Curs valutar
 • EUR
  19.2155
  -0.7624%
 • USD
  18.2328
  -0.0784%
 • RUB
  0.1847
  -0.9746%
 • RON
  3.8624
  -0.7819%
 • UAH
  0.4937
  -0.081%

Te-ai întrebat vreodată de ce patrupedul tău latră doar la unii oameni? Iată motivul

27 Mai 2023, 18:02
 // Categoria: Life // Autor:  Romaniuc Victoria
27 Mai 2023, 18:02 // Life //  Romaniuc Victoria

Câinii sunt recunoscuți ca fiind cei mai buni prieteni ai oamenilor datorită naturii lor afectuoase și capacitatea lor de ascultare, notează Antena 3. Aceste animale stabilesc adesea o comunicare excelentă cu stăpânii lor, exprimându-și de obicei emoțiile și starea de spirit prin mișcările corpului și lătrat.

Lătratul reprezintă principala lor modalitate de interacțiune cu alte animale și oameni, el variind în funcție de dispoziție și  mesajele pe care doresc să le transmită.

Patrupezii comunică în mod diferit atunci când se simt fericiți, speriați, nervoși sau întâlnesc alți câini. Înt-un fel, aceasta este o formă de salut, dar și o manifestare a posesiunii teritoriale.

Când cineva intră în curte sau sună la ușă, câinele își anunță stăpânul despre prezența unui musafir

De asemenea, câinii pot lătra pentru a-și exprima plictiseala sau frustrarea atunci când nu se joacă sau nu au activități care să-i țină ocupați. Cei care petrec mult timp singuri pot lătra din cauza anxietății sau a sentimentului de singurătate.

Totodată, aceste animale de companie își pot exprima prin lătrat durerea, atunci când sunt răniți sau bolnavi.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Unii câini pot lătra pentru că au fost învățați de stăpâni să o facă. Dacă au primit atenție în trecut atunci când s-au manifestat vocal, ei vor continua să latre pentru a obține atenție.

În același timp, câinii pot lătra și atunci când doresc mâncare sau să fie plimbați.

De ce câinii latră doar la anumiți oameni?

Una dintre explicații este nivelul de socializare al stăpânilor. Prezența regulată a oamenilor îi face pe câini să fie mai încrezători și să latre mai puțin la persoane străine.

Un alt factor poate fi atitudinea persoanei respective, inclusiv tonul vocii și comportamentul. Dacă patrupedul simte nesiguranță sau agresivitate din partea cuiva, va reacționa prin lătrat, pentru a se proteja.

Mirosul este și el un factor important. Câinii au un simț olfactiv dezvoltat și pot percepe mirosul de mâncare sau de parfum mai intens decât oamenii.

Desigur, unii câini pot fi traumatizați din cauza experiențelor din trecut. Dacă un câine a fost cândva abuzat, hărțuit sau maltratat, el poate lătra atunci când întâlnește o persoană care îi amintește de acele experiențe dureroase.

Realitatea Live

03 Oct. 2023, 17:38
 // Categoria: Life // Autor:  Stela Trifan
03 Oct. 2023, 17:38 // Life //  Stela Trifan

În această toamnă, Castel Mimi a lansat o amplă campanie prin care îndeamnă moldovenii de acasă, dar şi pe cei din diaspora, să-şi susţină ţara şi să aleagă vinurile din soiurile noastre autohtone – Feteasca Albă, Feteasca Neagră, Feteasca Regală şi Rara Neagră. Astfel, ne dorim ca despre Moldova, strugurii şi vinurile noastre, să afle cât mai multă lume din afară. Suntem convinşi că soiurile noastre  locale pot concura uşor cu cele de pe plantaţiile din Spania, Franţa sau Italia.

Am creat monosoiuri tradiționale, dar am produs şi cupaje,  pentru ca aceste combinaţii să le trezească iubitorilor de vin din întreaga lume plăcere gustativă şi dorinţă de a ne cunoaşte şi mai bine ţara în care cresc plantaţii scăldate de soarele darnic al Moldovei. Avem cinci vinuri cu care ne mândrim şi despre care vrem să ştie o lume întreagă.

Vinurile noastre sunt promovate la nivel local şi mondial fiind însoţite de etichete tematice, pe care am inclus simbouri tradiţionale. Fiecare din cele cinci vinuri are istoria şi simbolul său, care se pliază cel mai bine cu tradiţia locului.

Spre exemplu spirala reprezentată pe sticla de vin alb „Sânzienele” nu e nimic altceva decât hora dansată în noaptea de Sânziene, sărbătoare religioasă care descrie mişcarea soarelui şi trecerea timpului. Acest vin cupajat din soiurile Feteasca Albă, Feteasca Regală şi Viorica, emană arome florale şi deschide paleta de caise verzui, pomelo şi agriş.

Pe când pieptenele imprimat pe sticla de „Rose Rară Neagră” semnifică gândurile rele ale unei femei, care sunt date uitării prin pieptănatul părului. Este un rose deosebit şi senzual, care emană feminitate, creat din strugurii atent selecţionaţi care deschid paleta de zmeură şi grapefruit.

„Rara Neagră” pe sticla Castel Mimi merge în tandem cu simbolul „mâini în şold”, întâlnit pe iile tradiţionale din spaţiul românesc, care semnifică autoritatea, puterea maternă şi feminină. Asocierea cu „Rara Neagră” vine de la denumirea populară a soiului, căruia i se mai spune „Băbeasca”. Este un vin creat cu atenţie din strugurii crescuţi pe podgoriile din Speia.

 „Soarele” îl întâlniţi pe cupajul din trei soiuri reunite sub numele de „Fetească Neagră”. Simbolul se regăseşte frecvent pe cămăşile şi covoarele tradiţionale şi reprezintă puterea, bogăţia şi viaţa. Această Fetească Neagră o numim un adevărat dar al soarelui, care a copt cu căldura şi lumina sa strugurii de soi care s-au transformat într-un vin roşu sec, cu gust de mure, afine şi vişină.

Feteasca Neagră şi Rara Neagră s-au întâlnit într-un cupaj care părea imposibil de creat, din acest motiv, simbolul care însoţeşte acest vin roşu este „Sfăditele”. Spiralele întoarse care nu pot exista una fără alta reprezintă vecinele mereu certate, dar care altfel nu-şi imaginează existenţa. Aşa e şi vinul nostru, imposibil de astâmpărat decât în sticla de la Castel Mimi.

Acestea sunt cele cinci vinuri ale noastre din soiuri autohtone, iar pe viitor, atunci când sunteţi indecişi şi nu ştiţi ce vin să alegeţi, optaţi pentru cele create şi crescute pe podgoriile Moldovei. Alegeţi vinurile cu istorie, alegeţi vinuri care promovează tradiţiile, simbolurile şi cultura ţării în care v-aţi născut, astfel, sunteţi părtaşi la promovarea acestor lucruri sfinte pentru fiecare popor.

#Alegeţi vinuri din soiuri autohtone! Deveniţi ambasadori ai Moldovei în lumea mare!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală