Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Temperaturile de foc îngrijorează municipalitatea. „Miros neplăcut nu va fi”, promite directorul Apă-Canal Chișinău

02 Aug. 2021, 10:17
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
02 Aug. 2021, 10:17 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Temperaturile caniculare pun în gardă autoritățile municipale. Subiectul privind mirosul neplăcut de la stația de epurare care ar putea învălui din nou Capitala, la fel ca în anii trecuți, a fost pus în discuție și la ședința de astăzi a Primăriei municipiului Chișinău.

Întrebat despre acțiunile imediate în cazul în care mirosul va reapărea în oraș, directorul Apă-Canal Chișinău, Anatolie Lichii susține că totul este sub supraveghere, iar Chișinăul nu va mai avea de „luptat” cu problemele din trecut.

„Miros neplăcut nu va apărea, zilnic monitorizăm procesul tehnologic, instalațiile sunt pregătite pentru temperaturile ridicate și depunem maxim efort ca să nu fie miros la zona de protecție de 500 metri”,a declarat directorul Apă-Canal Chișinău, Anatolie Lichii.

De asemenea, funcționarul susține că toate instalațiile funcționează, iar zilnic se fac și inspecții pe la agenții economici.

„Stația de epurare funcționează în regim normal, instalațiile tehnologice funcționează conform cerințelor tehnice, iar zilnic debitul la stația de epurare constituie 140 000 metri cubi care este epurat. Deversările în râul Bîc sunt conform actelor normative. Lucrările continuă, la moment obiecții nu avem”,  a mai adăugat funcționarul.

Amintim că și anul trecut, locuitorii Capitalei s-au plâns de miros neplăcut în oraș, însă directorul Apă-Canal Chișinău, Anatolie Lichii, nega faptul că acesta ar veni de la stația de epurare.

Mirosul neplăcut a învăluit, cel mai mult Capitala, în vara anului 2019 atunci când la Primărie s-au organizat și proteste în acest sens.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 04:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
24 Sept. 2021, 04:30 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat joi o transformare a sistemelor alimentare globale pe care o consideră esenţială în lupta împotriva încălzirii globale, a pandemiilor sau a conflictelor armate, relatează AFP.

„Războiul de pe planeta noastră trebuie să înceteze, iar sistemele alimentare sunt una dintre cheile păcii”, a insistat Guterres, organizator al unui summit mondial virtual privind sistemele alimentare, în marja Adunării Generale anuale a organizaţiei, scrie dcbusiness.ro.

Comunitatea internaţională trebuie să se doteze cu „sisteme alimentare care ne protejează planeta”, a pledat secretarul general al ONU.

„Este posibilă hrănirea unei populaţii mondiale în creştere salvând planeta. Peste tot, trebuie să consolidăm rezistenţa sistemelor alimentare locale la şocurile externe, cum ar fi conflictele, schimbările climatice şi pandemiile”, a insistat el.

La rândul lor, Statele Unite s-au angajat să pună capăt şi malnutriţiei datorită unei investiţii programate pe mai mulţi ani de peste zece miliarde de dolari destinate să accelereze transformarea unor sisteme alimentare, potrivit unui comunicat de la Casa Albă.

Foametea este în creştere în lume, schimbările climatice se accelerează şi ameninţă producţia agricolă: în acest context îngrijorător ONU a organizat joi, după un an şi jumătate de pregătire, acest summit mondial cu 85 de şefi de stat şi de guvern pentru a încuraja statele să îşi reformeze sistemele alimentare în încercarea de a face faţă provocărilor.

Miza este imensă. Se consideră că sistemele alimentare sunt responsabile pentru aproximativ o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Şi foametea continuă să crească: afectează 811 milioane de oameni în întreaga lume, în timp ce alte 2,7 miliarde nu au acces la o alimentaţie sănătoasă, potrivit unui raport al ONU.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române