Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

UE nu recunoaște anexarea Crimeei de către Federația Rusă. Au fost prelungite sancțiunile împotriva Rusiei

21 Iun. 2021, 13:35
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
21 Iun. 2021, 13:35 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Consiliul European a subliniat încă o dată că Uniunea Europeană nu recunoaște anexarea Crimeei și a Sevastopolului de către Federația Rusă. Astfel, UE a prelungit sancțiunile împotriva Rusiei, cu încă un an, până pe 23 iunie 2022. Această decizie a fost luată de către Consiliul European. 

„Astăzi, Consiliul a decis prelungirea sancțiunilor impuse ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei și Sevastopolului de către Federația Rusă pentru anul următor – până la 23 iunie 2022”, se arată într-o declarație publicată astăzi pe site-ul oficial al UE.

Sancțiunile au limitat importul de bunuri originare din Crimeea sau Sevastopol în Uniunea Europeană, precum și interzicerea investițiilor în Crimeea.

De asemenea, este interzis exportul din UE către peninsula ocupată a anumitor bunuri și tehnologii care pot fi utilizate în industriile de transport, energie, telecomunicații sau explorare și minerit.

Consiliul European a subliniat încă o dată că UE nu recunoaște anexarea Crimeei și Sevastopolului și continuă să condamne această încălcare a dreptului internațional.

După cum a raportat UNIAN anterior, sancțiunile au fost impuse pentru prima dată în iunie 2014 ca răspuns la încercările de a submina integritatea teritorială a Ucrainei și apoi și-au extins în mod constant forța pentru un an. 

Alte măsuri UE puse în aplicare ca răspuns la criza din Ucraina includ sancțiuni economice care vizează sectoare specifice ale economiei rusești și măsuri restrictive individuale.

Măsurile restrictive individuale au fost aplicate pentru prima dată la 17 martie 2014 ca răspuns la acțiunile neprovocate care subminează în mod deliberat și destabilizează integritatea teritorială a Ucrainei. Alte măsuri ale UE instituite ca răspuns la criza din Ucraina includ sancțiuni economice care vizează sectoare specifice ale economiei ruse, precum și restricții privind relațiile economice cu Crimeea și Sevastopol.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 20:57
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 20:57 // Economie //  Cristina Vlah

În prima jumătate a acestui an, în Republica Moldova a fost înregistrate tot mai puține producții agricole, atât de origine animală, cât și vegetală, informează Realitatea.md.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile țărănești (de fermier) și gospodăriile populației) în ianuarie-iunie 2021, conform estimărilor preliminare, a însumat în preţuri curente 5200,4 mil. lei, constituind 88,7%  faţă de perioada respectivă a anului 2020.

„Micşorarea producţiei globale agricole a fost determinată de scăderea producţiei vegetale cu 22,8% și producţiei animaliere cu 9,5%. Reducerea producţiei vegetale este cauzată în special de întârzierea față de anul precedent a campaniei de recoltare a cerealierelor de prima grupă și a altor culturi agricole, drept urmare a condițiilor climaterice specifice din acest an. Producţia animalieră s-a diminuat în principal ca urmare a scăderii efectivului de animale în gospodăriile de toate categoriile”, se menționează în informațiile prezentate de oficialii de la Statistică.

În întreprinderile agricole continuă să fie concentrată cea mai mare parte a suprafeţelor însămânţate cu tutun – 95% din suprafaţa totală a semănăturilor culturii date, cu porumb pentru siloz și masă verde – 92%, sfeclă de zahăr – 90%, rapiţă de toamnă – 88%, grâu -75%, orz – 73%, floarea soarelui – 69%, ierburi anuale – 62% și soia – 53%. Totodată, 96% din semănăturile cu culturi bostănoase alimentare, 95% din suprafeţele sădite cu cartofi, 93% – din suprafeţele plantate cu legume de câmp și 74% din suprafețele însămânțate cu leguminoase pentru boabe sunt concentrate în gospodăriile populaţiei și cele ţărăneşti.

Creşterea vitelor şi păsărilor (în masă vie) în ianuarie-iunie 2021 față de perioada respectivă a anului precedent  în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 10,2% din cauza micșorării volumului producţiei animaliere atât în întreprinderile agricole, cât și în gospodăriile populației (respectiv, cu 10,4% și cu 9,9%).

În pofida faptului, că în întreprinderile agricole producţia de lapte a crescut cu 3,3%, în gospodăriile de toate categoriile producţia  a scăzut cu 9,0% în rezultatul micşorării  acesteia în gospodăriile populației – cu 9,9%.

Producţia de ouă în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 6,0% din cauza diminuării producţiei atât în întreprinderile agricole, cât și în gospodăriile populației (respectiv, cu 6,8% și cu 5,5%).

La 1 iulie 2021, comparativ cu aceeași data a anului precedent, a fost înregistrată scăderea efectivului de animale în gospodăriile de toate categoriile, cu excepția efectivului de vaci și porcine în întreprinderile agricole, care a crescut, respectiv, cu 17,5% și cu 3,6%.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid