Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

Ultima navă cu cereale părăsește astăzi Ucraina. Rusia urmează să decidă soarta acordului

17 Mai 2023, 12:13
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Romaniuc Victoria
17 Mai 2023, 12:13 // Uncategorized //  Romaniuc Victoria

Ultima navă cu cereale urmează să plece astăzi din Ucraina, în baza acordului care permite exportul de cereale ucrainene în condiții de siguranță în Marea Neagră. Anunțul făcut de ONU a venit cu o zi înainte de expirarea acordului, în condițiile în care Rusia nu vrea să-l prelungească dacă nu primește facilități pentru exportul îngrășămintelor și cerealelor sale, notează Digi24.

ONU și Turcia au intermediat acordul în 2022, pentru a evita o criză alimentară globală, în condițiile în care Ucraina este unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale din lume. Inițial, acordul a fost încheiat pentru 20 de zile. În noiembrie 2022, Moscova a fost de acord să-l prelungească cu încă 120 de zile, iar în martie curent a fost de acord cu o prelungire cu încă 60 de zile – adică până pe 18 mai.

Pentru a convinge Rusia să permită exporturile de cereale din Marea Neagră, Națiunile Unite au convenit să ajute Moscova cu propriile transporturi agricole timp de trei ani.

„Există încă multe întrebări deschise cu privire la partea noastră din acord. Acum va trebui luată o decizie”, a sus marți, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Înalți oficiali din Rusia, Ucraina, Turcia și ONU s-au întâlnit săptămâna trecută la Istanbul pentru a discuta despre acordul pentru cereale. Coordonatorul ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, a spus luni că eforturile vor continua în zilele următoare, pentru a prelungi acordul.

La rândul său, ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a declarat săptămâna trecută că, în opinia sa, acordul ar putea fi prelungit cu încă două luni.

Potrivit Reuters, Rusia are mai multe cerințe în schimbul cărora ar accepta prelungirea acordului. Printre acestea se numără reintroducerea Băncii Agricole Ruse (Rosselkhozbank) în sistemul de plăți SWIFT, reluarea livrărilor de mașini agricole și piese de schimb către Rusia și deblocarea conturilor și activităților financiare ale companiilor rusești de îngrășăminte.

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 21:51
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
28 Sept. 2023, 21:51 // În Lume //  Ursu Ana

Un jucător la loterie a câştigat al doilea premiu ca importanţă din istoria loteriilor din Statelor Unite, în valoare de 1,6 miliarde de dolari. El s-a prezentat pentru a-și revendica marele premiu, însă identitatea sa va rămâne secretă pentru încă 90 de zile, a anunţat miercuri Florida Lottery, scrie Digi24.

Reprezentanţii Mega Millions au spus că jackpotul de 1,6 miliarde de dolari este cel mai mare câştig din istoria acestei licitaţii, depăşind precedentul său record de 1,537 miliarde de dolari, care a fost stabilit în statul Carolina de Sud în 2018.

Recordul absolut obţinut la o loterie americană îi aparţine companiei rivale Powerball, cu un jackpot de 2,04 miliarde de dolari câştigat cu un bilet vândut în California în noiembrie 2022, potrivit site-ului organizatorilor.

Câți bani primește câștigătorul Câştigătorul din Florida al jackpotului pus în joc de Mega Millions va putea să aleagă între a primi întreaga sumă – ce îi va fi achitată în plăţi anuale întinse pe durata a 30 de ani – sau să accepte suma de 794,2 milioane de dolari, care îi va fi plătită pe loc, în numerar.

Câştigurile la loterie sunt impozitate. Conform legilor din Florida, câştigătorii la loterie care obţin premii de peste 250.000 de dolari nu trebuie să îşi dezvăluie identitatea în mod public decât după 90 de zile după ce şi-au revendicat premiul. Cumpărând cu 2 dolari un bilet de loterie, şansele de a câştiga marele premiu (jackpot) al unei loterii americane sunt de aproximativ 1 la 300 de milioane.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală