Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

Transportarea organizată a alegătorilor în ziua scrutinului, nu este o încălcare. CEC a respins inițiativa PAS

08 Iul. 2021, 09:03
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Petru Beregoi
08 Iul. 2021, 09:03 // Alegeri //  Petru Beregoi

Inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), menită să contracareze transportarea organizată a alegătorilor parlamentare din această duminică, 11 iulie, nu a acumulat suficiente voturi ale membrilor Comisiei Electorale Centrale, în cadrul ședinței de ieri, pentru a fi adoptată o hotărâre în acest sens.

Propunerea prevedea ca în ziua alegerilor, în intervalul orelor 07:00 și 21:00, să se permită deplasarea pe teritoriul țării doar a autovehiculelor a cărei capacitate de transportare nu este mai mare de 8 persoane, cu excepția transportului rutier pe curse regulate.

La fel, urma să se interzică expres transportarea alegătorilor la secțiile de votare în interesul concurenților electorali, transportarea alegătorilor cu scopul de a-i determina să voteze pentru unul dintre candidați, transportarea alegătorilor la secțiile de votare cu autobuze, autocare sau de către operatorul de transport rutier în regim taxi, conform unor înțelegeri cu persoanele terțe, altele decât călătorul sau alegătorul, cu excepția cazurilor alegătorilor cu dizabilități.

Secretarul CEC Maxim Lebedinschi, proiectul de hotărâre „nu explică diferența de tratament a cetățenilor Republicii Moldova față de cetățenii ce locuiesc în afara frontierelor țării, or ultimilor nu li se interzice de a beneficia de transport organizat în ziua alegerilor”. Potrivit acestuia, prevederea „ar încălca dreptul la libera circulație și ar fi o măsură de constrângere care trebuie prevăzută de cadrul legal, nu de un act normativ”. De asemenea, Lebedinschi a remarcat că proiectul nu deține avizele Ministerului Justiției și CNA.

Reprezentanta PAS, cu drept consultativ la CEC, avocata Veronica Mihailov-Moraru, a încercat să obțină recuzarea lui Maxim Lebedinschi, invocând un conflict de interese, în condițiile în care secretarul CEC e fratele candidatului BECS, deputatul Adrian Lebedinschi, însă a fost respinsă inițiativa.

Amintim că, la alegerile prezidențiale din 2020, CEC a adoptat o hotărâre similară celei propuse, când a permis în ziua votării doar deplasarea autovehiculelor cu o capacitate nu mai mare de 8 locuri, cu excepția transportului de rute regulate.

Adoptarea unei hotărâri similare la parlamentarele de duminică a fost susținută și de mai multe ONG-uri și care au condamnat faptul că, CEC a tergiversat examinarea unei asemenea propuneri.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 12:41
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
27 Iul. 2021, 12:41 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

O explozie puternică a tunat la una dintre cele mai mari uzine chimice din Europa, în Leverkusen, Germania. Autoritățile orașului au declarat „un grad extrem de pericol”, cele mai apropiate drumuri de uzină sunt închise, iar locuitorilor orașului li se ordonă să nu deschidă ferestrele.

În prezent, nu se cunosc motivele exploziei. Circumstanțele producerii incidentului urmează a fi stabilite.

Știrea se actualizează…

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid