Președintele Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu (PUN), a dat de înțeles că se va retrage de la conducerea partidului și pentru o perioadă din politică, însă promite că va reveni. Anunțul a fost făcut de politician, după ce la sfârșitul săptămânii trecute, fondatorii PUN – Ana Guțu și Anatol Șalaru, împreună cu alți membri ai Biroului Politic al PUN i-au cerut demisia din cauza rezultatului slab la alegeri.
Țîcu îi învinuiește pe cei doi, dar și pe finul de cununie al lui Șalaru, consilier municipal PUN, în cadrul Consiliului Municipal Chișinău, Corneliu Pîntea, că s-ar face vinovați direct de această „trădare”.
„M-am unit eu cu Șalaru și Guțu și nu a ieșit nimic. Ba din contra, s-a spart și mai mult polul unionist. Unirea unioniștilor este o utopie care ne-a fost impusă de alții. Imaginați-vă ce ar fi fost dacă eram într-o alianță cu Ghimpu, Șalaru, Bilețchi și Guțu? Mie mi s-a dat un mandat de 4 ani, când am venit la conducerea partidului, pentru a-l reforma, prin atragerea unor personalități excepționale. Când am venit la șefia partidului, PUN era ca și inexistent. Avea șapte sau opt organizații teritoriale. Toate erau asociate cu gașca lui Șalaru și doamna Guțu cu toate rezervele pe care le are în societate. Ne-am apucat de treabă ca să dăm o altă față unionismului. În toată această perioadă nu am fost ajutat în niciun fel de domnul Șalaru mai ales, care era secretar general. S-a retras la București. Din contra toate asocierile cu el mi-au fost negative”, a spus Octavian Țîcu.
Potrivit lui Țîcu, la alegerile prezidențiale din toamna anului trecut s-a vrut „distrugerea sistemică a Partidului Unității Naționale din interior”. În acel scrutin, politicianul afirmă că a pierdut cinci organizații teritoriale. Este vorba de organizația teritorială de la Ungheni, Fălești, Bălți, Cantemir și Căușeni.
Octavian Țîcu afirmă că, din cauza că i-a cerut lui Anatol Șalaru, Corneliu Pîntea și a încă câtorva membri PUN să nu participe la alegeri s-a ajuns la un boicot la Consiliul Republican al PUN, fapt ce a dus la o ruptură în partid. Astfel, după acel boicot, Țîcu afirmă că acești oameni s-au izolat de partid, ca săptămâna trecută să se unească într-o ședință a Biroului Politici al PUN și să-i ceară demisia, invocând pierderea alegerilor, pe care ar trebui să-și o asume.
Ca urmare, aceștia au convocat congresul PUN pentru data de 18 decembrie curent.
„Aici nu se termină lucrurile, ca-n balada Miorița. Eu puteam simplu să înlături aceste persoane din partid prin decizia de președinte, dar acest partid nu este al meu. Fondatori ai PUN sun Ana Guțu și Anatol Șalaru, care s-au unit și mi-au cerut demisia și convocarea unui congres la care eu nu vreau să particip cu toată echipa pe care am adus-o în partid. Ei au sperat că eu o să-i duc în Parlament ca să-și facă mendrele așa cum și le face Cornel Pîntea în CMC și votează proiectele de decizie cu alături de gașca lui Ion Ceban și Partidul Șor. Ei nu au nimic comun cu dezideratul unirii”, a mai opinat Țîcu.
Liderul PUN mai declară că, prin decizia de a-l retrage pe el de la conducerea partidului s-ar distruge unionismul din Republica Moldova.
„Am învățat că nu trebuie să te legi cu oamenii care te-au trădat odată. Am învățat că nu în unirea unioniștilor este unirea cu România. Acest lucru este o utopie. Cetățenii vor trebui la următoarele alegeri să aleagă acei unioniști compromiși și expirați, dar acea alternativă, care este pentru toți. Noi vom pregăti această alternativă. Oamenii care i-am avut pe platforma unionistă nu vor pleca nicăieri, dar eu voi reveni în politică când voi simți susținerea cetățenilor”, a afirmat Octavian Țîcu.
Amintim că, la 10 decembrie, Biroul Politic al PUN i-a cerut demisia lui Octavian Țîcu din funcția de președinte al partidului, motivul invocat fiind rezultatul slab înregistrat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent. PUN a acumulat la scrutinul din vară 0,45%, adică 6 646 de voturi.