Curs valutar
 • EUR
  20.3159
  -0.0955%
 • USD
  17.4784
  0.0338%
 • RUB
  0.2500
  0.4%
 • RON
  4.1072
  -0.0998%
 • UAH
  0.6619
  -0.4381%

Transportul internațional din stânga Nistrului – mărul discordiei. Noi negocieri privind conflictul transnistrean

20 Sept. 2021, 20:38
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
20 Sept. 2021, 20:38 // Politica //  Cristina Vlah

Astăzi, la sediul din or. Tiraspol al Misiunii OSCE în Moldova a avut loc o nouă reuniune de lucru comună dintre reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană și experții din sfera transportului auto, cu participarea exponenților mediatorilor și a observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

Conversația s-a concentrat pe subiectul autovehiculelor din regiunea transnistreană ce intenționează să participe în traficul rutier internațional și potențiale măsuri ce pot fi întreprinse în vederea documentării acestora.

În cadrul discuțiilor, Chișinăul a accentuat că Decizia protocolară din 24 aprilie 2018 acoperă doar autovehiculele ce nu efectuează activități comerciale și nu include obligativitatea de extindere a mecanismului instituit și asupra altor categorii de mijloace de transport cum ar fi cele ce practică activități comerciale.

Pe marginea problemei transportului comercial s-a evidențiat că aceasta e una complexă și trebuie să fie abordată corespunzător, fiind legată și de procesul aproximării taxelor și a plăților fiscal-vamale pe ambele maluri ale Nistrului, dar și de respectarea principiilor concurenței loiale, iar aceasta abordare va necesita negocieri profunde și de lungă durată.

S-a remarcat că problema autovehiculelor comerciale există, și trebuie soluționată prin decizii cu caracter umanitar, cu titlu de excepție și orientat spre rezolvarea problemelor imediate cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului, după care să se revină și la soluționarea altor probleme de actualitate de pe agenda negocierilor.

Partea moldovenească a reiterat necesitatea prezentării de către Tiraspol a listelor cu detaliile corespunzătoare despre situația unităților de transport vizate, pentru ca informațiile furnizate să fie verificate de către autoritățile naționale abilitate, inclusiv prin canalele de cooperare bilaterală moldo-ucraineană, cu efectuarea evaluărilor de resort în vederea identificării unor soluții viabile.

O atenție distinctă a fost acordată situației autosanitarelor ce asigură transportarea persoanelor aflate în stare de urgență medicală și oferirii accesului acestora în circulația rutieră națională și internațională, inclusiv pentru a fi posibilă traversarea frontierei de stat moldo-ucrainene, pentru aceasta, la fel, fiind necesară precizarea mai multor detalii relevante din partea Tiraspolului.

Cu referire la subiectul permiselor de conducere, partea moldovenească a reamintit despre instituirea unei proceduri simplificate de preschimbare a acestora fără susținerea unor examinări adiționale, lunar aproximativ 400 de unități fiind preschimbate, iar în regiune fiind deja 38 mii de posesori ai permiselor moldovenești.

La fel, experții de pe ambele maluri au discutat unele probleme din activitatea punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din orașele Tiraspol și Rîbnița ce au fost constatate urmare a vizitei comune a specialiștilor de profil efectuate în data de 7 octombrie 2020, consultări mai detaliate în acest sens urmează să aibă loc la nivelul experților din cadrul grupurilor de lucru pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor, care se vor convoca până la finele săptămânii curente.

Chișinăul a relevat disponibilitatea de a întreprinde eforturi pozitive întru a fi depășite cele mai stringente și umanitare probleme înfruntate de către cetățenii de pe cele două maluri ale Nistrului.

Realitatea Live

26 Oct. 2021, 04:00
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
26 Oct. 2021, 04:00 // Economie //  Cristina Vlah

Din dimineața zilei de 26 octombrie, va începe livrarea gazelor naturale procurate de la compania poloneză, informează Realitatea.md. Informația a fost confirmată de către prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

„Au fost deja rezervate volumele necesare și vor fi livrate de la ora 7:00 dimineața”, a menționat Natalia Gavrilița. Ea a mai adăugat că volumul de gaz a fost cumpărat din rezervele companiei care a negociat cu SRL MoldovaTransgaz, evitând să spună prețul plătit pentru aceste gaze. Totuși, șefa Guvernului a specificat că aceste gze au costat în medie un preț oferit pe piața spot, adică în jur de 1 000 de dolari per mia de metri cubi de gaze.

În acest context, fostul premier Ion Chicu a anunțat că pentru aceste gaze naturale din bugetul național s-au alocat 1,7 mlrd de lei.

Realitatea.md menționează că pentru prima dată în istorie, Republica Moldova a reușit să procure gaze naturale de la o altă sursă decât Gazprom. Asta în condițiile unor negocieri complexe între reprezentanții de la Chișinău și cei ai concernului rus Gazprom, pe fundalul expirării termenului de contract actual la gazele rusești.

 
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”