Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

Mai prietenoase angajaților cu copii. Ce se va întâmpla cu politicile familiale din Republica Moldova

28 Oct. 2021, 12:16
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
28 Oct. 2021, 12:16 // Societate //  Valentina Buză

În Republica Moldova se perpetuează modelul maternal de îngrijire a copiilor și al membrilor familiei și se atestă o abordare discriminatorie în raport cu bărbații, atunci când vine vorba despre îngrijirea copilului nou-născut. Femeile, de exemplu, au dreptul la concediu de maternitate indiferent de câți ani au lucrat, pe când bărbații își pot lua concediu de paternitate la nașterea copilului (14 zile lucrătoare) doar dacă au cel puțin 3 ani pe piața muncii.

Aceasta este una din concluziile Analizei reglementărilor naționale prin prisma Directivei UE cu privire la reconcilierea vieții de familie cu cea profesională, realizată de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) și prezentată la Parlament cu participarea mediului de afaceri, a responsabililor din Guvern, partenerilor de dezvoltare, deputaților europeni și a experților/expertelor în domeniu.

Potrivit Analizei, legislația în domeniul muncii, asigurărilor sociale și răspunderii contravenționale necesită modificări în corespundere cu prevederile Directivei UE privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor. Sunt necesare mai multe oportunități pentru ca ambii părinți și îngrijitorii să poată beneficia de drepturi egale pentru alocarea timpului necesar membrilor familiei, în mod special copiilor sau celor cu probleme de sănătate.

„Obiectivul nostru este să susținem femeile și bărbații din Republica Moldova să-și realizeze aspirațiile reproductive și să aibă atâția copii câți își doresc. Datele studiului „Generații și Gen” realizat de UNFPA arată că moldovenii vor să aibă 2 sau 3 copii, însă în realitate au mai puțini. Politicile prietenoase familiei ar asigura o balanță, ar contribui la eliminarea stereotipurilor de gen, implicarea femeilor și bărbaților în familie și pe piața muncii în mod egal, iar, pe termen lung, aceasta i-ar ajuta să aibă numărul dorit de copii și ar spori reziliența demografică a țării”, a spus Nigina Abaszada, Reprezentantă Rezidentă UNFPA Moldova.

Printre recomandările formulate de experți se numără stabilirea dreptului taților salariați la o indemnizație paternală indiferent de numărul de ani lucrați. Norma respectivă ar contribui la excluderea aspectelor discriminatorii în raport cu bărbații și la o implicare mai mare a acestora în îngrijirea copiilor din primele zile după naștere. O altă recomandare vizează aranjamente de muncă flexibile pentru salariații cu copii cu vârsta de cel puțin 8 ani și pentru salariații îngrijitori. Aceste aranjamente oferă oportunitatea îmbinării vieții de familie cu cea profesională, reducând presiunea pe sistemul formal de îngrijire. Alături de concediul de paternitate și cel pentru creșterea copilului, aranjamentele de muncă flexibilă țintesc creșterea implicării taților în îngrijirea și educarea copiilor, inclusiv și în echilibrarea distribuirii și exercitării unor alte sarcini casnice.

Potrivit datelor celui mai complex studiu demografic „Generații și Gen”, realizat de UNFPA în 2020 pe un eșantion de 10 mii de persoane, sarcinile casnice continue să fie repartizate inechitabil între parteneri. Peste 82% din femei afirmă că întotdeauna sau de obicei sunt responsabile de pregătirea hranei, ponderea bărbaților fiind de zeci de ori mai mică. O implicare mai mare în realizarea sarcinilor din gospodărie o au bărbații din gospodăriile fără copii.

Ședința organizată pe platforma Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie cu suportul proiectului regional „Mai multe oportunități: Politici familiale sensibile la gen în Balcanii de Vest și Republica Moldova”desfășurat de Fondul ONU pentru Populație, cu susținerea financiară a Agenției Austriece pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 12:18
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
05 Dec. 2021, 12:18 // Actualitate //  Maria Timofti

Comisia Electorală Centrală anunță despre prezența la vot în cele 5 localități din țară unde are loc al II-lea tur de scrutin al alegerilor pentru funcția de primar.

Prin urmare, în satul Opaci, raionul Căușeni au votat  357 de cetățeni iar în comuna Hârtop, raionul Cimișlia – 313 oameni și-au exprimat dreptul la vot. De asemenea, în orașul Cupcini, raionul Edineț au votat 925 de oameni, în satul Bălceana, raionul Hâncești – 215, iar în comuna Cneazevca, raionul Leova – 142 de alegători.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală