Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

Un acord cu Marea Britanie, la un pas de ratificare. A răsunat o întrebare sensibilă despre moldovenii stabiliți acolo

28 Oct. 2021, 12:27
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
28 Oct. 2021, 12:27 // Politica //  Realitatea.md

Un proiect de lege la inițiativa președintei Republicii Moldova, Maia Sandu – care vizează ratificarea Acordului de parteneriat strategic, comerț și cooperare dintre Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, fiind desemnat Ministerul de Externe drept responsabil de el – a fost supus votului, în prima lectură, la ședința plenară de joi, 28 octombrie curent. Înainte de asta, deputatul PAS Lilian Carp a avut o întrebare sensibilă despre moldovenii stabiliți acolo în contextul Brexit-ului.

Inițial, la baza acordului au stat principiile de asociere a Republicii Moldova la UE și cele ale UE, și comunității europene a energiei atomice, dar și a statelor membre ale acestora. Astfel, acordul necesita ratificare în contextul ieșirii Marii Britanii din UE „pentru a stabili un cadru juridic bilateral amplu și eficient”. Cel puțin asta a explicat și reponsabilul din cadrul Ministerului de Externe de la tribuna din plen.

Una din întrebările din partea deputaților a fost cea de la Lilian Carp din fracțiunea PAS care s-a arătat îngrijorat de „libera circulație”. „Avem cetățeni moldoveni care se aflau în Marea Britanie până la Brexit și au obținut dreptul la ședere. Părinții/rudele lor putea să-și viziteze copiii în Marea Britanie cu pașaportul moldovenesc. Acum ei au nevoie de vize? Ministerul de Externe discută despre ridicarea vizelor în Marea Britanie?”.

„Subiectul este în vizorul Ministerului de Externe. În acest acord este și o prevedere explicită care încurajează discuțiile pentru a vedea cum poate fi facilitată intrarea cetățenilor pentru ambele părți”, a declarat responsabilul de la Ministerul de Externe.

Comisiile parlamentare de profil au recomandat ca proiectul să fie votat joi și în a doua lectură. Partidul Șor a fost pregătit să voteze, însă Blocul Comuniștilor și Socialiștilor – nu.

„Nu există unanimitate pentru a vota în lectura a II-a. Vom merge conform procedurii”, a conchis președintele Parlamentului, deputatul PAS Igor Grosu.

Într-un final, proiectul propus de Maia Sandu a fost aprobat în prima lectură cu votul a 54 de deputați PAS și doi de la Partidul Șor. Un deputat BCS a votat împotrivă, iar tocmai 16 – s-au abținut.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 12:42
 // Categoria: Politica // Autor:  Maria Timofti
05 Dec. 2021, 12:42 // Politica //  Maria Timofti

Pe pagina de Facebook a Partidului Acțiune și Solidaritate a apărut o postare în care este specificat că partidul a luat act de decizia instanţei de a anula înregistrarea unui candidat acuzat de încălcarea repetată a legislaţiei electorale şi, ca efect, suspendarea alegerilor pentru primăria municipiului Bălţi.

„Într-un stat democratic toţi actorii electorali trebuie să fie în condiţii egale, folosind resurse permise în limita legii şi orice abateri de la acest principiu trebuie să fie sancţionate exemplar de către instituţiile statului”, se arată în scurta postare. 

Amintim că magistrații Curții de Apel Bălți au decis în această dimineață, de 5 decembrie, anularea înregistrării candidatului Partidului„ ȘOR, Marina Tauber. Completul de judecători a susținut decizia instanței de fond cu privire la anularea înregistrării Marinei Tauber din cursa electorală. Ca urmare a deciziei, membrii Comisiei Electorale Centrale au anunțat suspendarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din municipiul Bălți.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală