Cele 27 de state membre ale UE au definitivat vineri un acord ce prevede plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari pe baril, informează AFP, citată de Agerpres. Măsura se va aplica prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport sau de asigurări pentru livrarea țițeiului rusesc.
Înțelegerea fusese convenită încă de joi de UE, în coordonare cu aliaţii din G7, în special SUA şi Marea Britanie, dar Polonia nu îşi dăduse acordul, cerând stabilirea unui plafon mai redus, unele surse menţionând 30 de dolari pe baril. În final, Varşovia a acceptat vineri plafonul de 60 de dolari barilul. Această măsură, ce are ca obiectiv să reducă veniturile Rusiei în contextul războiului purtat împotriva Ucrainei, este complementară embargoului european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă şi care intră în vigoare luni.
Măsura de plafonare s-ar putea să aibă doar un impact limitat Concret, prin această plafonare blocul comunitar interzice companiilor europene implicate în livrarea petrolului rusesc pe cale maritimă (companii de transport, de asigurări etc.) să-şi ofere serviciile dacă țițeiul livrat depăşeşte pragul de 60 de dolari barilul.
Unii experţi se tem însă de o destabilizare a pieţei mondiale a petrolului, o necunoscută fiind şi reacţia ţărilor OPEC. În ceea ce o privește, Rusia a avertizat deja că nu va livra petrol ţărilor care îi impun plafoane tarifare.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!