Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

(VIDEO) Reabilitare post-COVID prin muzică. Metoda inedită pusă în aplicare de medicii de la IMC

30 Apr. 2021, 15:18
 // Categoria: Life // Autor:  Tatiana Rusnac
30 Apr. 2021, 15:18 // Life //  Tatiana Rusnac

Tot mai multe persoane care au fost infectate cu noul tip de coronavirus au nevoie de reabilitare post-COVID, întrucât infecția lasă sechele în organism chiar şi după tratarea bolii. De altfel și medicii susțin că programele de recuperare post-COVID sunt foarte importante.

Iar dacă unii apelează la masaj, salină şi inhalaţii, la Institutul Mamei și Copilului, reabilitarea decurge total diferit. Mai exact, medicii instuituției au pus în aplicare o terapie cu muzică pe post de reabilitare.

„Terapia prin muzică este o metodă inedită folosită de către specialiștii secției Reanimare pentru femei din cadrul Institutului Mamei și Copilului, unde sunt tratate femeile însărcinate diagnosticate cu forme grave de COVID 19, pentru a asigura un aport sporit de oxigen către plămâni”, precizează responsabilii de la instituție.

Prima terapie de acest fel a fost filmată și postată pe Facebook. În imaginile video apare medicul reanimatolog Iurii Șarapanovschi și o pacientă însărcinată care a trecut peste o formă severă de COVID-19. Mai jos puteți viziona cum are loc terapia.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 14:35
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
28 Oct. 2021, 14:35 // Societate //  Tatiana Rusnac

Conducerea Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a chemat la masa de discuții operatorii economici, distribuitori de medicamente din țară.

La această întrevedere au fost pus în discuții subiectul ce vizează procedurile de import, cu accent pe modalitățile de import și provocările care apar în cadrul acestei proceduri.

„În cadrul întrunirii conducerea Agenției a făcut o prezentare amplă despre procedura de import a medicamentelor, s-au discutat aspecte ce țin de legislația care stă la baza importului de medicamente autorizate/neautorizate, formularele și procedurile necesare în acest sens, precum și tipurile de cereri de import, dar și pașii care asigură importul produselor medicamentoase autorizate/neautorizate. Un accent aparte însă a fost pus pe importul neautorizat și aspectele ce țin de acesta. Conducerea AMDM a ținut să menționeze că a fost actualizată componența comisiei care examinează cererile de acest tip de import, despre frecvența de convocare a ședințelor care se planifică să se realizeze lunar, dar și la necesitate”, anunță AMDM.

De asemenea, s-a precizat în cadrul întrunirii că toate cererile pentru importul neautorizat a fost grupat în trei categorii mari:

– cereri de import care se bazează pe prevederile Ordinului MS nr. 739 cu privire la autorizarea medicamentelor;
– cereri de import destinate importului bazat pe procedurile de Licitații publice;
– cereri de import destinate punerii pe piață a medicamentelor;

S-a specificat că pentru acceptarea importului prin aceste 3 tipuri de cereri de import se vor lua în considerare criterii clare care, de altfel, au fost aduse la cunoștință participanților.

„O atenție deosebită a fost acordată subiectului privind erorile admise la depunerea dosarului de import care, în consecință, duc la tergiversarea procedurii de eliberare a autorizației de import. Întrevederea, la care au fost invitați operatorii economici, distribuitori de medicamente din țară, s-a încheiat cu sesiunea întrebări-răspunsuri, fiind dezbătute și o serie de subiecte, dar și probleme ce vizează aspectele logistice suplimentare. Participanții la discuții au salutat organizarea unor asemenea întruniri, iar, la rândul său, conducerea AMDM le-a dat asigurări acestora că vor beneficia de tot suportul necesar, dar și de maximă transparență din partea instituției”, se mai arată în comunicatul agenției.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău