Curs valutar
 • EUR
  20.7481
  0.4241%
 • USD
  17.6799
  0.2421%
 • RUB
  0.2412
  0.4146%
 • RON
  4.1922
  0.4103%
 • UAH
  0.6623
  0.302%

UE mai aproape de persoanele cu dizabilități din țară

31 Mart. 2021, 12:17
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
31 Mart. 2021, 12:17 // Societate //  Valentina Buză

Persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale, și angajații instituțiilor rezidențiale din Bălți, Cocieri (Dubăsari), Orhei, Hîncești, Brînzeni (Edineț) și Bădiceni (Soroca), au beneficiat de echipamente de protecție individuală pentru lupta împotriva COVID-19. În cadrul proiectului implementat de Keystone Moldova cu suportul financiar al Uniunii Europene, instituțiile au primit măști, mănuși, ochelari protectori, viziere, dezinfectant, halate de unică folosință și încălțăminte de protecție.

„Proiectul a fost dezvoltat în baza necesităților și a avut o abordare comprehensivă, inclusiv: dezvoltarea unei politici interne de protecție pentru situații cum ar fi COVID-19; capacitarea persoanelor cu dizabilități și a angajaților privind măsurile de protecție; asigurarea cu echipament de protecție atât a rezidenților, cât și a angajaților instituțiilor”, a menționat Ludmila Malcoci, Director Executiv Keystone Moldova.

Datorită răspunsului rapid și suportului Uniunii Europene, 1700 persoane cu dizabilități și 500 de angajați au primit și beneficiază de diverse echipamente de protecție împotriva COVID-19. Adițional echipamentului inclus în propunerea de proiect, 2000 de persoane cu deficiențe de auz, inclusiv copii, au primit măști cu vizor pentru a le asigura protecția, dar și comunicarea fără bariere.

Persoanele cu dizabilități sunt printre persoanele cele mai afectate de pandemia COVID-19. Acest proiect confirmă încă o dată că incluziunea socială, siguranța și drepturile persoanelor cu dizabilități sunt o prioritate pentru Uniunea Europeană”, a spus Magdalena Mueller-Uri, Șefa Departamentului Operațiuni al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Totodată, 17 angajați ai instituțiilor rezidențiale au fost capacitați în calitate de facilitatori în politicile de protecție împotriva COVID-19. Ei au livrat sesiuni de training pentru angajați, sub mentoratul Keystone, asigurând astfel implementarea politicii interne de prevenire și control. Ulterior, angajații au livrat informația către toți rezidenții instituțiilor.

De asemenea, șase monitoare și computere au fost instalate în cele șase instituții rezidențiale, pentru a informa persoanele cu dizabilități despre cum pot preveni infectarea cu COVID. Broșuri și spoturi video despre prevenirea infecției cu COVID-19 au fost traduse în limbaj ușor de înțeles și sunt derulate zilnic în instituții.

Realitatea Live

22 Sept. 2021, 14:07
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
22 Sept. 2021, 14:07 // Actualitate //  Petru Beregoi

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat în cadrul celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU la o reuniune a șefelor de state și de guverne pe subiectul promovării egalității de gen

Evenimentul s-a desfășurat la inițiativa președintelui Adunării Generale a ONU, Abdullah Shahid, având ca scop să accentueze efortul femeilor-lidere de a îmbunătăți situația la acest capitol în țările pe care le conduc.

În adresarea sa către participanții la reuniune, președinta Maia Sandu a menționat că în Republica Moldova numărul femeilor care ocupă poziții de rang înalt în sfera publică, dar și care sunt active în politică, este în creștere.

În același timp, lidera de la Chișinău a abordat provocările cu care țara noastră continuă să se confrunte în domeniul egalității de gen. Maia Sandu a subliniat că „mai sunt multe de făcut pentru a asigura o egalitate autentică și a elimina violența împotriva femeilor – o problemă tot mai acută în contextul pandemiei COVID-19”.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române