Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

Vaccinarea femeilor însărcinate, subiect de discuție dintre Chișinău și Tiraspol. Concluzii și recomandări

30 Iul. 2021, 14:16
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
30 Iul. 2021, 14:16 // Actualitate //  Petru Beregoi

Responsabilii de la Chișinău și Tiraspol s-au întrunit astăzi într-o nouă ședință unde au discutat despre imunizarea femeilor însărcinate cu vaccin anti-COVID-19.

Autoritățile de la Chișinău au oferit informații detaliate pe marginea practicii imunizării în Republica Moldova a femeilor însărcinate, cercetărilor și observațiilor făcute privind impactul vaccinării, a perioadei recomandate pentru vaccinare și a măsurilor de prevenire a posibilelor reacții adverse.

Reprezentanții instituțiilor naționale împreună cu experții OMS au accentuat că vaccinarea femeilor gravide „este una sigură și importantă”, iar la moment în Republica Moldova nu au fost înregistrate cazuri de reacții adverse la femeile însărcinate care au fost vaccinate cu unul din vaccinurile aprobate de către OMS.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a reiterat deschiderea de a oferi în continuare sprijin specialiștilor din regiunea transnistreană în procesul imunizării anti-COVID-19, informând, totodată, despre disponibilitatea invitării acestora la un curs de instruire pe tematica imunizării femeilor însărcinate cu vaccin anti-COVID-19, care se va ține estimativ săptămâna viitoare, și va fi condus de către experții MSMPS și ANSP, cu antrenarea reprezentanților OMS.

Delegația din partea Chișinăului a fost condusă de Tatiana Zatîc, Secretar de Stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu participarea reprezentanților Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Biroului regional de țară al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și din cadrul Biroului politici de reintegrare.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 17:06
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 17:06 // Sci-tech //  Realitatea.md

Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez al telecomunicaţiilor Huawei, dar și fiica fondatorului propriu-zis, acuzată de fraudă bancară, a fost eliberată vineri, 24 septembrie curent, în Canada în baza unui acord cu Statele Unite care pune capăt unei perioade de trei ani de lupte în instanţă şi disensiuni diplomatice între Beijing, Washington şi Ottawa.

Meng Wanzhou, aflată în arest la domiciliu în Vancouver de la sfârşitul anului 2018, a fost eliberată şi a scăpat de extrădarea în Statele Unite, unde autorităţile doreau să o judece, în urma unei scurte audieri la Curtea Supremă din Columbia Britanică (vestul Canadei).

„În ultimii trei ani viaţa mea a fost dată peste cap”, a declarat Meng Wanzhou, poreclită „prinţesa” Huawei. Cel mai probabil, ea urmează să se întoarcă rapid la familia sa din China.

Eliberarea sa este rezultatul unui acord spectaculos – făcut public vineri de un tribunal din New York – între Departamentul de Justiţie şi reprezentantul chinez al Huawei. Acest acord prevedea ca Washingtonul să recomande Ottawa eliberarea lui Meng şi să renunţe de facto la toate solicitările de extrădare.

Meng Wanzhou, în vârstă de 49 de ani, fiica fondatorului Huawei, a fost arestată pe 1 decembrie 2018 pe aeroportul din Vancouver, la cererea Washingtonului, care intenţiona să o judece în special pentru fraudă bancară. Wanzhou a negat permanent acuzaţiile şi a pledat nevinovată vineri. Avea la ea un laptop MacBook, un iPhone şi o tabletă iPad, adică dispozitive electronice produse de marea rivală a Huawei. Totuși, mai avea asupra ei şi un smartphone produs de compania pentru care lucrează. Este vorba de modelul de lux Huawei Mate 20 RS Porsche Edition.

Justiţia americană a acuzat-o pe numărul doi al gigantului chinez al telecomunicaţiilor că a minţit un membru din conducerea băncii HSBC în timpul unei întâlniri în Hong Kong, în 2013, despre legăturile dintre grupul chinez şi o filială numită Skycom, care vindea echipamente Iranului.

Conform Departamentului de Justiţie, Meng Wanzhou a recunoscut, potrivit conţinutului acordului, că la acel moment a făcut declaraţii false şi a ascuns adevărul membrului conducerii HSBC despre activităţile Huawei în Iran, ţară supusă sancţiunilor americane şi internaţionale.

Dacă acest acord legal nu va fi contestat sau încălcat până la 1 decembrie 2022 (când se împlinesc patru ani de la arestarea directoarei financiare a Huawei), procesul vor fi abandonat definitiv, potrivit Washingtonului.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române