Curs valutar
 • EUR
  20.8854
  0.2897%
 • USD
  17.6569
  0.0782%
 • RUB
  0.2430
  0.4938%
 • RON
  4.2200
  0.2844%
 • UAH
  0.6628
  0.0604%

Te-ai vaccinat cu Pfizer? Medicii dezvăluie gradul de protecție în fața COVID la 6 luni de la vaccinare

30 Iul. 2021, 14:12
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
30 Iul. 2021, 14:12 // Sci-tech //  Realitatea.md

Eficacitatea vaccinului Covid-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech a scăzut de la 96% la 84% pe parcursul a șase luni, potrivit datelor publicate miercuri, un declin care ar putea confirma afirmatiile Pfizer conform cărora în cele din urmă va fi necesară o a treia doză.

Datele, care nu au fost revizuite de oameni de știință neimplicați în studiu, sugerează că vaccinul a fost 91% eficient în general pentru prevenirea Covid-19 pe parcursul a șase luni.

În studiul la care au participat peste 44.000 de voluntari eficacitatea vaccinului în prevenirea oricărei infecții cu Covid-19 care provoacă chiar și simptome minore pare să scadă cu o medie de 6% la fiecare două luni după administrare. Acesta a atins un maxim de peste 96% în decurs de două luni de la vaccinare și a scăzut la 84% după șase luni.

Împotriva manifestărilor severe ale bolii, care includ cu niveluri scăzute de oxigen din sânge sau spitalizări, eficacitatea generală a vaccinului a fost de 97%.

Pentru Paul Offit, medic pediatru și expert în vaccinuri la Spitalul de Copii din Philadelphia, rezultatele sunt „foarte liniștitoare”. Dintre cei peste 23.000 de voluntari care au primit vaccinul, doar unul a dezvoltat o formă severă a bolii în decurs de șase luni, sugerând că două doze de vaccin Pfizer oferă o protecție adecvată, a spus el.

În timp ce datele sugerează că vaccinul Pfizer și BioNTech oferă o protecție durabilă împotriva celor mai grave simptome ale Covid-19, studiul lasă deschisă posibilitatea ca a treia doză să fie în cele din urmă necesară pentru a reduce infecția. Dacă eficacitatea vaccinului continuă să scadă la rata observată în lucrare, ar scădea sub pragul de 50% – un punct de reper pentru utilitatea vaccinului – în termen de 18 luni de la vaccinare.

Aceasta ar susține afirmațiile reprezentanților Pfizer că două doze de vaccin nu vor fi suficiente pentru a oferi protecție pe termen lung. Autoritățile federale americane au susținut că persoanele care au fost complet vaccinate nu au nevoie încă de doze de rapel, ci că continuă să analizeze datele.

Natalie Dean, biostatistician la Universitatea Emory, a declarat că datele indică două posibilități. Fie eficacitatea vaccinului împotriva bolii ușoare scade ușor, fie apariția de noi variante virale a făcut să pară mai puțin eficient. „Este un fel de declin modest, ținând cont ca aceasta cifra este încă ridicată”. Ea a subliniat, de asemenea, că, pe măsură ce sunt colectate mai multe date, vaccinul rămâne eficient în prevenirea bolilor severe.

Eficacitatea vaccinului Moderna

Vaccinul Moderna a fost eficient 90% împotriva manifestărilor simptomatice ale Covid-19 și 95% eficient împotriva bolilor severe după șase luni, a declarat compania într-un comunicat de presă din aprilie.

Johnson & Johnson nu a dezvăluit încă date privind eficacitatea pe șase luni.

Vaccinul Pfizer și varianta Delta

Studiul efectuat pe voluntari din Europa și America, nu spune dacă vaccinul ar putea fi mai puțin eficient împotriva variantei Delta. Pfizer și BioNTech au efectuat propriile studii de laborator, care sugerează că vaccinul ar trebui să poată neutraliza varianta, dar nu există date clinice la scară largă care să confirme această concluzie.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 18:12
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Mădălina Sorokovsky
16 Sept. 2021, 18:12 // Cosmos //  Mădălina Sorokovsky

SpaceX continuă să ne uimească. Compania anunță că un grup format din patru astronauți amatori – un economist, o asistentă medicală, un veteran al Forțelor Aeriene și un artist spațial s-au aventurat într-o nouă misiune în spațiu denumită „Inspiration4”. Aceștia au decolat în cosmos într-o capsulă Dragon care a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy al NASA cu o rachetă de tip Falcon-9, scrie Bani.md

Înainte de această călătorie spațială, cei patru astronauți amatori s-au antrenat timp de aproape șase luni. Potrivit informațiilor,  aceștia vor ajunge până la altitudinea de 575 de kilometri, adică mai sus cu 150 de kilometri de orbita stației spațiale internaționale.

Misiunea are și un scop nobil, în acest sens vor fi strânse fonduri pentru tratamentul cancerului la copiii de la Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude din Memphis.

Călătoria a fost achitată integral de comandantul echipajului este Jared Isaacman, un pilot experimentat și antreprenor miliardar.

Amintim că, turismul spațial a fost „deschis“ de miliardarul Richard Branson care a decolat în spațiu pe 11 iulie. Nouă zile mai târziu, Jeff Bezos și-a îndeplinit, de asemenea, visul și a zburat în cosmos.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române