Curs valutar
 • EUR
  21.6340
  0.563%
 • USD
  17.7903
  -0.1624%
 • RUB
  0.2405
  0.0416%
 • RON
  4.3910
  0.5488%
 • UAH
  0.6431
  0.171%

UE mai aproape de persoanele cu dizabilități din țară

31 Mart. 2021, 12:17
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
31 Mart. 2021, 12:17 // Societate //  Valentina Buză

Persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale, și angajații instituțiilor rezidențiale din Bălți, Cocieri (Dubăsari), Orhei, Hîncești, Brînzeni (Edineț) și Bădiceni (Soroca), au beneficiat de echipamente de protecție individuală pentru lupta împotriva COVID-19. În cadrul proiectului implementat de Keystone Moldova cu suportul financiar al Uniunii Europene, instituțiile au primit măști, mănuși, ochelari protectori, viziere, dezinfectant, halate de unică folosință și încălțăminte de protecție.

„Proiectul a fost dezvoltat în baza necesităților și a avut o abordare comprehensivă, inclusiv: dezvoltarea unei politici interne de protecție pentru situații cum ar fi COVID-19; capacitarea persoanelor cu dizabilități și a angajaților privind măsurile de protecție; asigurarea cu echipament de protecție atât a rezidenților, cât și a angajaților instituțiilor”, a menționat Ludmila Malcoci, Director Executiv Keystone Moldova.

Datorită răspunsului rapid și suportului Uniunii Europene, 1700 persoane cu dizabilități și 500 de angajați au primit și beneficiază de diverse echipamente de protecție împotriva COVID-19. Adițional echipamentului inclus în propunerea de proiect, 2000 de persoane cu deficiențe de auz, inclusiv copii, au primit măști cu vizor pentru a le asigura protecția, dar și comunicarea fără bariere.

Persoanele cu dizabilități sunt printre persoanele cele mai afectate de pandemia COVID-19. Acest proiect confirmă încă o dată că incluziunea socială, siguranța și drepturile persoanelor cu dizabilități sunt o prioritate pentru Uniunea Europeană”, a spus Magdalena Mueller-Uri, Șefa Departamentului Operațiuni al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Totodată, 17 angajați ai instituțiilor rezidențiale au fost capacitați în calitate de facilitatori în politicile de protecție împotriva COVID-19. Ei au livrat sesiuni de training pentru angajați, sub mentoratul Keystone, asigurând astfel implementarea politicii interne de prevenire și control. Ulterior, angajații au livrat informația către toți rezidenții instituțiilor.

De asemenea, șase monitoare și computere au fost instalate în cele șase instituții rezidențiale, pentru a informa persoanele cu dizabilități despre cum pot preveni infectarea cu COVID. Broșuri și spoturi video despre prevenirea infecției cu COVID-19 au fost traduse în limbaj ușor de înțeles și sunt derulate zilnic în instituții.

Realitatea Live

Grupul parlamentar ”PRO MOLDOVA” susține o conferință de presă
Prezentarea Ghidului pentru furnizorii de servicii media privind Codul Serviciilor Media Audiovizuale
Ședința Consiliului Audiovizualului, din 12 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 12 mai 2021
Deputatul ACUM PLATFORMA DA, Arina Spătaru, susține o conferință privind proiectul de lege privind întreținerea și protecția animalelor de companie
Conferință de presă cu privire la aderarea Partidului Popular Românesc (PPR) la proiectul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Conferința de presă „Judecătorii corupți susțin compania Braus Imobiliare S.R.L. în construcțiile ilegale de pe Mircea cel Bătrân 15, punând în pericol viața a peste 300 de familii”
Prezentarea Ratingului Politic pentru luna aprilie 2021, elaborat de compania Intellect Group
EU Debates Cafe: „Noua eră digitală și inovațiile: Sprijinul UE pentru Educație, Afaceri și E-Servicii”
12 Mai 2021, 13:31
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Cosoi
12 Mai 2021, 13:31 // Life //  Petru Cosoi

Producătorul de divinuri Aroma din Chișinău a lansat recent pe piață un produs unic: divinul Aroma XXO de 70 de ani, reprezentând cel mai vechi distilat disponibil în acest moment pe piața din Republica Moldova, scrie FINEWINE. 

În prezent, în Moldova există câteva exemplare de 50-55 de ani, mai rar de 60 de ani, iar cel de 70 de ani reprezintă o premieră. Este, într-adevăr, o istorie îmbuteliată, ce cuprinde epoci diferite, generații de tehnologi și experiență în arta distileriei și maturării produselor de înaltă calitate, scrie sursa citat.

Distilatul datează, conform fișelor tehnologice, din anii 1944 – 1946, fiind maturat în toată această perioadă, în beciurile combinatului Aroma, unul dintre cele mai vechi din Republica Moldova.

Cartela tehnologică reprezintă un secret al producerii și nu poate fi publicată, dar oricine este interesat, poate primi garanția autenticității produsului de 70 de ani. Este un singur butoi de stejar cu divinul septuagenar, a cărui valoare se ridică la o cifră cu mai multe zerouri.

Turnat în cristal de Bohemia, cu capsulă și etichetă gravată cu aur, cutie suvenir — 700 ml de aur pur! Fiecare sticlă din colecția limitată este formată manual.

Costă 51 750 de lei (circa 2 400 euro) și poate fi găsit în magazinele specializate ale companiei.

 
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație