Curs valutar
 • EUR
  19.2489
  -0.5886%
 • USD
  18.1679
  -0.191%
 • RUB
  0.1888
  -0.3178%
 • RON
  3.8734
  -0.6351%
 • UAH
  0.4919
  -0.2033%

Ultimă oră! Tulpina Omicron în Republica Moldova încă nu a atins nivelul de transmitere comunitară

12 Ian. 2022, 10:43
 // Categoria: Societate // Autor:  Maria Timofti
12 Ian. 2022, 10:43 // Societate //  Maria Timofti

Varianta Omicron în Republica Moldova nu a atins nivelul unei transmiteri comunitare, dar în câteva săptămâni se așteaptă o schimbare a acestei situații, declară ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

„Peste 1000 de cazuri de COVID, câte s-au înregistrat ieri, 11 ianuarie, nu s-au mai înregistrat din data de 12 noiembrie 2021. De atunci a fost o scădere constantă a numărului de cazuri de Covid-19, dar acum se constată o mărire a numărului de cazuri. Varianta Omicron încă nu se află în transmitere comunitară”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco, într-o conferinţă de presă susţinută, în legătură cu pregătirile sistemului de sănătate pentru a face faţă noului val al pandemiei Covid-19.

Ministra a mai spus că incidența în ultimele șapte zile a constituit 99 de cazuri la o sută de mii de populație, înregistrându-se astfel o creștere cu 77% comparativ cu săptămâna trecută. După prima dată din toamna anului trecut, a fost trecut pragul de o mie de cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19. Nemerenco și-a manifestat îngrijorare și pentru faptul că se înregistrează o creștere a cazurilor în rândul copiilor cu circa 50%.

Ala Nemerenco a mai precizat că a fost dispusă reactualizarea protocolului clinic naţional, în special capitolul de tratament şi a măsurilor de autoizolare în carantină pentru diferite de populație. Ministra spune că instituția pe care o conduce a pregătit un scenariu concentrat pe trei scenarii.

„Scenariile vor include treptat, spitalele, diferite departamente în spitale în dependență de cod. La momentul de față suntem în codul galben, avem un scenariu de pregătire, avem un alt scenariu pentru codul portocaliu sau roșu, dar va depinde foarte mult reactivarea noilor paturi de presiunea pe care pandemia o va exercita asupra sistemului spitalicesc”, a spus Ala Nemerenco.

În toamna anului trecut, ministerul a mobilizat 4200 de paturi pentru pacienții bolnavi de Covid-19 și s-au folosit maxim 3900. La moment sunt reactivate 1235 de paturi dintre care 215 sunt pentru terapie intensivă. Potrivit informațiilor, ocupate la orele dimineții de astăzi, 12 ianuarie erau 1011, iar majoritatea din aceste paturi sunt în Chișinău.

Pentru codul de incidentă portocaliu, ministerul va reactiva suplimentar încă 1391 de paturi la cele existente, dintre care încă plus 87 de reanimare. În cod roșu vor fi incluse încă 2000 Astfel în sistem vor fi 4625 de paturi, inclusiv 412 terapie intensivă.
Pentru o situație care ar putea escalada și pune o presiune mare pe sistemul medical, ministra a dat asigurări că sunt suficiente paturi.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 07:50
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Redacția Realitatea
27 Sept. 2023, 07:50 // Actualitate //  Redacția Realitatea

Și-a arat grădina și a făcut o descoperire periculoasă. Un bărbat din satul Bobletici, raionul Sîngerei a găsit în propria curte două obuze de artilerie din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. S-a întâmplat în seara zilei de ieri, în timpul lucrărilor agricole. Imediat, bărbatul a alertat autoritățile locale, conform nordnews.md.

În timp ce aram cu tractorul m-am uitat în urmă și mi s-a părut că sunt niște rădăcini de la copac. M-am dat jos, m-am uitat și am înțeles că nu e ceea ce trebuie. La început nu am știut că sunt niște obuze, credeam că sunt niște rădăcini de copac, le-am luat și le-am dat într-o parte. După ce am făcut-o, mi-am dat seama că nu e ceea ce trebuie, că nu-i lemn, dar e fier. Am știut de la bătrâni, ei spuneau că au stat pe aici rușii, nemții, dar că anume aici, în acest loc, nu am știut„, a spus Sergiu Neamțu, locuitor al satului Bobletici, r-nul. Sîngerei.

Proiectilele au fost supravegheate de polițiști până la venirea genișitilor Armatei Naționale.

Am ajuns odată cu echipa polițiștilor. Dumnealor au supravegheat locul până a doua zi dimineața. Se vede că au fost duse lupte pe teritoriul nostru, așa zic și oamenii din comunitate, că au fost lupte grele„, a menționat Liuba Gobjilă, primarul com. Coșcodeni, r-nul. Sîngerei.

Obiectele explozibile s-au dovedit a fi două obuze de artilerie cu un calibru de 75 mm.

Aici a fost un copac de nuc. El le-a găsit și nu știa ce sunt. M-a strigat pe mine și o să vezi ce sunt astea, că am găsit două țevi. Când am venit și am văzut, am înțeles că nu sunt țevi.  Am arat în grădina asta vreo cinci ani de zile și n-am dat de ele.  Au fost puse lângă acel copac ca să țină minte unde le este locul. Poate sunt aici mai multe. Bătrânii spuneau că frontul a fost pe satul Cula, iar aici era apărerea rușilor. La Baranovschi, acolo tot un tun a fost pus, dar și aici, spre Drujba.

Noi nu știm singuri de unde au apărut, de acolo, de undeva. Dumnezeu știe de unde„, au spus oamenii din localitate.

În urma inspectării terenului agricol, geniștii Armatei Naționale au detonat focoasele într-un loc sigur.

Ele sunt foarte periculoase. Fac parte din categoria II și sunt de pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Periculoase”- așa și se numesc. La depistare ele nu trebuie să fie atinse sau mișcate din loc, duse în alt loc, să se aprindă focul cu ele. Se vede că ele nu au fost trase de țavă. Au fost puse, dar cred că nu au reușit să le tragă„, a comunicat Eduard Hîncu, Comandantul grupei de minare a brigăzii I de Infanterie Monotorizată.

Specialiștii avertizează oamenii să fie foarte prudenți în cazul unor asemenea descoperiri.

Sunt persoane care le iau și vor să facă niște obiecte din ele. Acesta este cuplat, e cu cartuș. Alții bat în el, pentru a face ceva și e foarte periculos.  Fiecare cetățean care depistează așa obuze sau proiectile, grenade de mână, trebuie imediat să le marcheze, să înștiințeze primarul, polițistul, să nu atingă, să nu le miște din loc„, a mai adăugat Eduard Hîncu.

În 2022, geniștii Armatei Naționale au deminat 668 obiecte explozive și au lichidat peste 14 500 de cartușe.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală