În ultimele 24 de ore 9 persoane au avut de suferit în urma intoxicării cu monoxid de carbon, după ce au folosit sobele din propriile locuințe. Potrivit informațiilor de la IGSU, primul caz de intoxicație a fost înregistrat în orașul Căușeni pe 28 noiembrie la ora 08:55.
„Un bărbat în vârstă de 42 de ani, o femeie în vârstă de 37 de ani, dar și un băiat în vârstă de 9 ani s-au intoxicat cu fumul emanat de la o sobă defectă, care a fost exploatată în locuință. Persoanele au fost preluate la spitalul raional pentru îngrijirile medicale, în stare satisfăcătoare”.
Responsabilii spun că un alt caz, în care a avut de suferit o familie din 4 membri a avut loc în satul Dezghinjea UTA Găgăuzia.
„Un bărbat în vârstă de 43 de ani, o femeie în vârstă de 40 de ani, dar și copiii acestora, un băiat în vârstă de 15 ani și o fată în vârstă de 1 an au fost transportați de urgență la spital, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon, în urma exploatării unei sobe defecte. La moment, starea persoanelor este satisfăcătoare”.
La data de 28 noiembrie în satul Cuhnești raionul Glodeni, o femeie în vârstă de 65 de ani a primit intoxicație cu monoxid de carbon emanat de la soba din locuință. Ulterior, persoana a fost transportată pentru îngrijiri la spital.
„Un caz tragic s-a produs în satul Cinișeuți raionul Rezina. Aici, un bărbat în vârstă de 63 de ani a decedat, după ce s-ar fi intoxicat cu monoxid de carbon emanat de la soba defectă din locuință. Cazul este cercetat de organele de drept”.
În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă repetat oamenii să respecte cu strictețe regulile de exploatare a surselor de încălzire, cum ar fi sobele alimentate cu combustibil solid și gazos, dar și aparatele electrice de încălzit locuințele.
Persoanele sunt rugate să verifice starea acestora înainte de exploatare, iar în cazul în care depistează fisuri și nereguli să le înlăture pentru a nu-și pune viața în pericol.
Mai mult, pentru evitarea intoxicației cu monoxid de carbon, oamenii sunt îndemnați să aerisească bine locuințele, să nu obtureze canalele de ventilare și să stingă focul din sobe pe noapte. Întru evitarea cazurilor de intoxicație cu produsele de ardere emanate de la sobe, IGSU reamintește importantele reguli de securitate printr-un spot social de prevenire, lansat anterior.