Curs valutar
 • EUR
  19.1042
  0.1754%
 • USD
  17.8286
  0.0129%
 • RUB
  0.2189
  -0.2284%
 • RON
  3.8512
  0.1714%
 • UAH
  0.4827
  0%

Tokyo va găzdui Jocurile Olimpice, în ciuda unei noi stări de urgenţă

07 Ian. 2021, 17:10
 // Categoria: Sport // Autor:  Realitatea.md
07 Ian. 2021, 17:10 // Sport //  Realitatea.md

Premierul japonez Yoshihide Suga a reafirmat joi că ţara sa va găzdui Jocurile Olimpice în această vară, într-o formă „sigură şi stabilă”, după ce a declarat o nouă stare de urgenţă sanitară în capitala Tokyo, ca urmare a unei creşteri record a infectărilor cu Covid-19, informează Agerpres.

„În primul rând, vom face toate eforturile pentru a învinge coronavirusul. Şi vom organiza Jocuri Olimpice sigure şi stabile, luând toate măsurile necesare”, a declarat Suga, după ce a fost întrebat dacă aplicarea acestor măsuri extraordinare ar putea afecta evenimentul olimpic.

Şeful guvernului nipon a subliniat că organizatorii şi responsabilii Comitetului Internaţional Olimpic „vor continua să lucreze” pentru organizarea Jocurilor „fără greşeală” şi la termen, cu ocazia unei conferinţe de presă în cursul căreia a anunţat noua stare de urgenţă impusă la Tokyo şi în zonele înconjurătoare.

Această măsură, care va fi în vigoare până pe 7 februarie, implică reducerea programului de funcţionare a barurilor şi restaurantelor, precum şi recomandarea de aplicare a telemuncii, printre alte restricţii, care nu includ însă izolarea populaţiei.

Suga şi-a exprimat, totodată, încrederea că începerea campaniilor de vaccinare în diferite ţări şi în Japonia, unde nu se aşteaptă ca vaccinul să înceapă să fie distribuit până la sfârşitul lunii februarie, va schimba modul în care japonezii privesc în prezent desfăşurarea Jocurilor Olimpice în ţara lor.

„Însă ceea ce avem de făcut acum este să controlăm infectările”, a precizat premierul japonez.

Sprijinul popular faţă de Jocurile Olimpice a scăzut în ultimele luni ale anului trecut în rândul japonezilor, în principal din cauza răspândirii continue a coronavirusului în ţară, potrivit diferitelor anchete publicate de presa locală.

Conform unui sondaj efectuat de postul public de televiziune NHK, 32% dintre cei chestionaţi erau în favoarea anulării definitive a Jocurilor, în timp ce 32% erau de acord cu o nouă amânare a competiţiei şi doar 27% susţineau menţinerea datei de desfăşurare a Olimpiadei.

Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc în perioada 23 iulie – 8 august 2021, după ce au fost amânate cu un an, în luna martie 2020, din cauza pandemiei.

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 07:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
08 Iun. 2023, 07:30 // În Lume //  Redacția Realitatea

Faimoasa Statuie a Libertății și orizontul Manhattanului sunt învăluite într-o îngrijorătoare ceață galben-portocalie: incendiile de pădure din Quebec întunecă New York-ul, aflat la 800 de km spre sud, și fac aerul irespirabil pentru cei 8,5 milioane de locuitori, potrivit AFP.

„Nu se vede nici măcar Statuia Libertății”, protestează Jack Wright de pe malul East River, în Brooklyn.

Măștile medicale reapar pe străzile din Manhattan, Brooklyn și Queens, în timp ce Hugh Hill își plimbă câinele în Central Park, uriașul plămân verde al capitalei economice și culturale a Statelor Unite. Cu ochii afecați, acest avocat în vârstă de 43 de ani spune că face tot posibilul pentru a nu inspira prea mult din aerul cu mirosul său înțepător și caracteristic de lemn ars.

„Nu știu dacă este vorba de o problemă psihologică sau fizică, dar știu că există avantaje în a purta o mască, chiar dacă, evident, nu poate împiedica totul”, a declarat el.

Condițiile se înrăutățesc

Chiar în centrul Manhattanului, inima financiară și de afaceri a megalopolisului, condițiile meteorologice se înrăutățesc de la o oră la alta: ceața galben-portocalie devine din ce în ce mai densă în jurul zgârie-norilor, iar aerul este aproape irespirabil pentru funcționarii care se grăbesc să ia prânzul. Încă de marți, autoritățile orașului și ale statului au emis mesaje de avertizare pentru a-i atenționa pe newyorkezi cu privire la impactul brusc și fără precedent al acestor incendii din Canada, a căror intensitate și frecvență sunt legate de schimbările climatice.

Senatorul Chuck Schumer, liderul majorității democrate din Senatul de la Washington, s-a declarat „întristat să vadă că orașul New York, care de obicei se bucură de o bună calitate a aerului, are una dintre cele mai proaste calități ale aerului din lume din cauza acestor incendii de pădure” din Quebec, la 800 km mai la nord.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Situația este și mai gravă în marile suburbii verzi și luxoase de la nord de Bronx, de-a lungul râului Hudson, unde cerul devine galben-portocaliu-cenușiu. Potrivit guvernatorului statului, Kathy Hochul, indicele de calitate a aerului a crescut de la „nociv” la „foarte nociv”, iar toate activitățile școlare și extrașcolare în aer liber au fost suspendate.

„Nu este o zi în care să vă antrenați pentru un maraton”, a avertizat primarul orașului, Eric Adams, în stilul său discret.

Potrivit site-ului IQAir.com, care monitorizează nivelul de poluare în întreaga lume, indicele de calitate a aerului pentru New York a atins miercuri după-amiază un nivel record de 324, pe o scară de la zero la 500.

Concentrația de microparticule PM2,5 este de peste zece ori mai mare decât standardele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală