Consultări publice, în contextul problemelor pe care le-am putea întâmpina în domeniul energetic, au avut loc la Parlament. Funcționarii din cadrul Ministerului Energiei, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Energocom, Moldovagaz, deputați, furnizori și experți în domeniu au analizat chestiunea și au elaborat mai multe recomandări, pentru a evita o presupusă criză.
În context, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a explicat cum are loc procesul de achiziționare a gazelor naturale și care sunt instituțiile implicate în acest proces, în baza prevederilor legale. Alexei Taran, director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, a vorbit despre majorarea tarifului la gaz, iar șeful Energocom, Victor Bînzari, a informat care a fost rolul instituției pe care o conduce în procesul de achiziționare a gazelor naturale, inclusiv pe parcursul acestui an.
Potrivit șefului „Moldovagaz”, Vadim Ceban, prognoza inițială privind tarifele, aprobată în luna mai, a fost bazată pe „front-mount index”, care estima prețurile pentru lunile octombrie, noiembrie și decembrie. Cu toate acestea, evoluțiile ulterioare ale pieței nu au corespuns, fapt care a dus la majorarea tarifului, notează BANI.MD. Conform lui, autoritățile din Republica Moldova au 80% din volumul necesar de gaz pentru sezonul de iarnă, fiind asigurate complet lunile decembrie și ianuarie.
„În luna iunie, am început discuțiile pentru a obține un contract cu preț preferențial de la partenerii noștri din România. Aceste discuții s-au mutat la nivelul prim-ministrilor, iar acum, cred că domnul prim-ministru va putea oferi mai multe detalii despre cum au decurs aceste negocieri și ce s-a realizat”, a precizat ministrul Parliov.
În baza celor discutate, au fost recomandate de acțiuni care ar urma să fie realizate de instituțiile responsabile în următoarele 60 de zile. Este vorba despre elaborarea unor planuri de achiziție pentru diversificarea produselor timp de 12 luni, identificarea furnizorilor strategici și divizarea contractelor, pentru a reduce riscul de turbulențe pe piață.