulanța a luat drumul spre Iași, însă în drum moldoveanul a suferit stop cardiac.
Luni, președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a afirmat că, autoritățile cunosc foarte bine care este problemă și se lucrează pentru găsi soluții. „Într-un timp proxim vom veni cu soluție pentru a fluidiza traficul de mărfuri. Odată ce lanțurile logistice au fost întrerupte pe Marea Neagră din Odesa, noi putem să privim această problemă din perspectiva valorificării acestor oportunități”, susține oficialul. La rândul său, președintele Parlamentului Românei, Marcel Ciolacu, a menționat că, situația creată a fost inclusiv de blocajul feroviar, dar și a faptului că unii șoferi ucraineni nu au toate actele în ordine.
Oficialii au confirmat că problema se atestă pe partea cealaltă de hotar. Conform lor, vameșii moldoveni pot verifica zilnic 120 de camioane, iar cei români – 40. După ce Realitatea a abordat subiect, și presa de peste Prut a vizitat punctele vamale amplasate pe partea română, iar șoferii și angajații le-au confirmat că problema persistă și s-a acutizat.
Șoferii camioanelor care transportă marfă se confruntă de mai mult timp cu faptul că trebuie să aștepte ore în șir la vamă, însă problema s-a intensificat după izbucnirea războiului din Ucraina. Anterior timpul estimat pentru controale era de circa 48 de ore, însă după izbucnirea războiului din Ucraina a ajuns la 4-5 zile.