Curs valutar
 • EUR
  19.1702
  -0.2233%
 • USD
  17.8676
  -0.0369%
 • RUB
  0.2074
  -3.2305%
 • RON
  3.8515
  -0.2493%
 • UAH
  0.4409
  -0.0227%

Tânăr din Moldova – în topul Forbes „30 sub 30”. A impresionat turiștii cu vacanțe ecologice la Văleni

07 Oct. 2021, 05:00
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
07 Oct. 2021, 05:00 // Life //  Realitatea.md

Un tânăr din Republica Moldova a ajuns în topul Forbes 30 sub 30, 2021, prin mica afacere ecologică pe care o gestionează, informează Realitatea.md. Este vorba despre Nicu Știrbet, care face ecoturism în satul bunicilor de la Eurovision, satul Văleni.

Potrivit publicației Forbes România, tânărul este licențiat al Universității din Aberdeen din Marea Britanie și al Universității de Economie din Viena. În prezent lucrează ca analist de supraveghere bancară la Banca Centrală Europeană (BCE) din Frankfurt, facilitând supravegherea celor mai mari bănci din Uniunea Europeană.

Nicu Știrbeț a fondat și conduce Eco-Village Văleni, o întreprindere socială din satul Văleni din Lunca Prutului, axată pe turism rural, care are ca activitate dezvoltarea primei Rezervații a Biosferei UNESCO a Republicii Moldova și este inițiatorul și președintele Ligii Studenților Originari din Republica Moldova, organizație ce își propune să reprezinte și să conecteze studenții basarabeni din străinătate, scrie forbes.ro.

„Cel mai recent rol este acela de Analist de Supraveghere Bancară în cadrul Băncii Centrale Europene, unde am contribuit la supravegherea celor mai mari bănci din Europa, în ultimul an activând în cadrul departamentului de tehnologie și inovație al Mecanismului de Supraveghere al BCE, ocupându-mă de mai multe proiecte de digitalizare și educație”, susține tânărul antreprenor.

Încă de pe băncile facultății, Nicu a făcut mai multe stagii de practică în instituții și organizații precum Ambasada României din Londra și Viena, Misiunea Permanentă a României la ONU și OSCE din Viena, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de la Strasbourg, Comisia Europeană de la Bruxelles și Procter & Gamble Germania. Își amintește cu plăcere de facultate și de obiceiul său de a participa la cursurile la care nu era înscris, în special la cele din programele de MBA, la care intra și se așeza în ultima bancă pentru a urmări prezentarea celui mai apreciat profesor din facultatea sa despre puterea marketing-ului și comunicării experiențelor locale. În acest mod a realizat potențialul larg de experiențe turistice pe care Lunca Prutului o poate oferi pieței internaționale de turism, precum Lacul Beleu și locurile naturale neatinse din jurul său care reprezintă poarta de intrare a păsărilor migratoare în Delta Dunării, bucătăria locală autentică și vinurile faimoase ale Moldovei, dar și spiritul șugubăț al moldovenilor.

În 2014, Nicu Știrbeț a fondat Eco-Village Văleni, un complex turistic din zona de Sud a Republicii Moldova, unde a investit fiecare „cent” din bursele sale universitare, iar ulterior din salariu.

„Mi-am scris lucrarea de licență pe tema dezvoltării eco-turismului și am propus un plan de dezvoltare al zonei, pe baza căruia am reușit să atrag mai mulți finanțatori internaționali, care au recunoscut potențialul zonei. Pornind de la ideea unui muzeu tradițional, complexul a dezvoltat ulterior capacități de cazare ecologică, un restaurant amenajat rustic și o mică vinărie de familie, cu scopul de a oferi pachete turistice bine închegate pentru a putea găzdui grupuri mixte de turiști străini, cât și locali. Organizăm, de asemenea, și târguri ale meșterilor populari, devenind unul din puținele puncte din regiunea de Sud unde aceștia pot să-și vândă produsele pentru un preț corect turiștilor străini pe care îi aducem la Văleni”, a mai menționat Nicu Știrbeț.

A reușit să aducă în zonă peste 10.000 de turiști din țări precum Austria, Germania sau Olanda, creând astfel peste zece locuri de muncă în localitate. Anul trecut a fost un an dificil pentru toată industria HoReCa, iar Nicu a fost nevoit să schimbe modelul de business, axându-se acum mai mult pe piața locală, cazare și grupuri mici de persoane, observând o dinamică în creștere a sectorului local România-Moldova. „Cea mai mare satisfacție pentru mine este conștientizarea pe plan local asupra potențialului pe care eco-turismul îl deține pentru dezvoltarea zonei, Văleni-ul devenind unul dintre cele mai dinamice hub-uri turistice ale Moldovei la doar 35 km de Galați și aproximativ 250 km de București.”

Anul acesta, tânărul a inaugurat patru căsuțe ecologice, care au o capacitate de 24 de locuri de cazare. Acestea sunt construite ca odinioară, din stuf, paie sau argilă, pe principiul Muzeului Țăranului Român, fiecare dintre acestea fiind amenajată pentru a spune povestea unei meserii din Lunca Prutului. „Pentru a implementa bunele practici ale economiei circulare am conectat complexul la panouri solare și am construit un sistem ecologic de canalizare și filtrare al apei pe bază pe hidrocarburi, reducând în același timp impactul asupra mediului. În cadrul programului EU4Moldova al Uniunii Europene, lucrăm în continuare la deschiderea unui centru SPA și tratamente naturiste pentru a oferi un pachet complet de relaxare și tratament iubitorilor de natură”, adaugă Nicu.

Pe plan local, tânărul a lansat proiectul „Soluții SMART pentru comunități SMART” – primul SMART Village din Moldova – alături de Romanian Business Leaders și finanțați de către Fondul Global de Mediu (SGP GEF), cu scopul de a transfera bunele practici din cadrul Alba Iulia Smart City la Văleni. „În cadrul proiectului, vom instala un arbore solar ce va disemina wi-fi și încărca dispozitive în centrul satului, vom pune panouri solare pe principalele instituții publice locale și vom implementa diferite soluții digitale pentru dezvoltarea eco-turismului din zonă precum senzorii digitali pe parcursul traseului turistic local”, susține el.

Realitatea Live

Festivalul „La vatra plăcintelor” vă aşteaptă cu muzică folclorică, Hora Unirii şi bucate tradiţionale
Festivalul „La vatra plăcintelor” vă aşteaptă cu muzică folclorică, Hora Unirii şi bucate tradiţionale
VIDEO Ce înseamnă coeziunea socială? Organizația HEKS-EPER Moldova vine cu mai multe detalii despre acest concept
VIDEO Ce înseamnă coeziunea socială? Organizația HEKS-EPER Moldova vine cu mai multe detalii despre acest concept
„Noaptea Sânzienelor” – cu tradiţii mistice, vin alb nelimitat şi petrecere cu muzică Retro Pop, la Castel Mimi
„Noaptea Sânzienelor” – cu tradiţii mistice, vin alb nelimitat şi petrecere cu muzică Retro Pop, la Castel Mimi
Alege filtrele în loc de plastic – campania Moldindconbank de responsabilizare privind consumul de apă
Alege filtrele în loc de plastic – campania Moldindconbank de responsabilizare privind consumul de apă
Tehnologii digitale şi implanturi dentare în 24 de ore. Noile tendinţe în stomatologia din Republica Moldova
Tehnologii digitale şi implanturi dentare în 24 de ore. Noile tendinţe în stomatologia din Republica Moldova
iute Moldova, Partener General al Ecomaratonului de la Fetești: Sportul, o formă de autodeterminare
iute Moldova, Partener General al Ecomaratonului de la Fetești: Sportul, o formă de autodeterminare
Testează acum adevăratul 5G cu viteză de până la 2 Gbps, doar la Orange
Testează acum adevăratul 5G cu viteză de până la 2 Gbps, doar la Orange
Fă primul pas spre casa ta! Ia un credit imobiliar de la Moldindconbank
Fă primul pas spre casa ta! Ia un credit imobiliar de la Moldindconbank
Statele UE vor să interzică țigările electronice pentru a proteja tinerii. Chișinăul propune creșterea accizei cu 15%
Statele UE vor să interzică țigările electronice pentru a proteja tinerii. Chișinăul propune creșterea accizei cu 15%
21 Iun. 2024, 22:25
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Olga Soroceanu
21 Iun. 2024, 22:25 // Actualitate //  Olga Soroceanu

Reprezentanții „Triunghiului de la Weimar” au reafirmat angajamentul lor de a susține parcursul european al Republicii Moldova. Șefa statului a salutat sprijinul constant al Germaniei, Poloniei și Franței, potrivit instituției prezidențiale.

„Drumul european, pentru Republica Moldova, înseamnă calea spre pace și bunăstare pentru toți cetățenii noștri”, a menționat Maia Sandu.

În timpul unei conferințe de presă la Chișinău, viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov a subliniat relația specială a Moldovei cu „Triunghiul de la Weimar” și a marcat importanța întâlnirii, care a coincis cu semnarea decretului de inițiere a negocierilor de aderare de către președinta Maia Sandu și aprobarea poziției generale de negocieri de către Guvern.

„Avem un bun prilej de a reitera angajamentul nostru ferm de a continua cu reformele necesare pentru a fi pregătiți să devenim membri ai marii familii europene. În discuțiile pe care le-am purtat azi, am subliniat care au fost evoluțiile cele mai recente în parcursul nostru european. Am subliniat faptul că am realizat cu succes cele 9 recomandări ale Comisiei Europene pentru a fi pregătiți să trecem la pasul următor în procesul nostru de negociere. Aceasta nu înseamnă că reforma justiției și sau procesul de dezoligarhizare a luat sfârșit, ba din contra, înseamnă că avem de lucru și mai mult și suntem ferm angajați să continuăm combatem corupția din justiție și interesele unor grupări de a monopoliza anumite ramuri ale economiei, mass-media sau infrastructurii critice”, a precizat Gherasimov.

Ministra de stat pentru Europa și climă a Germaniei, Anna Lührmann, a afirmat că Republica Moldova aparține clar familiei europene și a subliniat deschiderea negocierilor de aderare la 25 iunie. Ea a lăudat progresul reformelor în Moldova în ciuda provocărilor întâmpinate în ultimii ani.

 „Aceasta demonstrează atât angajamentul Guvernului Republicii Moldova, cât și angajamentul UE pentru aspirațiile europene ale Moldovei. Sunt foarte impresionată de progresul reformelor care a fost demonstrat aici în ultimii ani, în ciuda tuturor provocărilor”, a notat oficiala.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Triunghiul de la Weimar” este un format de cooperare trilaterală care include Franța, Germania și Polonia. Printre subiectele pe care le promovează în prezent, sunt sprijinirea Ucrainei și extinderea Uniunii Europene.

Festivalul „La vatra plăcintelor” vă aşteaptă cu muzică folclorică, Hora Unirii şi bucate tradiţionale
Festivalul „La vatra plăcintelor” vă aşteaptă cu muzică folclorică, Hora Unirii şi bucate tradiţionale
VIDEO Ce înseamnă coeziunea socială? Organizația HEKS-EPER Moldova vine cu mai multe detalii despre acest concept
VIDEO Ce înseamnă coeziunea socială? Organizația HEKS-EPER Moldova vine cu mai multe detalii despre acest concept
„Noaptea Sânzienelor” – cu tradiţii mistice, vin alb nelimitat şi petrecere cu muzică Retro Pop, la Castel Mimi
„Noaptea Sânzienelor” – cu tradiţii mistice, vin alb nelimitat şi petrecere cu muzică Retro Pop, la Castel Mimi
Alege filtrele în loc de plastic – campania Moldindconbank de responsabilizare privind consumul de apă
Alege filtrele în loc de plastic – campania Moldindconbank de responsabilizare privind consumul de apă
Tehnologii digitale şi implanturi dentare în 24 de ore. Noile tendinţe în stomatologia din Republica Moldova
Tehnologii digitale şi implanturi dentare în 24 de ore. Noile tendinţe în stomatologia din Republica Moldova
iute Moldova, Partener General al Ecomaratonului de la Fetești: Sportul, o formă de autodeterminare
iute Moldova, Partener General al Ecomaratonului de la Fetești: Sportul, o formă de autodeterminare
Testează acum adevăratul 5G cu viteză de până la 2 Gbps, doar la Orange
Testează acum adevăratul 5G cu viteză de până la 2 Gbps, doar la Orange
Fă primul pas spre casa ta! Ia un credit imobiliar de la Moldindconbank
Fă primul pas spre casa ta! Ia un credit imobiliar de la Moldindconbank
Statele UE vor să interzică țigările electronice pentru a proteja tinerii. Chișinăul propune creșterea accizei cu 15%
Statele UE vor să interzică țigările electronice pentru a proteja tinerii. Chișinăul propune creșterea accizei cu 15%
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală