Curs valutar
 • EUR
  21.4725
  0.367%
 • USD
  17.7262
  0.0051%
 • RUB
  0.2394
  0.5013%
 • RON
  4.3594
  0.4037%
 • UAH
  0.6420
  0.0623%

În exclusivitate: Angajamentul public al investitorului Newton House privind realizarea amendamentelor impuse de CMC

30 Apr. 2021, 15:07
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
30 Apr. 2021, 15:07 // Economie //  Realitatea.md

Dezvoltatorul Newton House a făcut un angajament public prin care garantează executarea tuturor amendamentelor solicitate de CMC și chiar mai multe la inițiativa proprie

Printr-o declarație publică, dezvoltatorul Newton House își asumă angajamentul față de societate și față de chișinăuieni că va realiza cu deplină conștiinciozitate toate cerințele prevăzute în planul urbanistic zonal pentru terenurile cuprinse în perimetrul străzilor Burebista — Sarmizegetusa — Grădina Botanică.

Pentru a vedea lista completă de amendamente garantate de dezvoltatorul Newton House în proiectul de la Botanica, urmăriți video-ul pe pagina oficială NEWTON HOUSE. 

Pentru a evita potențialele insinuări și orice tip de manipulare a opiniei publice, cât și interpretări aferente Planului Urbanistic Zonal de valorificare a terenului din perimetru străzilor Grădina Botanică și Burebista, investitorul, compania „Blue Sky” a venit cu un Angajament public oficial, pe care deja l-a depus oficial și la Primăria mun. Chișinău.

În rezultatul aprobării deciziei CMC, care a inclus unele solicitări de îmbunătățire al Proiectului, echipa NEWTON HOUSE a lucrat asupra acestuia și l-a modificat astfel încât să corespundă amendamentelor impuse de CMC și tuturor solicitărilor potențialilor clienți.

Garantăm public și ne asumăm cu deplină responsabilitate să realizăm proiectul cu următoarele obiective distincte:

 • Complex sportiv acoperit cu bazin închis amplasat în clădire separată.
 • Terenuri sportive în aer liber.
 • Amenajarea unui parcaj auto public, gratuit pentru vizitatorii parcului Grădina Botanică.
 • Pasarelă modernă peste str. Grădina Botanică inclusiv conform normelor ce reglementează deplasarea persoanelor cu nevoi speciale.
 • Trecere suplimentară pietonală, securizată cu semafor, pe str. Burebista. 
 • Construcția a două stații moderne pentru așteptarea transportului public pe str. Grădina Botanică și str. Burebista cu transmiterea lor ulterioară către municipalitate.

Pentru asigurarea numărului necesar de locuri pentru copii, compania menționează că grădinița va fi cu 2 etaje, amplasată în clădire separată, cu teren amenajat aferent grădiniței și destinat copiilor, încadrat în complexul rezidențial.

Totodată, urmează amenajarea, din contul propriu al investitorului și în conformitate cu legislația, a scuarului din str. Sarmizegetusa și participarea la amenajarea scuarului din bd. Dacia, cu transmiterea ulterioară a lucrărilor în proprietate municipală. 

Parcări auto subterane în 2 niveluri, care va asigura cantitatea maximă de locuri de parcări posibile. Un aspect important este faptul ca accesul în parcarea subterană va fi asigurat din partea posterioară a curților blocurilor locative, în felul acesta siguranța pietonilor va fi adusă la nivel maxim, a declarat Elena Balan — Administrator „Blue Sky”.

În context, suplimentar, la inițiativa investitorului, echipa NEWTON HOUSE se obligă să realizeze:

 • Locuri pentru gestionarea deșeurilor amplasate la distanță considerabilă de la cel mai apropiat geam din complexul locativ. 
 • Piste pentru bicicliști de peste 1 km lungime cu mai multe circuite, care nu se intersectează cu circuitele carosabile.
 • Curți securizate de tip închis destinate în totalitatea locuitorilor cu limitarea accesului pentru transportul auto.
 • Terenuri de joacă pentru diferite vârste de copii și locuri pentru recreere cu instalații produse și certificate în Uniunea Europeană cu suprafețe de aprox. 1000 m2 pentru fiecare ogradă.

De asemenea, ne-am propus să plantăm în mun. Chișinău hectare întregi de copaci, inclusiv și soiuri din Cartea Roșie, a adăugat Elena Balan.

Dezvoltarea cartierului este indisolubil legată de minunată zonă de agrement — parcul natural Grădina Botanică. O zonă confortabilă, sigură și prietenoasă și, cel mai important, o zonă plină de viață.

Suntem convinși că în aceste condiţii, proiectul Newton House Grădina Botanică va deveni o adevărată carte de vizită a Capitalei.

P.

Realitatea Live

Ședința Consiliului de Integritate, din 17 mai 2021
Conferință de presă organizată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Dezbateri IPN „Atitudinea societății față de UE: motive obiective și manipulări politice și geopolitice”
Evenimentul de donare a echipamentelor personale de protecție pentru personalul medical, din partea UE și a Germaniei
Eveniment Public Online: Politica externă a Republicii Moldova: o diplomație inteligentă pentru o țară mai puternică
Conferință de presă cu genericul “ODIMM – 14 ani în susținerea sectorului IMM”
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 17 mai 2021
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua III)
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua II)
17 Mai 2021, 18:17
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
17 Mai 2021, 18:17 // Societate //  Tatiana Rusnac

Peste 110 mii de persoane din sectorul Întreprinderilor Mici și Mijlocii au primit consultanță în afaceri, circa 38 000 de companii au fost instruite, iar alte 4 500 de companii au primit finanțare în sumă totală de peste 665 milioane lei.

Finanțările ODIMM, la rândul lor, au generat investiții în economia națională de circa două miliarde lei și au creat aproximativ 11 000 de locuri de muncă.

Acestea sunt rezultatele Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, un ambasador al mediului de afaceri, în cei 14 ani de activitate.

Instituția a fost creată pe 17 mai 2007 la inițiativa Ministerului Economiei și Infrastructuri. Reușitele ODIMM au fost prezentate astăzi în cadrul unei conferințe de presă.

„De-a lungul activității, ODIMM a evoluat constat completându-și portofoliul cu noi produse și servicii pentru sectorul ÎMM  din R.Moldova. Cu ajutorul nostru companiile reușesc să micșoreze costurile operaționale, să reducă riscurile de business, să aducă valoare adăugată brandului, să genereze noi surse de venit și să devină competitive pe piața locală și pe diverse piețe externe. ODIMM este prezentă în toate regiunile Moldovei, de la Nord la Sud, punând la dispoziția ÎMM-urilor 11 Incubatoare de Afaceri pentru fortificarea start-up-urilor, 3 clustere pentru consolidarea relațiilor dintre actorii regionali; o rețea de centre de consultanță, pe lângă consiliile raionale, sunt în proces de constituire Platformele Industriale Multifuncționale pentru susținerea producătorilor locali”, a declarat Iulia Costin, directorul general al ODIMM.

Iar lucrurile bune nu se opresc aici. Potrivit directorului general, Iulia Costin, pe parcursul anului 2021, cu suportul Guvernului și a partenerilor de dezvoltare externi, ODIMM va lansa șapte noi programe de suport în afaceri care vor spori competitivitatea ÎMM-urilor.

De asemenea, aceste programe vor oferi antreprenorilor, aflați în dificultate, oportunități de relansare a afacerilor, vor fortifica turismul rural, vor impulsiona transferul de tehnologie dintre universități și sectorul privat, și, nu în ultimul rând, vor stimula constituirea întreprinderilor sociale, etc.

„În 14 ani de activitate ODIMM și-a consolidat rolul de cea mai importantă instituție de suport pentru întreprinderile mici și mijlocii, acordând servicii de consultanță, suport și instruire tinerilor și femeilor cu idei de afaceri, migranților reveniți acasă, companiilor cu potențial de creștere și export, tuturor persoanelor interesate de domeniul businessului. MEI și ODIMM vor fi în continuare alături de antreprenori cu instrumentele existente, vor lansa noi inițiative de suport și vor continua să inoveze în tot ceea ce fac, pentru a răspunde necesităților la zi a antreprenorilor”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Mihail Lupașcu.

În cei 14 ani, Uniunea Europeană a fost un partener de încredere al ODIMM, care a contribuit atât prin expertiză și asistență tehnică, cât și prin susținerea  financiară a antreprenorilor  din regiuni, dezvoltarea infrastructurii de suport în afaceri și transformarea digitală a companiilor.

Suportul integrat al Uniunii Europene pentru dezvoltarea sectorului IMM și consolidarea capacităților ODIMM însumează, de-a lungul anilor peste 17 milioane de Euro.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso