Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

În exclusivitate: Angajamentul public al investitorului Newton House privind realizarea amendamentelor impuse de CMC

30 Apr. 2021, 15:07
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
30 Apr. 2021, 15:07 // Economie //  Realitatea.md

Dezvoltatorul Newton House a făcut un angajament public prin care garantează executarea tuturor amendamentelor solicitate de CMC și chiar mai multe la inițiativa proprie

Printr-o declarație publică, dezvoltatorul Newton House își asumă angajamentul față de societate și față de chișinăuieni că va realiza cu deplină conștiinciozitate toate cerințele prevăzute în planul urbanistic zonal pentru terenurile cuprinse în perimetrul străzilor Burebista — Sarmizegetusa — Grădina Botanică.

Pentru a vedea lista completă de amendamente garantate de dezvoltatorul Newton House în proiectul de la Botanica, urmăriți video-ul pe pagina oficială NEWTON HOUSE. 

Pentru a evita potențialele insinuări și orice tip de manipulare a opiniei publice, cât și interpretări aferente Planului Urbanistic Zonal de valorificare a terenului din perimetru străzilor Grădina Botanică și Burebista, investitorul, compania „Blue Sky” a venit cu un Angajament public oficial, pe care deja l-a depus oficial și la Primăria mun. Chișinău.

În rezultatul aprobării deciziei CMC, care a inclus unele solicitări de îmbunătățire al Proiectului, echipa NEWTON HOUSE a lucrat asupra acestuia și l-a modificat astfel încât să corespundă amendamentelor impuse de CMC și tuturor solicitărilor potențialilor clienți.

Garantăm public și ne asumăm cu deplină responsabilitate să realizăm proiectul cu următoarele obiective distincte:

 • Complex sportiv acoperit cu bazin închis amplasat în clădire separată.
 • Terenuri sportive în aer liber.
 • Amenajarea unui parcaj auto public, gratuit pentru vizitatorii parcului Grădina Botanică.
 • Pasarelă modernă peste str. Grădina Botanică inclusiv conform normelor ce reglementează deplasarea persoanelor cu nevoi speciale.
 • Trecere suplimentară pietonală, securizată cu semafor, pe str. Burebista. 
 • Construcția a două stații moderne pentru așteptarea transportului public pe str. Grădina Botanică și str. Burebista cu transmiterea lor ulterioară către municipalitate.

Pentru asigurarea numărului necesar de locuri pentru copii, compania menționează că grădinița va fi cu 2 etaje, amplasată în clădire separată, cu teren amenajat aferent grădiniței și destinat copiilor, încadrat în complexul rezidențial.

Totodată, urmează amenajarea, din contul propriu al investitorului și în conformitate cu legislația, a scuarului din str. Sarmizegetusa și participarea la amenajarea scuarului din bd. Dacia, cu transmiterea ulterioară a lucrărilor în proprietate municipală. 

Parcări auto subterane în 2 niveluri, care va asigura cantitatea maximă de locuri de parcări posibile. Un aspect important este faptul ca accesul în parcarea subterană va fi asigurat din partea posterioară a curților blocurilor locative, în felul acesta siguranța pietonilor va fi adusă la nivel maxim, a declarat Elena Balan — Administrator „Blue Sky”.

În context, suplimentar, la inițiativa investitorului, echipa NEWTON HOUSE se obligă să realizeze:

 • Locuri pentru gestionarea deșeurilor amplasate la distanță considerabilă de la cel mai apropiat geam din complexul locativ. 
 • Piste pentru bicicliști de peste 1 km lungime cu mai multe circuite, care nu se intersectează cu circuitele carosabile.
 • Curți securizate de tip închis destinate în totalitatea locuitorilor cu limitarea accesului pentru transportul auto.
 • Terenuri de joacă pentru diferite vârste de copii și locuri pentru recreere cu instalații produse și certificate în Uniunea Europeană cu suprafețe de aprox. 1000 m2 pentru fiecare ogradă.

De asemenea, ne-am propus să plantăm în mun. Chișinău hectare întregi de copaci, inclusiv și soiuri din Cartea Roșie, a adăugat Elena Balan.

Dezvoltarea cartierului este indisolubil legată de minunată zonă de agrement — parcul natural Grădina Botanică. O zonă confortabilă, sigură și prietenoasă și, cel mai important, o zonă plină de viață.

Suntem convinși că în aceste condiţii, proiectul Newton House Grădina Botanică va deveni o adevărată carte de vizită a Capitalei.

P.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 13:01
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
28 Oct. 2021, 13:01 // Politica //  Realitatea.md

Igor Dodon nu mai este deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) din ziua de joi, 28 octombrie curent, odată cu constatarea vacanței mandatului la solicitarea sa. Majoritatea deputaților au votat pentru, însă deputatul PAS I. Babici a fost împotrivă. Mai mult, votul în plen s-a lăsat cu râsete.

După ce a fost prezentată solicitarea din partea lui Igor Dodon, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a supus-o votului. Nu înainte ca deputatul PAS Dumitru Alaiba să facă glume pe seama „vacanței mandatului”.

„Despre vacanță. Unde? Pe Athos? În Bahamas?”, a întrebat acesta.

Igor Grosu i-a explicat că o astfel de informație nu se deține în nota informativă prezentată pe subiect.

„Verificați dacă toate covoarele-s pe loc și toate cărțile din birou”, a continuat Dumitru Alaiba.

Cu glume s-a lăsat și faptul că un deputat PAS – I. Babici – a votat împotriva vacanței mandatului. „Cuiva o să-i lipsească. Dacă ceva o să organizăm vreo vizită pentru ca să vă puteți vedea. Sau puteți să comunicați prin porumbel”, a conchis Igor Grosu.

Amintim că Igor Dodon a anunțat într-o conferință de presă că renunță la mandatul de deputat, iar a doua zi, pe data de 19 octombrie curent, a și depus în scris solicitarea în adresa Parlamentului. „Eu consider că pot fi mult mai eficient și de ajutor cetățenilor și agenților economici în afara parlamentului. Colegii mei din PSRM se vor ocupa de activitatea legislativă, eu însă am de gând să fiu mult mai activ în comunicarea cu cetățenii și să promovez mesajele Partidului Socialiștilor. Lucrul de parlamentar eu îl schimb pe un lucrul mai dinamic alături de popor, producătorii autohtoni și cu asta am de gând să mă ocup în următorii ani”, declarase atunci acesta.

Igor Dodon a intrat în Parlament, în urma rezultatelor alegerilor parlamentare din 11 iulie 2021, pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. BCS a obținut 32 de mandate, pe când PAS – 63 – ceea ce înseamnă că au obținut majoritate parlamentară. Totodată, Partidul Șor a intrat în Parlament cu șase mandate.

Cine l-ar putea înlocui pe Dodon în Parlament? A mai fost deputat. Declarația sa de avere

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău