Curs valutar
 • EUR
  19.3152
  0.1869%
 • USD
  18.0448
  0.1491%
 • RUB
  0.1866
  -0.3751%
 • RON
  3.8849
  0.139%
 • UAH
  0.4886
  0.1433%

UE mai aproape de persoanele cu dizabilități din țară

31 Mart. 2021, 12:17
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
31 Mart. 2021, 12:17 // Societate //  Valentina Buză

Persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale, și angajații instituțiilor rezidențiale din Bălți, Cocieri (Dubăsari), Orhei, Hîncești, Brînzeni (Edineț) și Bădiceni (Soroca), au beneficiat de echipamente de protecție individuală pentru lupta împotriva COVID-19. În cadrul proiectului implementat de Keystone Moldova cu suportul financiar al Uniunii Europene, instituțiile au primit măști, mănuși, ochelari protectori, viziere, dezinfectant, halate de unică folosință și încălțăminte de protecție.

„Proiectul a fost dezvoltat în baza necesităților și a avut o abordare comprehensivă, inclusiv: dezvoltarea unei politici interne de protecție pentru situații cum ar fi COVID-19; capacitarea persoanelor cu dizabilități și a angajaților privind măsurile de protecție; asigurarea cu echipament de protecție atât a rezidenților, cât și a angajaților instituțiilor”, a menționat Ludmila Malcoci, Director Executiv Keystone Moldova.

Datorită răspunsului rapid și suportului Uniunii Europene, 1700 persoane cu dizabilități și 500 de angajați au primit și beneficiază de diverse echipamente de protecție împotriva COVID-19. Adițional echipamentului inclus în propunerea de proiect, 2000 de persoane cu deficiențe de auz, inclusiv copii, au primit măști cu vizor pentru a le asigura protecția, dar și comunicarea fără bariere.

Persoanele cu dizabilități sunt printre persoanele cele mai afectate de pandemia COVID-19. Acest proiect confirmă încă o dată că incluziunea socială, siguranța și drepturile persoanelor cu dizabilități sunt o prioritate pentru Uniunea Europeană”, a spus Magdalena Mueller-Uri, Șefa Departamentului Operațiuni al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Totodată, 17 angajați ai instituțiilor rezidențiale au fost capacitați în calitate de facilitatori în politicile de protecție împotriva COVID-19. Ei au livrat sesiuni de training pentru angajați, sub mentoratul Keystone, asigurând astfel implementarea politicii interne de prevenire și control. Ulterior, angajații au livrat informația către toți rezidenții instituțiilor.

De asemenea, șase monitoare și computere au fost instalate în cele șase instituții rezidențiale, pentru a informa persoanele cu dizabilități despre cum pot preveni infectarea cu COVID. Broșuri și spoturi video despre prevenirea infecției cu COVID-19 au fost traduse în limbaj ușor de înțeles și sunt derulate zilnic în instituții.

Realitatea Live

21 Sept. 2023, 11:53
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
21 Sept. 2023, 11:53 // Politica //  Realitatea.md

BCS a părăsit ședința plenară a Parlamentului, după ce nicio propunere a deputaților fracțiunii nu a fost acceptată de majoritea din Legislativ.

„Opoziția a venit cu mai multe demersuri, tradițional. Noi vrem să participăm la audieri veritabile, vrem să avem acces la informaţii şi să asigurăm accesul cetățenilor la imformaţii. Nu ne interesează participarea la o altă şedinţă de partid, unde va fi prelungită starea de urgenţă. Pentru ce atunci e nevoie de Parlament? De ce să imităm această activitate parlamentară”, a pus Vlad Batrîncea.

În același context, deputata PAS, Doina Gherman, i-a solicitat lui Vlad Batrîncea să întoarcă salariul său din ultimele 6 luni, pentru că acesta ar fi lipsit de la 90 de ședințe plenare.

„Vicepreședintele Vlad Bătrîncea, deputatul pro-rus de la PSRM, mai întotdeauna pleacă în semn de „protest” de la ședințele parlamentului. Domnul Bătrîncea este membru al Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană și nu a fost nu a fost la NICI O ședință a comisiei, din cele 90 organizate în această legislatură!

Este o lipsă de respect față de Parlament, față de democrația parlamentară.

În aceste condiții, îi solicit public să întoarcă înapoi salariul său timp de 6 luni, din respect pentru cetățenii care îi plătesc salariul din impozite”, a menționat Doina Gherman.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală